O aferi „Dnevnice“

Posljednjih tjedana političku scenu potresa nova afera poznata pod nazivom „Dnevnice“, pri čemu se stvara dojam da se u čitavom tom slučaju više ne zna „tko pije i tko plaća“, i da je ova afera otkrila stanje kadrovske anarhije, kaosa, neodgovornosti i kriminala u samome vrhu institucija  Države.

Slučaj „Dnevnice“ za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Stipe Kutleša, Krešimir Kartelo, Mate Knezović i Mile Prpa.

Stipe Kutleša: Lopovi, prevaranti, ulizice su postali ideal, a pošteni zaslužuju prezir i poniženje

Čini se da je to samo još jedno zamagljivanje prave hrvatske stvarnosti. Afere s dnevnicama su u Hrvatskoj postojale Kutlešaoduvijek, a sada su kao izbile i u vrhovima vlasti. Kao da ih prije u vrhu vlasti nije bilo? Odakle su one i potekle nego od vrha vlasti? A onda su se umnožile i na nižim razinama. Radi li se o stanju potpune anarhije i neodgovornosti u vrhu države? Naravno da radi. Neki (zapravo mnogi) ne samo s vrha vlasti nego u svim vladajućim strukturama nikada, nažalost, nisu ni imali u prvom planu ništa drugo osim svoj vlastiti probitak i interes koji se ostvarivao i još se uvijek ostvaruje na razne načine. Nije slučajno da su političari moralno dno društva. U takvom društvu je sve izokrenuto. Lopovi, prevaranti, ulizice su postali ideal, a pošteni zaslužuju prezir i poniženje. Zato se u Hrvatskoj takve smatra „najsposobnijim“ i najcjenjeniji su sloj društva. Što bliže vrhu vlasti to ih je više. I to se zove vjerodostojnost.

Upravo zato pošteni i visokokvalificirani mahom odlaze. Ne zato što za njih realno, u ovom društvu i općoj bijedi kakva vlada u Hrvatskoj, ne bi bilo mjesta, nego isključivo zato jer je to politička volja ili ne-volja vlastodržaca. Oni bježe ne samo VrhAko se pozornije pogleda odakle dolaze kriminal u ovom društvu onda nije teško dešifrirati da su generatori toga zla u samim vrhovima i strukturama vlasti i to među onima koji su zaduženi (i plaćeni) za uspostavu i čuvanje reda i sigurnosti. Svatko u Hrvatskoj sasvim dobro zna tko pije, a tko plaća.zbog niskih plaća nego zbog nemorala, neljudskog društva u svakom poduzeću, svakoj ustanovi i zbor onih koji kradu i zarađuju na dnevnicama samo zato što su u vladajućoj, ali i u oporbenoj nomenklaturi. Kvalificirani i čestiti su njima samo velika opasanost koje se treba riješiti. To je pojednostavljeno bit problema.

Zato nije nimalo neobično očekivati da oni koji se prikazuju kao vjerodostojni domoljubi, ali bez morala, posežu za Dnevnicesvakom vrstom izopačenosti.

Znači li to da su oni nesposobni? U Hrvatskoj to znači upravo to. Ali nažalost i u akademskoj zajednici. Dnevnice su jedan od najuspješnijih načina krađe. Ali to su zapravo još uvijek sitni lopovi, kako ih se naziva kokošarima. Veći igrači imaju druge sofisticiranije metode. Neki od članova akademske zajednice ne bave se primarno dnevnicama nego milijunskim iznosima, kao npr. tzv. Centri izvrsnosti.

Možda je ova afera s dnevnicama i nastala da se zakamuflira nešto veće i da se pozornost skrene s većih lopovluka i pravih državnih i društvenih problema. Ne radi se o tome da se kokošarima treba progledati kroz prste. Naprotiv.

Ako se pozornije pogleda odakle dolaze kriminal u ovom društvu onda nije teško dešifrirati da su generatori toga zla u samim vrhovima i strukturama vlasti i to među onima koji su zaduženi (i plaćeni) za uspostavu i čuvanje reda i sigurnosti. Svatko u Hrvatskoj sasvim dobro zna tko pije, a tko plaća.

Krešimir Kartelo: Navika koja nije strana velikom broju pripadnika našeg - moralno ranjenog - naroda

Afera „dnevnice“ je žalosna iz dva razloga. Prvi je onaj očiti, radi se o potkradanju vlastite države u samom uredu iz Kartelokojeg se upravlja državom, a drugi je onaj manje očit, odnosno onaj pred kojim većina nas želi zažmiriti. Radi se o jednoj navici koja nije strana velikom broju pripadnika našeg - SlabostiAfera „dnevnice“, kao i druge afere moraju u očima naroda prestati biti medijski spektakl i festival licemjerja u kojemu zaboravljamo na svoje slabosti i svaljujemo ih na križ drugoga, a postati kolektivni ispit savjesti u kojem ćemo težiti uzoritom ponašanju. Tako ćemo i među sobom generirati uzorne tribune i pomoći ne samo javnoj politici, nego i samima sebi u općem podizanju mišljenja o sebi kao naciji.moralno ranjenog - naroda. Jer, lako je uprijeti prstom u ovog ili onu, ali koliko će se katolika sad u korizmeno vrijeme i koliko ćemo se svi uopće upitati – bismo li napravili nešto slično napose pod uvjetom da se našem zlodjelu nikad ne uđe u trag?

Pogleda li svatko od nas oko sebe, vidjet će desetke „dnevnica“ u svojem okružju; od izbjegavanja plaćanja poreza, prireza, krađe inventara s posla i tako dalje i tomu bliže. Generalno, mi kao pojedinci jednog nacionalnog kolektiva, uslijed traumatične prošlosti, moralne atrofije te rada određenih društvenih emulgatora koji imaju za cilj Novacpoistovjetiti sve slabosti i devijacije s kolektivnim identitetom, pa čak i same svijesti o tome, imamo o sebi vrlo loše ili nikakvo mišljenje, bez obzira na to što smo često i sebični. Plastičnim rječnikom, često je Hrvatu teže je dati kunu više za opće dobro, jer računica je sljedeća: zašto bih ja ostao bez kune kad ionako ona ne će nikomu pomoći, zašto bih dao državi kad ona meni samo uzima...? Takav se mentalitet savršeno očituje i na izborima na kojima uredno svoj glas smatramo najmanje vrijednim, kao da drugi glasovi dolaze s nebesa. Zašto bih ja glasao po savjesti kad moj glas ne će ništa promijeniti?

Afera „dnevnice“, kao i druge afere moraju u očima naroda prestati biti medijski spektakl i festival licemjerja u kojemu zaboravljamo na svoje slabosti i svaljujemo ih na križ drugoga, a postati kolektivni ispit savjesti u kojem ćemo težiti uzoritom ponašanju. Tako ćemo i među sobom generirati uzorne tribune i pomoći ne samo javnoj politici, nego i samima sebi u općem podizanju mišljenja o sebi kao naciji. Mlada smo država dugovječnog i traumatiziranog naroda, ali činjenica da imamo svoju državu znači da vrijedimo više no što sami mislimo i to nam mora biti vječni memento i putokaz.

Mate Knezović: Kod nas vjetrovi kriminala i pušu s najviših razina

Interesantno je da ljudi vjeruju da što je viša razina da su manji izgledi za kriminalne radnje. Upravo je suprotno. Kod Mate Knezovicnas vjetrovi kriminala i pušu s najviših razina. Na tim razinama su ili apsolutno zaštićeni ili su vrlo zaštićeni. Sav kriminal u KriminalSav kriminal u pravosuđu, pretvorbi, pljački naroda, projektu opustošenja Hrvatske, nestanka naših sela, a uskoro i gradova, projekt je s najviše razine i bez te razine bilo bi ga nemoguće provoditi. Otvoreno i navodno legalno pljačkanje hrvatskog naroda i države od raznih militantnih udruga i stranih agentura idu od najviših razina.pravosuđu, pretvorbi, pljački naroda, projektu opustošenja Hrvatske, nestanka naših sela, a uskoro i gradova, projekt je s najviše razine i bez te razine bilo bi ga nemoguće provoditi. Otvoreno i navodno legalno pljačkanje hrvatskog naroda i države od raznih militantnih udruga i stranih agentura idu od najviših razina. Nije li pljačka ovog naroda, njegovo osiromašenje i obezglavljenost projekt s najviših razina? Bez tog bi taj projekt bio brzo raskrinkan, objavljen narodu i slomljen.

Afera dnevnice je, zapravo, beznačajna krađica u odnosu na sve ono što se događalo, a i sada se događa, dok se mi zabavljamo i snebivamo navodnom ili stvarnom pljačkom poznatom u javnosti kao afera dnevnice.

Pitam se kada će ovaj narod shvatiti kakvi su sve vuci trgali i trgaju njegovo tkivo. Pitam se kada ćemo shvatiti zašto naša djeca iz bogate Slavonije moraju koru kruha tražiti tko zna gdje. Pitam se kada ćemo shvatiti zašto je naša Lika potpuno pusta, a oni koji su ostali su prepušteni divljanju svetosavskih i udbaških struktura.

Navodno je puno sumnjivih u toj aferi. No uopće nije problem utvrditi tko je nešto potpisivao, je li netko negdje putovao, koliko je isplata sumnjivo i sl. Činjenica da vlada veliko uzbuđenje zbog toga u Vladi i Državnom odvjetništvu je dokaz da ni Vlada ni Državno odvjetništvo nikada i nisu utvrđivali kriminalne radnje vladinih dužnosnika i službenika. Državno odvjetništvo nema nikakvu samostalnost. Oni su puki administrativci koji bez političkog dopuštenja nikoga od dužnosnika ne istražuju. Oni su instrument politike i ništa više. Bez dubinskih promjena tako će i ostati, odnosno stanje će se pogoršavati.

Mile Prpa: Pravosuđe kao rak rana

Riba smrdi od glave, a čisti se od repa – kaže narodna poslovica. Kako svako pravilo ima izuzetak, tako u sadašnjoj Mile Prpahrvatskoj delikatnoj političkoj situaciji, vladajuća ekipa kako se čini odlučila je deratizirati i Banske dvore, ali i zgradu Sabora, DORHPravosuđe! Pravosuđe nam je rak rana našeg društva, jer ne funkcionira kako treba – nije efikasno, nije funkcionalno i ne postizava svrhu koja mu je data, a po mnogima je i korumptivno. Ono je postalo čak i selektivno, po ideološkom i drugim razdjelnicama, što je vrlo opasno. DORH bi trebao biti spiritus movens cijelog pravosuđa, a posebno kaznenog procesuiranja, a čini se da je u tom lancu najslabija karika.očistit je od činovničkih moljaca koji nagrizaju državni proračun. Konačno!? Želimo im mnogo uspjeha. U našoj “državi” koja više sliči na zalagaonicu, gdje god tko može samo drpa i stavlja u svoj džep. A ti, rajo, tražiš kruha po kontejnerima ili ode nepovratno po svijetu trbuhom za kruhom. Sramota! Možda ti to i treba, kad se ti, rajo, ne znaš buniti, ne znaš prosvjedovati, ne znaš vlastodršcima pokazati svoje zube – nisi naučena da budeš buntovna kategorija.

Vlast, već dugo, kao da se ponaša po onom Puškinovom stihu “Stado treba strići i klati i baštinu mu vječnu dati – bič i s praporcima jaram.”

Nadam se da će ova otpočeta deratizacija punim intezitetom biti nastavljena i da će obuhvatiti i sva ministarstva, posebno brojne agencije, ali i lokalnu i županijsku upravu, kao i diplomatska predstavništva u svijetu. Nadamo se da će za sobom povući brojne ostavke, nesposobnih i nepoštenih državnih djelatnika.

Već godinama pišem da je u Hrvatskoj kriminal iz podzemlja ušao u “nadzemlje” u sama tijela državne vlasti, u njene dorhinstitucije, banke, posebno u javna poduzeća, ukratko da je zavladao u samom državnom vrhu, u državnoj upravi, u gospodarstvu i svuda, gdje god ima novca u državnom ili gradskim i općinskim proračunima. Pa čak se počeo pojavljivati i u vojsci i policiji.

Mi smo bolestan narod, nakon 888 godina uglavnom neslobode i vlasti stranaca nad hrvatskim narodom što smo stoljećima plaćali krvlju i životima, umjesto da državu čuvamo kao zjenicu oka, mi je čerečimo kao što hijene čereče zeca kad ga uhvate.

Pravosuđe! Pravosuđe nam je rak rana našeg društva, jer ne funkcionira kako treba – nije efikasno, nije funkcionalno i ne postizava svrhu koja mu je data, a po mnogima je i korumptivno. Ono je postalo čak i selektivno, po ideološkom i drugim razdjelnicama, što je vrlo opasno.

DORH bi trebao biti spiritus movens cijelog pravosuđa, a posebno kaznenog procesuiranja, a čini se da je u tom lancu najslabija karika. Treba donijeti nove zakone u kaznenoj oblasti, korupciju vrlo oštro kažnjavati, a tamo gdje je netko pravomoćno presuđen za korupciju, zakonski mu oduzeti svu imovinu koju je na bilo koji način stekao. (Primjer Hong Konga koji se na taj način riješio korupcije u cijelosti).

Kad se sruši veliki hrast, na njegovom mjestu niču mnogi mali hrastići. Kad je pao Sanader koji je postao najveći simbol koruptivnog ponašanja u samom vrhu vlasti, za sva vremena osramotio čestite Banske dvore, otišao je a iza njega nikli su brojni sanaderići i šegrti od koga su učili zanat kako krasti.

Kakvi smo to ljudi, da pljačkamo svoju vlastitu kuću i svoju tisućljetnu domovinu. Svoju svetinju nad svetinjama. Narodu je došlo do grla gađenje prema određenoj kategoriji političara i moralnom i ljudskom ološu koji se probio među sami vrh političke vlasti, gotovo u svim strukturama vladanja.

Dobro je da je od Hrvatske uopće išta ostalo. Ostaje nam samo da zavapimo – Eli, Eli, lama ...!

Davor Dijanović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.