Što možemo očekivati na lokalnim izborima?

U svibnju nas očekuju lokalni izbori. Već se sada špekulira s različitim imenima, posebno glede Izborigrada Zagreba. U igri su tako dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić, HNS-ova Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljeg. Postoje špekulacije i o kandidaturi neovisne Brune Esih.

Nadolazeće lokalne izbore kao i činjenicu da HDZ kao najjača parlamentarna stranka već više dva desetljeća na uspijeva iznjedriti jaku osobu koja bi mogla osvojiti izbore u glavnome gradu, za Portal HKV komentiraju: Mile Prpa, Kazimir Mikašek i Krešimir Kartelo.

Mile Prpa: U drugi krug, ako ga bude, ulaze Bandić i Esih

Hrvatskoj se događa - vrijeme narodnih vladara. To je nešto čudesno, to je nešto prekrasno, to je nešto što gotovo da nismo imali još od vremena Kralja Zvonimira i Dobre Kraljice Jelene. Posljednjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima narodni vladari ustoličeni su na Pantovčaku i na PrpaGriču, a na predstojećim lokalnim izborima narodni “vladari” preuzet će kao gradonačelnici i nekoliko velikih gradova uključujući i hrvatsku metropolu. Posebno je važno kao što je na razini države, da se i na razini lokalne uprave, uglavnom velikih gradova, omogući ustoličenje muškarca i žena u smislu njihove političke ravnopravnosti. Dolazi li to vrijeme dobrih ljudi? Nakon toliko promašenih političkih figura posljednih petnaest godina čini se da nas Bog nije do kraja ostavio.

Ostvaruje se središnja misao Codexa moralis croaticum: Samo srca puna ljubavi za našu Hrvatsku, mogu je izvesti na Božji put, na put blagostanja i njenog svekolikog prosperiteta u budućnosti” Ukratko, čini se da hrvatska politika ili politička Hrvatska ulazi u čistije, zdravije, tople, gotovo bih kazao ljekovite vode. Čak i vanjski najjači i najznačniji politički čimbenici izgleda da su dugoročno naklonjeni Hrvatskoj. Naša domovina, pa i cijeli nacionalni korpus kao da ulazi u pozitivno ozračje.

Preferencijalno glasanje uvodi veliki kvalitet u izbore kako one europske, tako i one parlamentarne, pa i lokalne. KomunizamPolitičke stranke kao da nisu ni potrebne, jer se otvorila mogućnost da na površinu izrone pošteni i čestiti ljudi, kojima je na srcu samo dobrobit Domovine i njenog naroda. Narod ništa više ne prezire od nepoštenih političara. Narod manje boli siromaštvo i neimaština nego nepravda.

Nepravda i nepoštenje posebno u redovima političara najviše razara ljudska srca. Narod želi glasati za poštene ljude. Za one u koje mogu imati vjeru, zato svaka vlast na izborima mora dati priliku i ostaviti narodu mogućnost glasanja za čestite ljude.

To istovremeno znači i postupno nestajanje ideoloških repova komunizma i neojugoslavenstva i sl, repova političkog kriminala i korupcije. Lijeva politička opcija predvođena djecom komunizma više ne drži vodu, raspada se kao presušena bačva i njihov besmisao postojanja konačno i njima postaje jasan, a vjerojatno i dijelu naroda koji ih je podržavao. Oni se više ne mogu oporaviti, jer su preživjeli koliko im je dato vremena da prirodno istrunu. Njihov nestanak istovremeno gasi potrebu postojanja desne opcije, pa one i najmanje ekstremne. Ni jedna ni druga opcija više nikome nije potrebna. Povijesničari će rasvijetliti povijest, a ne političari.

To što HDZ još nije odredio kandidata za gradonačelnika Zagreba, pokazuje da je svjesan da u drugi krug, ukoliko ga HDZHDZTo što HDZ još nije odredio kandidata za gradonačelnika Zagreba, pokazuje da je svjesan da u drugi krug, ukoliko ga bude, ulaze Bruna Esih i Milan Bandić. Bilo koji drugi kandidat bilo koje stranke nema realne šanse da se izbori za ulazak u drugi krug. Svako određivanje njihovog kandidata za Zagreb i za Split znači da će HDZ u ta dva najveća grada biti gubitnik, a HDZ zadnjih nekoliko godina bježi od termina “gubitnik” kao vrag od tamjana. U Splitu se ponovno inkorporira gospodin Kerum. Narod ga jednostavno hoće. I on nema ni jednog ozbiljnog protukandidata, pa ni onoga kojeg će ponuditi HDZ.bude, ulaze Bruna Esih i Milan Bandić. Bilo koji drugi kandidat bilo koje stranke nema realne šanse da se izbori za ulazak u drugi krug.

Svako određivanje njihovog kandidata za Zagreb i za Split znači da će HDZ u ta dva najveća grada biti gubitnik, a HDZ zadnjih nekoliko godina bježi od termina “gubitnik” kao vrag od tamjana. U Splitu se ponovno inkorporira gospodin Kerum. Narod ga jednostavno hoće. I on nema ni jednog ozbiljnog protukandidata, pa ni onoga kojeg će ponuditi HDZ.

U politiku koja postaje narodna ulazi i jezik kulture, jezik razuma i pristojnosti, jezik međunarodne odlučnosti, osim nažalost u Saboru. Toj zgradi je potreban Božji blagoslov, tamo je potrebno pročišćenje, ponajprije ono duhovno, a ne bi im škodilo ni bontonsko pročišćenje.

Dolaskom narodnih vladara na hrvatsko kormilo na razini države, duh čestitosti treba se poput plime proširiti na nivo županija, a posebno i većih gradova.

Dolaskom narodnih vladara na svim razinama mora umrijeti duh političke prgavosti, netrpeljivosti, prepotencije, bahatosti, bezobrazluka, idiotizma, egoizma, galame, svađe i svake druge jezične i materijalne nepodopštine i podmuklosti. Mora nestati duh umišljenosti, lažljivosti, prijevare, sebičnosti, političkog kriminala, političke korupcije kao rak rane hrvatskog društva.

Avete ideološke prošlosti treba rastjerati duhom miroljubivosti, pravde i čovječnosti. Hrvatska, ona čestita i narodna, HRTtreba se vratiti samoj sebi, a čini se da je konačno na dobrom putu, što će nadajmo se pokazati i naredni lokalni izbori.

Povratak narodne svijesti mora se i te kako osjetiti i u medijima, a posebno na HRT-u gdje treba dovesti ljude koji će u vijest i kulturu ugraditi duh istine, duh čovjekoljubivosti i edukativnosti, a za sva vremena s ekrana treba maknuti ideološke zatucanosti, a posebno i uvezenu “kulturu pištolja” koja širi bezumlje i u njemu odgajaju naše mlade generacije. U svakoj javnoj djelatnosti treba vladati kultura dobra, a način vladanja uvijek mora biti - bona fide (u dobroj vjeri).

Našu budućnost treba oplemeniti na svakom koraku; mišlju, riječju, djelom i nepropustom, a na to je ponajprije pozvana politika da bude uzor narodu, a ne kao do sada da ostane najomraženija kategorija i to na širokom spektru područja. Zato pazite koga predlažete za kandidate, jer će ih narod zasigurno prepoznati i po dobru i po zlu. U svakoj stvari pobjeda je samo onda kada pobijedi dobro.

Zacijelo će biti i onih koji se ne slažu s ovim mišljenjem, ali nadolazeće kulture vladanja to će pokazati, narod će ih prepoznati jer borba za dobro je duhovna kategorija. Narodni vladari nisu samo zbog pripadnosti hrvatskom narodu – već po svojim djelima, već po svojoj ljubavi, svome žrtvovanju za dobrobit naroda, po svome duhovnom ustroju koje rađa dobro kao narodnu dobrobit.

Kazimir Mikašek Kazo: Hrvatsku metropolu potrebno je dekomunizirati

Naš dragi, „bijeli“ Zagreb grad, koji bi trebao biti ponos svih Hrvatica i Hrvata, svih građana Hrvatske, zapravo je metropola mentalnog komunizma, nepotizma, korupcije, mafijaških klanova, grad „klirinške“ dogovorne ekonomije, grad agresivne neoliberalne (ne)kulture, grad soroševskog, masivnognevladinog sektora.

Aktualni gradonačelnik Milan Bandić koji se sprema optrčati svoj posljednji krug, čovjek koji sam sebi govori „vi“, može Kazimir Mikasekizgraditi još stotinu fontana, može sam sebe hvaliti za znane i neznane uspjehe, može nabrajati do besvijesti „učinio sam ovo ili ono“, ali nikada ne ćete ćuti ono što on nije učinio za Zagreb, Zagrepčane i Hrvatsku. A nije učinio ono najvažnije, nije dekomunizirao Zagreb, nije dekomunizirao zagrebačke kulturne i ekonomske institucije, nije spriječio dotok gradskog novca mentalno komunistički nevladinim udrugama, nije skinuo Tita s najljepšeg trga u Zagrebu, Tita koji je još uvijek sponzor svih Bandićevih mentalnih i partitokratskih stanja. Naravno, ne možeš dekomunizirati Zagreb ako prije toga ne dekomuniziraš samog sebe, ako ne doživiš metanoju, ako nemaš snage vratiti se svojim praiskonskim hercegovačkim i kršćanskim obiteljskim korijenima.To Bandić ne može napraviti, jer ako bi to napravio, boji se izgubit će izbore, a ako izgubi izbore boji se za vlastitu slobodu. Bandićev reizbor ovisi o mentalno komunističkim glasovima koje je uvijek dobivao i ovisi o glasovima populistički prevarenih, lakovjernih kršćanskih demokrata.

Gospođa Mrak-Taritaš izdanak je antihrvatske politike Vesne Pusić i koliko god se ona trudila izbjeći te konotacije, Taritaškoliko god ju hvalospjevima obasipao Ivan Vrdoljak, ona jednostavno baš ničim nije zaslužila reprezentirati hrvatsku metropolu kod kuće, a pogotovo ne u svijetu! Njena pobjeda stvarno bi bila „mrak“ za Zagreb i Hrvatsku! Mrak-Taritaš također atakira na glasove mentalno komunističke ljevice i liberalno građanske opcije i time je ušla u Bandićev glasački bazen.

Gospođa Sandra Švaljek ima daleko veće šanse od Mrak-Taritaš, poznaje tehnologiju vladanja u Zagrebu, ali to joj može biti samo otegotna okolnost zbog percepcije da je Bandićev proizvod. Njena je prednost je što širi pozitivne vibracije zahvaljujući svojim ekonomskim kompetencijama, EsihGospođa Bruna Esih, kao nezavisna zastupnica Hrvatskog sabora s liste HDZ-a na zadnjim parlamentarnim izborima, slovi kao najozbiljnija kandidatkinja za gradonačelnicu uz potporu najveće stranke u Hrvatskoj. O Bruni Esih nije potrebno trošiti previše riječi ni hvalospjeva, no potrebno je reći da ima sve kompetencije i razvijenu domoljubnu svijest za razumjeti šta za Zagreb i Hrvatsku znači dekomunizacija našeg društva. Nju dobro poznaju domoljubi i prijatelji, a vjerujte još bolje je poznaju neprijatelji.simpatičnom pojavom i nastupima koji djeluju prilično iskreno. S obzirom da ona poznaje gotovo sve Bandićeve slabosti, moguće je da će mu ozbiljno ući u njegov birački bazen. Nedostatak je što se ni ona ne usudi dekomunizirati Zagreb, što ne razumije važnost te strategije.

HDZ u posljednja dva desetljeća nije ponudio ni jednog kandidata za mjesto gradonačelnika Zagreba koji bi imao Banndićbarem minimalne šanse za pobjedu. Radi li se tu o tome da takvog kandidata nisu imali ili se radi o logici političkog bipolarnog dogovora s ljevicom? Čini mi se da je ovo drugo u pitanju i čini mi se da je HDZ uvijek kandidirao onoga ili onu koja ne može pobijediti Milana Bandića. Izbori za gradonačelnika Zagreba i HDZ-ov kandidat ili kandidatkinja, dati će nam ovaj puta odgovor je li u HDZ-u sazrela svijest da Zagreb i Hrvatska ne mogu naprijed ako ne dođe do dekomunizacije društva i ako ne dođe do detitoizacije naše metropole. Za HDZ su ovi izbori za gradonačelnika Zagreba pravi ispit nacionalne savijesti!

Gospođa Bruna Esih, kao nezavisna zastupnica Hrvatskog sabora s liste HDZ-a na zadnjim parlamentarnim izborima, slovi kao najozbiljnija kandidatkinja za gradonačelnicu uz potporu najveće stranke u Hrvatskoj. O Bruni Esih nije potrebno trošiti previše riječi ni hvalospjeva, no potrebno je reći da ima sve kompetencije i razvijenu domoljubnu svijest za razumjeti šta za Zagreb i Hrvatsku znači dekomunizacija našeg društva. Nju dobro poznaju domoljubi i prijatelji, a vjerujte još bolje je poznaju neprijatelji. Njena moguća kandidatura mogla bi dati neke ključne odgovore na pitanja: događaju li se u HDZ-i pozitivne promjene, ima li nas domoljuba ili nema? Njena moguća kandidatura mogla bi izazvati niz reakcija, kontroverzi, veliku mentalno komunističku galamu! Ali, nije li HDZ upravo na takvim agresivnim kontroverzama, na agresivnim Milanovićevim podjelama na „mi i oni“ ostvario niz od šest izbornih pobjeda. Ukoliko bi se njezinom timu priključio dr. Zlatko Hasanbegović, bio bi to tim za sedmu, povijesnu pobjedu i moglo bi se dogoditi da ćemo u „krvavom hrvatskom svibnju“ 2017. godine trčati posljednji „Krug za trg“!

Krešimir Kartelo: Svibanjski će lokalni izbori biti značajan pokazatelj određenih političkih trendova u Hrvatskoj

Svibanjski će lokalni izbori biti značajan pokazatelj određenih političkih trendova u Hrvatskoj. Dodatna zanimljivost Kartelosvakako će biti i to što Most, većinom u sredinama u kojima je HDZ na vlasti, zaoštrava retoriku i to će imati negativan sinergijski učinak po HDZ dođe li do drugih krugova, a kako će kasnije izgledati vladajuća većina na nacionalnoj osnovi, to se može samo nagađati.

U Zagrebu Milan Bandić ima početnu prednost zbog golemog gradskog aparata koji čine njegovi birači, a pored toga on je pragmatično rješenje za mnoge birače s nedefiniranim stavom. SDP, HDZ, ali i Most u utrku za Zagreb ulaze bez da javnost zna ijedno ime s njihovih lista i to je svakako presedan. HDZ je na proteklim izborima za Zagreb svjesno išao s mladom kandidatkinjom kako bi ju promicao kao novo lice više nego uzeo pobjedu, međutim ona se niti ne spominje kao mogući kandidat za ove izbore. Tu se isprepliću brojne kombinacije unutarstranačkih sukoba, straha od potpunog debakla te refleksije na rejting stranke i to sve rezultira pričom kako oni imaju kandidata kojeg tobože ne žele otkriti jer žele kratku kampanju, a zapravo je svima jasno da još uvijek nemaju niti obrise kandidata.

Otkako gradonačelnika ne potvrđuje predsjednik države koji je k tome bio najveći donositelj glasova HDZ-u, ta ZagrebAutentičnostBruna Esih ustvari, istakne li svoju kandidaturu, bit će jedini autentičan kandidat određene političke ideje. Ne samo to, nju i Zlatka Hasanbegovića, za kojeg se osnovano smatra da je u potpunosti podupire, prati glas beskompromisnih boraca protiv interesno-koruptivnih mreža, za što ne znam vrijedi li za ostale.stranka nije pokazala umijeće razumijevanja lokalnih posebnosti, kad već nije imala konzistentnu ideološku paradigmu. Ne vrijedi to samo za Zagreb, nego i za neke druge krajeve poput Istre i Međimurja. Milanović je pak, procijenivši da SDP ne može ugroziti Bandića, iskoristio zadnje izbore u Zagrebu kako bi oslabio dvojicu zagrebačkih SDP-ovaca jednim udarcem, od kojih je jedan danas predsjednik partije, a drugi njegov najbliži suradnik i to je dodatni razlog zašto nijedan od njih dvojice ne će u ovu utrku. Most nema kapacitete za Zagreb, ali može unijeti dodatnu zbrku u Gradsku skupštinu koja će, smatram, biti sastavom šarolikija no ikad. Sličan ishod može očekivati i Pernarov Živi zid. Ili kako se već zvala politička opcija koju će on predstavljati.

Darinko Kosor pokazao je da je jedan od najvještijih političkih trgovaca. Osiguravši potporu Sandri Švaljek i Esihmanevrom s Ferdeljijem, on je u početku već za svoju relativno slabu stranku osigurao vrlo dobre rezultate. Odmah ću reći kako ne mogu prognozirati hoće li u drugi krug ući Švaljekova, Anka Mrak-Taritaš ili čak Bruna Esih iz jednostavnog razloga, tj. nimalo jednostavnih pretpostavki kao što su borba Bandića, Sandre Švaljek i Anke Mrak-Taritaš za jedno te isto političko tijelo. Bruna Esih ustvari, istakne li svoju kandidaturu, bit će jedini autentičan kandidat određene političke ideje. Ne samo to, nju i Zlatka Hasanbegovića, za kojeg se osnovano smatra da je u potpunosti podupire, prati glas beskompromisnih boraca protiv interesno-koruptivnih mreža, za što ne znam vrijedi li za ostale.

Dodatno, ta bi kandidatura, na razvalinama pravaških stranaka i golemom prostoru koji je HDZ napustio sebi zdesna, mogla magnetizirati apsolutnu većinu onih koji se smatraju nacionalno odgovornim biračima i koji je naposljetku priželjkuju. Stoga takva kandidatura ne bi predstavljala samo utrku za Zagreb, nego smjelo sijanje sjemena za ostale iduće izbore i to na tlu kakvo se želi prikazati kao najškrtije za nacionalno svjesnu opciju.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.