Održana tribina HKV-a «Nasilje nad Hrvatskom» uz predstavljanje triju knjiga o radu i karakteru Haaškoga suda

U srijedu , 4. svibnja 2011. održana je tribina HKV-a u dvorani Tribina grada Zagreba na Kaptolu. Sudjelovali su prof. dr. Željko Horvatić, dr. Milan Vuković i Hrvoje Hitrec. Dvorana je bila ispunjena do posljednjega mjesta.

Uvodno je govorio predsjednik HKV-a književnik Hrvoje Hitrec, podsjećajući da upravo na dan održavanja tribine u Zagrebu boravi glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za prostor bivše Jugoslavije, Serge Brammertz, osoba koja je nastavila perfidni rad Carle del Ponte, a presude koje su izrečene generalima Gotovini i Markaču u stvari su prepisane optužnice. Brammertz bi trebao biti persona non grata u Hrvatskoj, a primaju ga, eto, na visokoj razini. Istoga dana naprasno je prekinut pokušaj pokretanja rasprave o presudama u Hrvatskom saboru.

hkv

Hitrec je okvirno predstavio tri knjige tiskane u zadnjih mjesec ili dva – prva je knjiga "Mir po cijeni pravde i ljudskoga dostojanstva" Edwarda S. Yambrusica, druga "Hrvatski generali nisu krivi", i treća " Haaški sud – zajednički zločinački pothvat – Što je to ?" Milana Vukovića. Nakladnik prvih dviju knjiga je Hrvatsko kulturno vijeće. Pripremu i svekoliku pomoć oko izdavanja knjiga dao je "Laser plus".

hkv

Sve tri knjige imaju izvor u stručno-znanstvenim skupovima o Haaškom sudu koji su održavani od 2006.godine do nedavno. No, ne radi se o klasičnim separatima niti o apokrifnoj literaturi, jer su autori proširili i produbili svoje pristupe haaškoj temi. Uz to, knjiga E. S. Yambrusica objavljena je dvojezično, na hrvatskom i na engleskom jeziku, a knjiga "Hrvatski generali nisu krivi" isključivo je na engleskom jeziku – riječ je u stvari o sažetku 1300 stranica zbornika, a na prijevodu je radilo desetak prevoditelja, među kojima je velik dio posla obavila gospođa Zdravka Bušić.

H. Hitrec je opširnije govorio o knjizi "Mir po cijeni pravde i ljudskoga dostojanstva, predstavljajući autora E. S. Yambrusica kao uglednog stručnjaka za međunarodno pravo, odvjetnika u Washingtonu i američkog ratnog veterana, sa zanimljivim podatkom da je autor – član Haaške akademije za međunarodno pravo. Yambrusic je posve jasan u stajalištima o Haaškom sudu (ICTY) – smatra ga drskom demonstracijom moćnika i političkim sudom. I njegovo osnivanje u krilu Vijeća sigurnosti drži krajnje upitnim jer jedno političko tijelo ne može utemeljiti sudsko tijelo. Nadalje, Yambrusic kritizira procedure ICTY-a, a o karakteru suda govori kao o vrijeđanju ljduskoga dostojanstva i suvereniteta države. Svojim građanima može i treba suditi samo nacionalni sud jer je i sudski suverenitet znak prvorazredne suverene države. Yambrusic je u svojoj opsežnoj knjizi donio i sve relevantne dokumente hrvatskih državnih tijela, ali i tekstove poput Memoranduma SANU.

hkv

Uvod engleskoga dijela knjige napisala je profesorica kaznenoga prava sa Texaškoga sveučilišta, Doroty McClellan, koja je sama bila nakon rata u Vukovaru i na licu mjesta se uvjerila u razaranja za vrijeme srpske agresije. Vrlo upućena u događaje, potpuno odobrava Yambrusiceva stajališta, a uz to podsjeća na zaboravljeni podatak da je 1913. zaklada Carnegie osnovala međunarodnu komisiju za istraživanje uzroka balkanskih ratova i počinjenih zločina nad Albancima u ime bizarne velikosrpske ideologije. Ta komisija sastavljena od sveučilišnih profesora (među njima i tri nobelovca) dovršila je izvješće 1914, ali su ratna zbivanja bacila izvješće u drugi plan.

Željko Horvatić: Presude bez povijesnog konteksta, činjenično neobrazložene i tendenciozne

Dajući riječ dr. Željku Horvatiću, Hitrec je podsjetio na sjajnu Studiju Akademije pravnih znanosti o "zajedničkom zločinačkom pothvatu". Ta Studija nije tiskana, ali se može naći na portalu Akademije pravnih znanosti, a u međuvremenu je postala i službenom podlogom hrvatske Vlade u akcijskom planu za osporavanje prvostupanjske presude.

hkv

Dr. Horvatić je u prvom dijelu izlaganja govorio o knjigama "Mir po cijeni pravde i ljudskoga dostojanstva" i "Hrvatski generali nisu krivi", držeći da se radi o hvalevrijednim nakladničkim pothvatima. O knjizi E. S. Yambrusica posebno je govorio kao o djelu koje bi uz rečenu Studiju Akademije pravnih znanosti trebalo iskoristiti u obaranju presuda, jer Yambrusic piše ne samo naglašeno emotivno nego i pravnički precizno, te su njegovi prilozi dragocjeni. U drugom dijelu izlaganja dr. Horvatić je govorio o pojmu "zajedničkoga zloičinačkog pothvata", o presudama koje ne poznaju i ne priznaju povijesni kontekst, ali i o tomu što učiniti da bi generali bili oslobođeni u žalbenoj instanci. On smatra da pokušaj osporavanja presuda može uspjeti, to više što je tekst presuda prepun činjeničnih pogrešaka i tendencioznih prikazivanja ratnih događaja.

Dr. Milan Vuković: Laž je da su Srbi protjerani

Dr. Milan Vuković, čovjek koji je najzaslužniji za održavanje osam stručno-znanstvenih skupova o Haagu, govorio je o svojoj knjizi ali i o sjećanjima na susrete i zbivanja u vrijeme dok je obnašao položaj predsjednika Vrhovnoga suda, posebno o boravku u Kninu neposredno poslije "Oluje". Podsjetio je također na sve dokumente koje su donijela hrvatska državna tijela, te posebno na mišljenje Ustavnoga suda RH 2002., u vrijeme kada je bio član toga suda – a Ustavni sud je te godine jasno dao do znanja da je "Oluja" bila legitimna akcija poduzeta s ovlastima suverene države koja je trebala i morala osloboditi svoj teritorij, u skladu s rezolucijama UN. Podsjetio je i na bizaran događaj u doba Račanove Vlade – kada je, naime, premijer jedne suverene države (Hrvatske) održao službeni sastanak s predstavnicima obavještajne službe druge države (Engleska) sa ciljem hvatanja hrvatskoga generala Gotovine.

hkv

Hitrec: Politička akcija

Hrvoje Hitrec završio je skup riječima kako treba sve učiniti u pravnom smislu, ali je potrebna i politička akcija. Sadašnja Vlada, kakva jest da jest, neka učini sve što može za generale, ali je iznimno važno da poslije izbora za kormilo RH dođu ljudi koji će se znati izboriti i za punu suverenost hrvatske države i za oslobađanje hrvatskih generala.

(t.l.)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.