Carla del PonteJutarnji list je izvijestio o pritužbama Carle Del Ponte koje je ona iznijela zastupnicima Europskog parlamenta na račun hrvatskih pravnika koji su sudjelovali na stručno-znanstvenim skupovima Hrvatskog kulturnog vijeća "Haaški sud - 'zajednički zločinački pothvat' - što je to?". Naime, na ovim skupovima (tri do sada) mogle su se čuti brojne stručne kritike na račun rada Haaškog suda, a naše čitatelje upućujemo na polje "Naše teme" u glavnom izborniku preko kojeg se može pristupiti nizu održanih predavanja. Carla Del Ponte posebno je spomenula analizu rada Haaškog suda koju je iznio dr. sc. Željko Horvatić, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, a zasmetala joj je i činjenica da se u Hrvatskoj Ante Gotovina još doživljava kao heroj. Čak je zatražila od hrvatske Vlade da se ogradi od skupova Hrvatskog kulturnog vijeća na temu Haaškog suda, kao da u Hrvatskoj nije uvedena demokracija prije dvadesetak godina. U nastavku prenosimo članak iz Jutarnjeg lista, uz napomenu kako je u njemu opet kao i u nekim drugim prijašnjim člancima propušteno navesti našu udrugu kao organizatora stručno-znanstvenih skupova "Haaški sud - 'zajednički zločinački pothvat' - što je to?".

 

Del Ponte: "Očekujem da Sanader reagira na kritike hrvatskih pravnika" 

Javna tužiteljica Haaškog suda Carla Del Ponte nastavlja se žaliti na način kojim hrvatska javnost pristupa slučaju Gotovina. Ona je u utorak, govoreći pred zastupnicima Europskog parlamenta, rekla kako očekuje da će se hrvatska Vlada ograditi od kritika koje je na račun Haaškog suda uputila skupina hrvatskih pravnika.

Naime, predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske Željko Horvatić izjavio je da Vijeće sigurnosti ne bi trebalo dopustiti najavljeni odlazak Carle Del Ponte s dužnosti bez utvrđivanja njezine odgovornosti za, kako je rekao, nestručnost i zloporabu ovlasti i trajno narušeno povjerenje država članica UN-a i svjetske javnosti u međunarodno kazneno pravo i pravosuđe.

Nadalje Horvatić je na nedavom skupu “Haaški sud - 'zajednički zločinački pothvat' - što je to?”, prema pisanju hrvatskih medija, istaknuo da je glavna tužiteljica odavno postala aktivni destruktivni dio međunarodnoga kaznenog pravosuđa.

Del Ponte je rekla da je “spomenuti profesor iskočio iz tračnica” te da očekuje odgovor hrvatskog premijera Sanadera na pismo koje je ona uputila tražeći reakciju hrvatske Vlade na taj skup stručnjaka. - Kao kandidat za članstvo u EU Hrvatska mora reagirati na takve stvari - istaknula je Del Ponte. Ponovila je da je slučaj Gotovina u Hrvatskoj politički iznimno osjetljiv jer ga javnost, kako kaže ona, i dalje smatra herojem.

Kad ju je demokršćanski njemački zastupnik Bernd Posselt upitao nije li vrijeme da se ispriča franjevcima koje je optuživala da se u njihovim samostanima skriva Gotovina, Del Ponte je odgovorila: O slučaju Gotovine sada ne želim iznijeti cijelu povijest, ali su postojale informacije da je u samostanima.

Uhićen je na Kanarskim otocima, što znači da je u trenutku uhićenja ondje bio, ali to ne znači da nije prije bio u samostanima. Ne smatram da se moram ispričati ni Vatikanu ni Rusima oko slučaja Đorđević, koji nije bio uhićen u Rusiji, nego u Crnoj Gori.

Augustin Palokaj
Jutarnji list

{mosommment} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.