O ustavnoj reformi BiH

 

Gospodine predsjedniče, poštovani članovi HKV-a, sve vas lijepo pozdravljam u svoje ime, ali ću biti slobodan pozdraviti vas i u ime hrvatskog naroda Žepča. Kratko ću se predstaviti; dakle, ja sam Anto Marinčić iz Žepča. Početkom demokratskih promjena, kao jedan od mnogih, na tom prostoru i šire, radio sam na stvaranju HDZ-a. U ratu bio sam zapovjednik HVO-a Maglaj, te pomoćnik zapovjednika 111. pukovnije, one koja je obranila Hrvate Žepča, Zavidovića i Maglaja. Poslije rata, izabran sam za predsjednika HDZ-e Žepče, te za zastupnika u Parlamentu F BiH, Domu naroda. U tom vremenu, zajedno s drugim, radio sam na uspostavljanju općine Žepče s hrvatskom većinom, odnosno na ispravljanju nepravdi nanesenih hrvatskom narodu na trokutu Žepče, Zavidovići, Maglaj, od strane velikosrpske politike, kao što im je i na mnogim drugim mjestima činjena. Tijekom Domovinskoga rata dva puta sam ranjavan.

Ovaj kraći uvod, ovo moje predstavljanje, u svrhu je boljega razumijevanja teme o kojoj ću govoriti a naslovio sam je; Ustavne reforme u BiH – interesi hrvatskog naroda. Evo, počela je i 2008. godina u kojoj bi, prema najavama, trebali početi ozbiljni razgovori o ustavnoj i inim reformama Bosne i Hercegovine. Nikada ne ću zaboraviti ono što mi je početkom demokratskih promjena, ležeći na samrtnoj postelji kazao moj djed, čovjek koji je za vrijeme Austro-Ugarske imao svršenu nižu realnu gimnaziju: «Dobro je što se pojavio Tuđman, to je jako dobro. Dobro je i to što se i ti baviš time(rekao sam već u uvodu s čime sam se bavio), ali pazi se nas Hrvata, i onu hrvatsku državu smo upropastili mi, Hrvati.» I drugo, o tome kako treba urediti BiH potrošeno je papira i papira a sve to može stati i stalo je na stotinjak stranica moje knjige A5 formata «Bosna i Hercegovina bijeda nerazumijevanja nerazumijevanje bijede»

Dayton je nepravedno rješenje i kao takvo, na dulje vrijeme, neodrživo. Neodrživo u smislu da BiH funkcionira kao bilo kakva, a kamo li uređena država. Bilo koja tvorevina pa i ova, nada sve nakazna i nepravedna, ne može opstati na dulje vrijeme. Mislim da je ovu tvrdnju nepotrebno elaborirati i da većina s ovom tvrdnjom može biti suglasna. Raznorazni prijedlozi su izneseni pred javnost. Pokušaj stvaranja, pod krilaticom građanske, a zapravo unitarne BiH, od muslimansko-Bošnjačkih političara koji bi, da ne bude zavaravanja, prihvatio znatniji broj muslimana-Bošnjaka, zatim pokušaj stvaranja Velike Srbije pripajanjem joj Republike Srpske, u prvoj fazi, a potom i dijelova države Hrvatske, kao i želja Hrvata u BiH da budu u sastavu države Hrvatske, doista pripadaju u sferu želja i ničega više.

Prijedlog da se BiH ustroji s tri entiteta, ili federalne jedinice, ali tako da Republika Srpska ostane nedirnuta, u granicama iz Daytona, iracionalan je i neprovediv! Počet ću opet od nepravednoga Daytona. Nikada u dosadašnjoj povijesti, do toga mirovnoga sporazuma, Republika Srpska nije postojala i drugo, činjenica koja se ne može ne vidjeti, zatajiti, činjenica preko koje normalan čovjek ne može prijeći i zaboraviti je, nastala je na genocidu, na ZLOČINU! Onaj tko bi bio spreman prijeći preko te činjenice trebao bi se upitati što je s njim samim. Naravno, ima ljudi koji bi sutra prihvatili da se BiH uredi od tri entiteta (prijedlozi o distriktima su samo usputni, kako bi malo u celofan zamotali te svoje prijedloge), a da Republika Srpska ostane u granicama iz Daytona i to je njihovo, rekao bih, legitimno pravo razmišljanja, međutim, ti prijedlozi spadaju među one iracionalne i neprovedive.

Zašto i kako?

Konkretno, prijedlog HDZ-a BiH, točnije Dragana Čovića. Priča, kako bi dijelovi, koji bi u tom eventualnom dogovoru ostali izvan hrvatskoga entiteta, bili u nekom diskontinuitetu s tim entitetom, federalnom jedinicom, ne drži vodu. Naime, ni jedna država svijeta ne postoji s takvim uređenjem i niti jedan pravni, državni sustav tako nešto ne poznaje. Ono što i malo dijete zna, bila bi to hrvatska federalna jedinica, najdalje do Makljena, malo iznad gradića Prozora. Što bi se dogodilo kada bi se tako nešto i moglo dogovoriti? Tko bi najlošije prošao? Svi Hrvati koji ne bi ušli u sastav te hrvatske federalne jedinice ili entiteta, možete ga zvati kako hoćete, zaključili bi, i bio bi to točan zaključak - ostavljeni smo u muslimanskoj državi(ci), i u srpskoj državi, mi tu ne ćemo biti mi ćemo se iseliti. I svi, gotovo svi bi, za kratko vrijeme, odselili iz BiH. Može li to biti stvarni cilj Hrvata u BiH ali i Republike Hrvatske?! Mislim da ne može, što više, mislim da bi bio poguban. Da se još malo pozabavim tim prijedlogom.

Zar netko misli kako bi muslimani-Bošnjaci prihvatili da u tom, eventualnom hrvatskom entitetu ili federalnoj jedinici bude Mostar, ili Kiseljak, Busovača, Vitez, Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Jajce, Kreševo, Vareš? Ili, da obrnemo pitanje, zar netko misli kako bi Hrvati nabrojenih mjesta pristali da ta mjesta budu u muslimanskom-bošnjačkom entitetu, federalnoj jedinici? Pa zašto su onda tisuće Hrvata s tih prostora izginuli, samo je jedno od pitanja? A kada u, eventualnom takvom ustroju u taj hrvatski entitet, federalnu jedinicu ne bi ušli Hrvati Srednje Bosne, što je onda s Hrvatima Žepča, Usore, Tuzle, Bihaća i da ne nabrajam? A tek Posavina? Majko mila, zar je moguće da su hrvatski političari totalno izgubili kompas!? Od kuda pravo bilo kome, pa zvao se on i HDZ BiH, da se odrekne Posavine?! Nabrojeni razlozi su sasvim dovoljni da potvrde kako su ovakvi i slični prijedlozi iracionalni i neprovedivi. No, da se još malo osvrnem na takve prijedloge.

Priča kako sve ankete pokazuju da su Hrvati BiH za uspostavu trećega, hrvatskog entiteta, federalne jedinice, je ista kao i priča o izlaznim anketama pred nedavne izbore u Hrvatskoj, da će pobijediti SDP. Netočna ali i zlonamjerna. Kao što se pokazala netočnost tih izlaznih anketa tako bi eventualni referendum, o tome jesu li Hrvati BiH za takav ustroj BiH, pokazao da su protiv. Među zagovarateljima ovakvog ustroja BiH ima onih koji hvale Dodikov prijedlog o trećem, hrvatskom entitetu, pa je to bio i jednim od glavnih razloga da on dobije «Večernjakov» pečat kao ličnost 2006.godine u BiH. A taj Dodikov prijedlog je danajski poljubac, kukavičje jaje podmetnuto Hrvatima! I kod dodjele tog pečata, ili još gore, kada netko napiše da Dodik tome štiti hrvatske interese, pokazuje se po tko zna koji put naša poznata, hrvatska naivnost.

Zašto i kako?

Već sam rekao, taj prijedlog je nepravedan. Srbima čak pola BiH, i to još iz te polovice etnički «očistili», protjerali Hrvate i muslimane-Bošnjake. Ako bi hrvatski političari totalno izgubili kompas i nasjeli na ovaj danajski poljubac, neizbježno i sasvim sigurno došli bi u žestok sukob sa muslimanima-Bošnjacima, a u svom prijedlogu o osnivanju trećega, hrvatskog entiteta, federalne jedinice, Dodik i velikosrpska politika računaju baš na to. Ako tog sukoba nema teže im je ostvariti svoju zacrtanu, velikosrpsku politiku. Ovoga bi trebao biti svjestan svaki Hrvat a kamo li hrvatski političari. Teza kako uspostava hrvatskog entiteta, federalne jedinice unutar Federacije rješava međusobno nacionalno pitanje, Hrvata i Bošnjaka, ne da nije točna, takvo «rješenje» bi samo produbilo sukobe među njima i dovelo do novog Bejruta iz nekih dana. Također priča, kako Hrvati ne bi trebali tražiti da u novom ustroju BiH bude, recimo, samo Posavina, u sastavu hrvatskoga korpusa, jer Srbi ne daju dirati u granice RS i na taj način bi došli u sukob sa Srbima, dio je Dodikove velikosrpske politike. Naime, po čemu je to bolje Hrvatima doći u sukob sa muslimanima-Bošnjacima? I još jedno pitanje, vode li zagovaratelji takvog ustroja BiH računa o interesima RH? Pa nije valjda da misle kako je RS u trbuhu Hrvatske i toliko duga, dodatna granica sa Srbima u interesu Hrvatske države?

Što je rješenje?

Kao prvo treba znati, ali ne samo znati nego i prihvatiti sljedeću činjenicu; uspostavom trećega, hrvatskog entiteta, federalne jedinice, ma na kojem i kolikom prostoru bi se, nekim svjetskim čudom mogao i uspostaviti, značilo bi de facto i de jure, jer već postoji RS, uspostava islamske države(ce) na tlu Europe, a to Europa i Amerika nikada ne će dopustiti.. To je činjenica! Jedino moguće rješenje za BiH dao sam u svojoj knjizi «Bosna i Hercegovina bijeda nerazumijevanja – nerazumijevanje bijede», i ma koliko to nekomu izgledalo prepotentno, ponavljam: to je jedini način kako bi se ona mogla urediti, a da u njoj svi budu zadovoljni i ravnopravni. Ukratko: u BiH treba napraviti od 27 do 31 kantona i to većinske hrvatske, većinske srpske i većinske muslimanske-bošnjačke kantone. U tim kantonima treba napraviti većinske općine za ona dva naroda koji bi u tom kantonu bila u manjini i na njih prenijeti ovlasti iz Bečkoga sporazuma, one o osnovnim ljudskim pravima, jezik, kultura, informiranje, obrazovanje itd. Oni koji bi prigovorili kako bi u tom slučaju bila prevelika administracija neka pročitaju sve što pišem pa će vidjeti da bi bila mnogo manja nego danas.

U slučaju takvog rješenja, prema mojoj analizi i procjeni tvrdim da bi 95% pripadnika sva tri naroda bila zadovoljna ovakvim ustrojem BiH. I samo još jedan detalj iz te knjige, BiH treba imati samo 99 vojnika a službene odore te vojske trebale bi biti narodne nošnje naroda u BiH, tako bi se uštedio veliki novac s kojim bi se BiH, u deset godina mogla gospodarski oporaviti, dići na razinu približnu europskim zemljama. I ono što je najvažnije znati, za ovakvo uređenje BiH, kakvo predlažem u knjizi potrebna je nova konferencija o BiH!!!. Zašto je Dodik ovako bahat u razgovorima o reformama u BiH? Pa on jako dobro zna da se RS ne može ni pera odbiti bez nove konferencije o BiH, osim ako bi sami Srbi na to dragovoljno pristali. Jasno da međunarodna zajednica ne će tako brzo, poslije jedne, održati drugu mirovnu konferenciju o BiH, ali bi zato sve i hrvatske i muslimanske-bošnjačke stranke, te kulturni djelatnici i inteligencija, kao i neki od jamaca Daytonskoga sporazuma, kao prva Hrvatska, zašto ne i vjerske ustanove, trebale tražiti od Vijeća sigurnosti održavanje nove mirovne konferencije. I budite uvjereni da bi se i među Srbima našlo onih koji bi ovo poduprli. Može nekome izgledati kao iluzija ali do nove konferencije o BiH će morati doći kad-tad. Ovo rješenje koje predlažem ovdje i u knjizi dovelo bi do dugotrajnoga mira i stabilnosti ne samo u BiH.

A sada bih, dopustite mi, jer su ovakve prilike rijetke, kazao još nešto o našem, hrvatskom problemu. Uvažavajući sve naše dugogodišnje, hrvatske probleme, krajnje je vrijeme da, prije svih, hrvatski intelektualci, duhovne vođe hrvatskoga naroda i svi ostali promisle duhovno, moralno stanje hrvatskoga naroda. Naime, tvrdim da svi naši, hrvatski problemi potiču od moralnoga pada. Karcinom u našem tkivu, biću, zove se i jest, moralni pad, a onda iz njega proizlaze svi mogući problemi i nesreće. Osim navedenoga najstrašnije posljedice moralnoga pada očituju se u katastrofalnom natalitetu, demografskom padu. Ako nešto odmah ne poduzmemo da povećamo natalitet, sami sebe ćemo uništiti, ne trebaju nam niti Srbi, niti muslimani niti bilo tko!

U tom smislu, u jednom od mojih članaka u «Hrvatskom slovu», premijeru Sanaderu, još u prošlom mandatu, predložio sam prvi, žurni korak koji bi trebala učiniti hrvatska Vlada, čak izračunao koliko bi to koštalo, da vas sad ne zamaram brojkama. I evo, ovdje koristim priliku da iznesem još jedan prijedlog. Predlažem da svu pomoć koju Hrvatska daje Hrvatima u BiH, ide onima koji su spremni roditi i odgajati treće i četvrto dijete u obitelji. Kod ovoga prijedloga svjestan sam da bi neki zlonamjerni kazali kako predlažem da Hrvati u BiH budu rasplodni bikovi, ali ako netko može predlagati da se uvezu Ukrajinke ili neki drugi, zar onda nije bolje da natalitet popravimo i na taj način. Ali, kažem, ovi konkretni prijedlozi Hrvatskoj vladi su samo prvi, žurni koraci koje bi trebalo poduzeti, a temeljni je taj, sveopći angažman i rad na podizanju moralnoga stanja hrvatskog naroda!

Anto Marinčić

{mxc}


Pon, 27-06-2022, 00:43:10

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.