Gvozdansko je skupo platilo

 

Obavijest o tribini HKV-a stigla mi je dosta kasno pa nisam bio u mogućnosti nazočiti niti dostaviti podatke koji bi opisali stanje oduzete imovine stanovnicima Gvozdanskog (Općina Dvor). Stanje stvari poznaju stariji mještani Gvozdanskog kojih je tek desetak živih. Nešto potomaka, "raštrkanih" po inozemstvu ili po Hrvatskoj, praktično su teško dostupni, a podtaci nepotpuni.

Zemljišne knjige

Vesna Škare OžboltOdmah nakon "Oluje" odnesene su zemljišne knjige, u Srbiju, a 2004. vraćene su u Hrvatsku. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt preuzela je 1. prosinca 2004. od ministra za ljudska prava i manjine Srbije i Crne Gore Rasima Ljajića 334 zemljišne knjige Općine Dvor na Uni koje su se nalazile u Beogradu.

Oko 3,5 tona zemljišnih knjiga i isprava u Zagreb je kamionom dovezeno iz Srbije, a hrvatska ih je ministrica preuzela ispred sjedišta svog Ministarstva u Zagrebu.

"Povratak knjiga velika je stvar", ustvrdila je Škare Ožbolt. Dodala je da će kompletiranje Zemljišno-knjiškog odjela u Dvoru na Uni omogućiti i gospodarska ulaganja u to područje. Nakon što je primila zapisnike o popisu katastarske dokumentacije ministrica je dokumente predala predsjedniku Županijskoga suda u Sisku Danku Kovaču i privremenom predsjedniku Općinskog suda u Dvoru na Uni Mirku Đukiću.

Vraćene zemljišne knjige nalaze se u "gruntovnici" u Dvoru, a na stranicama Ministarstva pravosuđa dostupni su podatci o vlasnicima zemljišnih čestica.

zkPod vlasništvom "NOO-a", "poljoprivrednih zadruga", "mjesnih zajednica" (zemljišta tipa "društvenog vlasništva") krije se dio oduzete imovine (tzv. nacionalizacija). Također tu ima i fizičkih ("zaslužnih") osoba koji su, koristeći tuđu (znamo čiju) zemlju stekli pravo vlasništva.

Sukladno zakonu Općina Dvor postala je vlasnikom društvenog zemljišta u vlasništvu mjesnih zajednica (zadruga) i društvenog zemljišta nalazećeg u građevinskim područjima ("zonama gradnje") općine. Ostalo društveno zemljište preuzela je RH.

Živućih, starijih, stanovnika Gvozdanskog sve je manje. U samom selu trenutno ima desetak stanovnika i pitanje je vremena kada će selo ostati bez stanovnika. Ponavljam, kasno sam dobio obavijest o tribini pa nisam u mogućnosti provjeriti broj moguće podnesenih zahtjeva za povrat nacionalizirane imovine (Ured državne uprave u SMŽ, Služba za društvene djelatnosti i imovinsko-pravne poslove).

U svakom slučaju Gvozdansko je sasvim sigurno skupo platilo svoje "hrvatsko ponašanje".

I ljudstvom i materijalno.

Zoran Stunković, dipl.ing.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.