U Zagrebu održana tribina o položaju Hrvata u BiH
 
 

Tribina Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) "Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini održana je u ponedjeljak navečer u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade u Zagrebu. Na tribini su govorili predsjednik Hrvatskoga intelektualnog zbora i dekan Ekonomskog fakulteta u Mostaru Ivan Pavlović, docent na mostarskom Pravnom fakultetu Mile Lasić i direktor Radija Herceg-Bosne Željko Raguž. Po Pavlovićevim riječima osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u BiH provodi se po tzv. okvirnom zakonu, koji je ukinuo prosvjetne ovlasti županijama. 

Položaj Hrvata u BiH 

Položaj Hrvata u BiH

"Po Daytonu je školstvo bilo isključivo u ovlastima županija", rekao je dodavši kakose nakon preglasavanja u parlamentu Federacije Hrvatima nameću muslimansko-bošnjački plan i program obrazovanja. Podsjetio je također kako od 9 sveučilišta u BiH, Sveučilište u Mostaru održava nastavu na hrvatskom jeziku. "Naše Sveučilište su utemeljile županije s hrvatskom većinom" , rekao je dodavši kako "uz pomoć međunarodne zajednice bošnjačka strana pokušava svoj univerzitet iz istočnoga Mostara integrirati s našim u zajedničko sveučilište".

Položaj Hrvata u BiH

Ocijenio je kako zbog postoje teškoće u njegovu financiranju, pa postoji mogućnost, kako je rekao, da izgubimo jedino Sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Lasić smatra kako bi u pregovorima oko novoga ustavno-pravnog uređenja BiH hrvatski predstavnici trebali inzistirati na jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima. Po njegovim riječima ta se ravnopravnost može ostvariti ustavnim putem formiranjem triju republika po kojem bi svaki suvereni narod dobio svoju federalnu jedinicu.

Položaj Hrvata u BiH

Pozvao je također hrvatske zastupnike da u slučaju županijskoga uređenja BiH inzistiraju na statusu županija kao federalnih jedinica, jer kako je rekao, samo se tako može realizirati stvarna jednakopravnost hrvatskoga naroda s drugim narodima u Bosni i Hercegovini. Raguž smatra kako je glavni problem Bosne i Hercegovine u njezinu unutarnjem ustrojstvu. "Petnaest godina poslije međunarodnoga priznanja države, BiH nije dobila priznanje naroda koji u njoj žive", rekao je dodavši kako Srbi i Hrvati ne mogu prihvatiti bošnjački unitarni model uređenja države.

Položaj Hrvata u BiH

Tekst:(Hina)
Fotografije: Z.D.K.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.