Podsjetnik na studeni A.D. 1991.

14. studenoga

Odjeci Carringtonovog boravka i razgovora: Tuđman, Milošević, Kadijević, Izetbegović. Trenutno ne tuku Dubrovnik. Sa "Slavijom" stiglo oko 3000 izbjeglica: majke s djecom, trudnice, ranjenici. Razmišljao o šutnji sociologa, psihologa i pedagoga. Zašto se ne jave i ne protumače otkuda tolika poplava mržnje, nasilja, okrutnosti i rušilačke opijenosti kod mladih boraca srboarmije. Prosječno su to momci od 20-35 godina. Dakle, svi rođeni i odgojeni poslije rata! Tko ili što ih je učinilo takvima? Nisu li to pravi plodovi socijalističkog odgoja? U čijoj su vojnoj doktrini odgajani sadašnj jugo-oficiri. Nije li to nastavak "partizanske škole"?

 

15. studenoga

Počelo je sinoć oko 23 sata. Najprije se od strane Lore začula žestoka pucnjava iz automatskog oružja, pa teški mitraljezi i povremene eksplozije. Tijekom noći udaljena topovska tutnjava iz pravca Splitskih vrata. Uspio nabrojiti nekoliko stotina hitaca. Navodno je eksplodirao neki ratni brod, pak su ostali iz pratnje otvorili vatru po Braču i Šolti. Iz Visa se zaputilo još šest ratnih brodova. (Pojedinosti mi priopćio Roda koji je sve pratio preko "ukca".) Jutros, dvadesetak minuta prije sedam, odjednom paljba teških brodskih mitraljeza i topova iz blizine. Granate zviždale preko naše kuće. Uspio nazvati Rodu, reče da sa svoje terase vidi kako dimi po Pojišanu. Sirene se oglasile kasno. Dok smo se spremali sići, žestoko je zapraskalo u blizini. Kuća se dobrano zatresla. Sjurili se u praonicu, zbog jakih eksplozija nismo se usuđivali do obližnjeg školskog skloništa. Geleri praštali poput tuče po krošnjama u dvorištu. Konačno pretrčali do škole. Paljba se nastavljala. Poslije, u predahu dok sam kuhao čaj, na radiju čuo da je pogođen trajek "Vladimir Nazor": poginula dvojica članova posade, jedan ranjen. Pogođena zgrada Općine, kino "Zlatna vrata", zgrada MHAS-a, Tomića stine itd. Govorio zapovjednik HRM Letica. Doznali da su oborena dva zrakoplova iznad Šolte i da su "oni" (JRM) zaokupljeni spašavanjem pilota koji se padobranom spustio u more. U međuvremenu otkrio sam da je projektil (valjda bofors) pogodio zgradu ispred naše u visini prozora trećeg kata, jedan dio udario je i o rub naše kuće u visini prozora spavaće sobe te završio medu staklenim servisima susjedova tinela...

Razarac Split

Oko 11.30, kad je prestala treća uzbuna, obišao oštećene zgrade na Bačvicama. Vilu "Zrnčić" (istočno od hotela "Park") projektil je pogodio na istom mjestu gdje i granata s engleskih ratnih brodova one siječanjske noći 1944! Oštećena je i zgrada nasuprot ulazu u "Ljetno kino", te kuća "Demori" u Viškoj. Pogoci su uvijek blizu limenih oluka. Očito je da su se koristili projektilima 'brod-brod' koje privlači metal. Saznao da je paljbu na Split izvršio njegov imenjak (!) razarač "Split" (VPBR-31) zapovjedni brod borbene grupe sada već okupatorske JRM. Događaj je tim sramotniji jer se u pomorskoj povijesti ne pamti da bi brod razarao grad čije ime nosi!

Nazvao dr. T. Marasović, pitao me o oštećenjima na Bačvicama. Jučer je uputio u Rim apel za zaštitu stare gradske jezgre, sada ga namjerava dopuniti novim podacima o jutrošnjem napadu. Psihoza ratna. Građani su ogorčeni. Civilna zaštita, nažalost, nije obavila ozbiljnije pripreme. Na trajektu "Slavija" rodilo se dijete, mali Slavko! Na TV Marjan gledali neobrađeni materijal koji su snimili amateri: pogoci u svjetionik na Katalinića brigu, po Velom varošu, padinama Marjana, u ulici Maksima Gorkog, po kolniku Matejuške, oštećeni stanovi. Kasno navečer nazvao urednik V. Mirković. predlaže da za SD napišem članak o dosadašnjim bombardiranjima Splita s mora. Inače, večeras je mirno, tek pokoja eksplozija.

16. studenoga

Priča se da su jučer opet djelovali snajperisti po Splitu. Ako je istina, zašto ih ne uhite? Cijelo jutro izgubio pišući članak "Treće bombardiranje s mora". Vozač redakcije došao preuzeti oko 14 sati. Popodne navratio do Firula. More visoko, Bačvice poplavljene. Veoma valovito. skreće na garbinadu, Na pozadini tmurnog neba silhuete dvojice gardista uz topić na Katalinića brigu. Uzburkano more dobro će prodrmati novopečene posade JRM. Kakav im je sada sastav; tko su mornari, tko podoficiri, tko oficiri? Zar misle da će nas zaplašiti projektilima!? Neka otplove bestraga što prije!
Popodne u Hotelu Marjan s predstavnikom JRM potpisan potpuni (13!) prekid vatre. Hoće li ga poštovati? Samozvanci u Istočnoj Slavoniji već su izjavili da za njih prekid vatre ne znači ništa: "samo vojni neuspjeh Hrvata može značiti mir". Doznajem da je razarač "Split" teže oštećen, pak mu dva manja broda pomažu crpsti more. Neki drugi brod također je oštećen, a treći je u našim rukama. Kasno navečer rezimiram današnje vijesti:

Od jutros žestoki napadi na Osijek: dvadeset mrtvih i dvoje ranjenih. Ondje je i Špegelj. U Valpovu žestoke borbe. Na području Županje također. Uhićen pali pilot koji je raketirao Đakovo. Po Novskoj i Sisku nastavlja se topnička i ostala vatra. Kiša pomogla gašenje velikog požara u rafineriji. U Karlovcu i bližoj okolici trenutno mirno. Kombinirani topnički napad na Gospić. Više stotina terorista (s 200 beogradskih specijalaca) pokušali zazeti prometnicu za Karlobag: razbijeni i potučeni. "Slavija" u Rijeci iskrcala ostatak putnika-patnika. Dočekao ih mnistar pomorstva D. Rudolf. U Dubrovnik stigla misija UNICEF-a. Sa Žarkovice opt tuku mitraljezima i raketama.

Vukovar i nakon tromjesečnih nasrtaja nije pao. Američkom predsjedniku upućen apel: "450 teških ranjenika u bolnici ispod zemlje, hara zaraza, sva sela u okolici uništena, stanovništvo pobijeno, tražimo pravo na život". U Zagrebu pregovaraju o konvojima pomoći za Vukovar i Slunj. Zahtijevaju da se već sutra propusti kamion s lijekovima, a ostatak konvoja u ponedjeljak. Zbog jake oluje iz Rijeke obustavljeno iseljavanje vojske. Pet članova EEZ-a borave na drniškom području, ali im ne dopuštaju ulazak u grad. U petrinjskom kraju uništene sve katolički crkve i kapelice; na ostatku zvonika četnici izvijesili zastavu nogometnog kluba "Crvena zvezda". Na Cetinju se nastavlja skandal s ukradenim strojevima s Dupca. JNA je navodno spremna ustupiti mjesto "plavim kacigama". Zbog događaja u općini Neum prijeti opasnost da i BiH bude uvučena u rat.

17. studenoga

Iz prvih radio-vijesti doznao da se razarač "Split" ipak dovukao do Visa. Jučer popodne u Korčulanskom kanalu odvijao se žestoki okršaj. Kopneno topništvo pogodilo i oštetilo tri-četiri agresorska broda. Slobodna objavila "U 1600 godina treće bombardiranje s mora", a Večernjak odlomke iz Marmontovih memoara s dvije slike...

Slobodna rat2

Nakon toliko vremena večeras otšetao do grada, nije bilo zamračenja. Uglavnom pustoš. Vode se velike diplomatske bitke za spas građana Vukovara i Dubrovnika. Cossiga veoma oštro napao JA. Četnici neće ni da čuju za prekid vatre! Kad ih barem armija ne bi opskrbljivala oružjem. Čekaju nas teški dani.

18. studenoga 1991.

Luka se kupala u suncu i vedrini neba. Veliki trajekti (oštećeni paljbom s razarača "Split") još uvijek na mrtvom vezu. Na fakultetu skraćeni satovi. Popodne četnici opet tenkovima i minobacačima napali Zadar. Izgleda da je Vukovar definitvno pao. Strahuje se od pokolja. Javljaju da su čak i djeca posijedjela! Promatrači se opet nisu uspjeli probiti iz pravca Beograda. U Dubrovnik uplovio talijanski brod-bolnica "San Marco". Dovezao pomoć, a prevest će oko 700 žena i djece u Italiju. Iz TV "Dnevnika" doznajemo da će nekoliko europskih zemalja (Italija, Francuska, Engleska) ipak uputiti ratne brodove put Dubrovnika. Primirje se ne poštiva, naročito u gornjim krajevima. U BiH osnovana zajednica hrvatskih općina. Vlada formirala komisiju koja će ispitati okolnosti pokušaja obaranja vlasti? U saveznim organima odriče se svako pravo predstavnicima Hrvatske. Naši pozdravljaju prijedlog o dolasku stranih ratnih brodova u Jadran. Vukovarci odbili pozive na predaju. Stanje katastrofalno. Zrakoplovi uporno djeluju i na širem području. Članovi misije EZZ-a zbog žestokih borbi bili prisiljeni vratiti se oko 16 sati u Beograd. Pregovara se o konvoju za izvlačenje civila. Krenuo i konvoj "Liječnika bez granica". Srbi s brda Hum žestoko napali Mostar. Puca se po vozilima na cesti Čitluk-Mostar. Zadar žestoko bombardiran od 18-20 sati. Napadi još uvijek traju. Uplovljavanje nekog broda, jugo-vojska iskoristila da bi napala i opljačkala Rijeku Dubrovačku i Mokošicu. Članovi UNICEF-a zgranuti izvijestili svoje vlade. Večeras isplovio "San Marco" s izbjeglicama. Dubrovnik bez struje, bez vode, bez opskrbe ulazi u 50. ratnu noć... Što će biti od Hrvatske? Hoćemo li se ikad osloboditi jugo-srpske side! Proživljavamo teške trenutke. Ubija me nemoć. Preostaje jedino reagirati riječju, a ona je tako jadna i jalova. Možda bi bilo najbolje prijaviti se u gardu i otići na front. Kad gine mladost, zašto da se ne žrtvujemo i mi stariji! Popodne kod Stona opet poginula dvojica mladih Solinjana. I tako iz dana u dan, možda iz sata u sat.

19. studenoga

Rano jutros slučajno uhvatio emisiju Radio-Pariza za Jugoslaviju. Koje li prljave prosrpske propagande! Čak se svi tekstovi čitaju na ekavici. Mora biti da gedže ondje imaju čvrst bunker, uostalom kao i u BBC-ju. Slušao i emisiju Radio-Beograda o knjizi stanovitog dr. Kostića koji "dokazuje" kako su u prošlosti svi autori tvrdili da su gotovo svi Hrvati, naročito Dalmatinci, zapravo Srbi. Da pukneš od smijeha! Iz Vukovara još uvijek nisu izvukli ranjenike. Zadar prošle noći bombardiran iz zraka. Danas također. Inače, "oni preko Drine" uvelike su zabrinuti najavljenim dolaskom stranih ratnih brodova u "jugoslovenske teritorijalne vode"! Kukaju da je to "mešanje u unutrašnje stvari"! Navodno su već u blizini dva talijanska broda. Cossiga ponovno oštro napada srbo-armiju. Potpuno smo rastrgani.

Frano Baras

Uto, 15-06-2021, 17:55:40

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.