Drugi zbornik o ZZP-u 

 

Drugi zbornik Hrvatskoga kulturnog vijeća pod naslovom Haaški sud - zajednički zločinački pothvat - što je to, predstavljen je 6. veljače u Zagrebu. Predstavili su ga u prostoru DHK predsjednik HKV Hrvoje Hitrec, te dr. Nedjeljko Mihanović i dr. Milan Vuković.

Predstavljanje je započelo minutom šutnje za preminulog pjesnika, akademika Slavka Mihalića. Hitrec je naglasio kako HKV u ovom trenutku jedino sustavno razotkriva karakter Haaškog suda i artikulira podlogu za oslobađanje optuženih hrvatskih generala. Podsjetio je na izmijenjenu optužnicu i skori početak suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, medu ostalim i za zajednički zločinački pothvat, kojim je optužen hrvatski narod, država i branitelji. Optužnica krivotvorinama negira Ustav RH, teritorijalni ustroj RH i pravno je deplasirana. Fašnička povorka u okolnostima izigrane demokracije, koja se priprema u čast skorašnjeg dolaska Carle del Ponte uživa potporu samo 10 posto hrvatskih građana.

Nedjeljko Mihanović upozorio je kako Tuđman nije mogao ne potpisati Sporazum o suradnji sa Sudom, ali je u nj unio dovoljno elemenata koji onemogućuju zadiranje u ustavna određenja. Kasnije vlade, međutim, nisu se držale Ustava. Haaško Tužiteljstvo je derogiralo rezolucije UN, čemu su bitno pridonijeli i čimbenici iz Hrvatske, koji su davali građu Tužiteljstvu. Treba se tomu suprotstaviti iznošenjem istine, objaviti sve činjenice. Ne možemo se pomiriti s priglupom kooperativnosti prošle i sadašnje vlade. Vazalsku stvarnost učvršćuju i domaći sudovi, šutnja i subverzivno djelovanje dijela civilnog društva. Građa dva zbornika daje odvjetnicima optuženih solidnu argumentaciju. Optuženi hrvatski generali po međunarodnom pravu potpuno su nevini, zaključio je Mihanović.

Milan Vuković podsjetio je da je Carla del Ponte stupila na dužnost u listopadu 1999. u vrijeme kad nitko iz RH nije bio osumnjičen, niti je imao poziv za Haag. Svi problemi nastaju poslije 14. travnja 2000. i donošenja Deklaracije o suradnji s Haaškim sudom. Plasirana je teza kako se svi moraju suočiti s "mračnom stranom svoje prošlosti". Optužnice su bez ikakva utemeljenja, ne vode računa o agresiji na RH. Tužiteljstvo ima represivan pristup slobodi i pravu na miran život. Optužuje se cijeli narod koji je sačuvao svoju slobodu i pravo na miran život. Podsjetio je da je Tuđman bio skloniji diplomatskoj, negoli vojnoj opciji. Postavlja se pitanje zašto je Tužiteljstvo kvalificiralo legalnu obranu kao zajednički zločinački pothvat? Hrvatski sabor je još u 19. stoljeću ukinuo pojam "krajina", a Ustavni sud je poništio sve odluke odmetnutih Srba - što i piše u prilogu na kraju zbornika. Stajališta Ustavnog suda dužni su svi poštivati. Sa stajališta prava ne postoji "krajina", "Srbi krajine" itd. Hrvatski narod ima snage oduprijeti se podvali o ZZP-u, koji je proizvod čuvara bivše Jugoslavije. Treći skup o ZZP-u održat će se u lipnju 2007., najavio je Vuković.

U raspravu se uključio akademik Ivan Aralica s prijedlogom da HKV istraži povijesne okolnosti koje su dovele do donošenja Deklaracije, kojom je uz postojeće akte o suradnji nepotrebno prenesen dio suvereniteta na Haag. Podsjetio je na dramatične trenutke uoči donošenja Deklaracije. Ključno je pitanje bilo smije li se Haaškom sudu prenijeti ovlasti nad operacijama Bljesak i Oluja. Račan je bio glavni nositelj inicijative o Deklaraciji.

M. Slunjski
Hrvatsko slovo

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.