Vitalij Pogosjan - virtuoz na duduku

Glazbu duduka mnogi smatraju neodvojivim dijelom kulturnoga života i društvenoga identiteta armenskoga naroda. Stoljećima je glazba duduka pratila narodne svetkovine, kulturne i vjerske svečanosti, pjesme i plesove, svadbene i pogrebne ceremonije u Armenaca (Armenska svirala - duduk).

Pogosjan1

Vitalij Pogosjan je jedan od najuspješnijih ruskih glazbenika suvremenoga doba armenskoga podrijetla. Rodio se je 26. srpnja 1971. god. u Gorskom Karabahu, u malom gradiću Mardakertu. Ljubav prema glazbi se je rodila u Vitalija još u djetinjstvu. Djed mu je bio pjevač, pjevao je na svadbama i gozbama. Stric Bugdan je bio glumac u Dramskom kazalištu Stjepanakerta (Gorski Karabah). Njegovo prvo glazbalo je bila harmonika zelene boje "Dječak", a zatim gitara. Upoznao se je s dudukom kad mu je bilo dvadeset i pet godina. Srednju školu je završio u Mardakertu, a visoku na Povijesnom fakultetu Sveušilišta u Sankt-Peterburgu. Vitalij Pogosjan je sudjelovao na različitim natječajima i glazbenim festivalima. Uspješni nastupi uvijek su bili popraćeni ovacijama i velikim interesom publike. O duduku Vitalij kaže sljedeće: "Duduk je za mene, ponajprije, moj armenski narod, njegov jezik i povijest. Duboki zvuk duduka kao da prenosi sav duh Armenije..."

Pogosjan2

Vitalij Pogosjan živi i radi u Sankt-Peterburgu. Njegov stvaralački put se satoji zapravo u traganju za novim izražajnim mogućnostima duduka koji može izraziti svu dubinu osjećaja izvođača i prenijeti sve nijanse njegova duševnoga stanja.

Videoprilog:

1. "Mama"

2. "Raspoloženje"

3. "Srce zna"

4. "Istočna bajka”
 

Pripremio: Artur Bagdasarov

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.