Petrov i njegove kolege nemaju političko iskustvo, kapacitet I kredibilitet da mogu napraviti političko čudo koje je u Hrvatskoj još uvijek nemoguće ostvariti?

U vrijeme kad je hrvatsko društvo podijeljeno daleko više nego u bilo kojem vremenu od 1918. godine, pokušaj Petrova i "njegovog" MOST-a je ne samo odraz neznanja nego i čista politička fantazija. No, ako to nije izvorna ideja samih članova MOST-a i ako iza toga stoje za sada nevidljivi moćni krugovi koji upravljaju Petrovom, i koji ga ucjenjuju, onda on nema drugog izlaza nego provoditi planove koji su protiv interesa hrvatskog naroda.

Nuditi reforme kao glavni razlog za traženje tripatritne tj. jedinstvene vlade u Hrvatskoj u kojoj će glavnu ulogu imati stranke kao što su HDZ-e i SDP-e, za koje su kandidati MOST-a tijekom cijele predizborne kampanje govorili da nisu bili za reformi u Hrvatskoj i da MOST neće ići ni s jednima ni s drugima, u najmanju ruku je smiješno i nevjerodostojno. Kako može i na temelju čega MOST sada tvrditi da je zajednička vlada u kojoj će biti HDZ-e i SDP-e, uz MOST, biti najbolja opcija i garancija za provedbu toliko nužne reforme?

Ako uđu u zajedničku vladu tko će i kako natjerati takvu vladu da provodi zamišljene MOST-ove reforme. MOST, ako i bude u vladi, bit će potpuno beznačajan, jer će u tom slučaju HDZ-e i SDP-e ignorirati sve što MOST traži, jer MOST neće imati dovoljan broj glasova u Hrvatskom saboru da sruši Vladu.

Osim ključnog pitanja kao što je gospodarski razvoj države, koji neće biti uspješan ako se u Hrvatskoj ne provede lustracija i kazneni progon onih koji su opljačkali Hrvatsku, a takvih je najviše bilo u SDP-u i HDZ-u, kako će brojčano mali MOST prisliti HDZ-e i SDP-e da donesu pravedan ali i provediv zakon o lustraciji komunističkih kadrova i udbaša koji još vladaju Hrvatskoj? To je najvažnija reforma koja garantira mogućnost provedbe svih drugih reformi..

Je li most za lustraciju?

Ako MOST nije za lustraciju, a onda će nam sve biti više nego jasno. Ukoliko se ova politička kriza nastavi, mislim MOSTMOST će teško vara da će na ponovljenim izborima dobiti isti broj glasova. Kao što su bili teško iznenađeni s relativnom velikim brojem zastupnika koji su izabrani s njegove liste, MOST bi također mogao ostati teško razočaran s jako malim brojem zastupnika na eventualnim ponovljenim izborima.da bi građani Hrvatske trebali pokazati svoje veliko nezadovoljstvo - od mirnih prosvjeda pred sjedištem MOST-a, SDP-a i HDZ-a u Zagrebu i svim drugim demokratskim sredstvima: od pruka nezadovoljstva, putem društvenih mreža, SMS-ova i e-mailova vođama tih stranaka. Ako se nastavi odugovlačenje MOST-a da odluči kojoj će se opciji priključiti i ako građani ne žele sudjelovati u tim legalnim i demokratskim izražavanjem nezadovoljstva, onda mi građani ne možemo niti smijemo kriviti političare, nego sami sebe.

MOST će loše proći na ponovljenim izborima

U svakom slučaju, MOST će teško vara da će na ponovljenim izborima dobiti isti broj glasova. Kao što su bili teško iznenađeni s relativnom velikim brojem zastupnika koji su izabrani s njegove liste, MOST bi također mogao ostati teško razočaran s jako malim brojem zastupnika na eventualnim ponovljenim izborima.

Antun Babić

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.