Dvije godine mandata Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

Dvije godine mandata predsjednice Republike Koline Grabar Kitarović kao i njezine potencijale u budućnosti za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Smiljana Šunde, Stipe Kutleša, Matko Marušić, Josip Jović i Kazimir Mikašek.

Smiljana Šunde: Vratila nam je nacionalno samopouzdanje

Iako Predsjedničin rad u protekle dvije godine ocjenjujem pozitivnim, ovdje ću početi onim što ja vidim kao negativno.
KolindaZamjeram joj, dakle, nedostatak inicijative u odnosima sa susjedima. Umjesto obrane od napada, a često nedostaje i obrana, trebalo bi stalno na stolu držati otvorene probleme iz bilateralnih odnosa i podsjećati na njih. Tako npr. stalno podsjećati da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, što je kao posljedicu imalo tisuće mrtvih, ranjenih, silovanih i nestalih, na tisuće srušenih i oštećenih crkava i groblja, na tisuće srušenih i oštećenih spomenika, muzeja, knjižnica, tvornica, bolnica, škola i dječjih vrtića, podsjećati na pljačku umjetnina i arhivske građe. Podsjećati na to da iz Hrvatske na Srbiju nikada nije pao ni jedan jedini kamenčić.

Predsjednica bitrebala biti odlučnija. Treba ultimativno tražiti od Srbije da Hrvatskoj dade plan miniranih hrvatskih područja. Gdje to ima u svijetu da je agresorska vojska minirala okupirani teritorij jedne zemlje i da više od dva desetljeća poslije svršetka rata i oslobođenja nije dala plan minskih polja, zbog čega i danas pogiba domicilno stanovništvo?

Zamjeram Predsjednici što ne rješava pitanje hrvatskih granica sa susjedima. Nitko danas ne traži da se Hrvatskoj Savudrijska valavrati ono s čime je 1918. ušla u nekadašnju zajedničku državu (iako bi s pravom mogla i to, no međunarodna zajednica ne bi to danas ni dopustila), ali zašto se čvršće ne pokrene pitanje hrvatskog izlaska na tzv. avnojske granice ili granice koje je, na temelju dotadašnjih administrativnih razgraničenja među republikama, postavila međunarodna Arbitražna komisija Roberta Badintera? Ponešto znamo o pitanju granica u Savudrijskoj vali, a i to zahvaljujući uglavnom „poštenom“ i „korektnom“ odnosu naših susjeda Slovenaca. No, što je sa Šarengradskim adama? Što je s hrvatskim teritorijem na lijevoj strani Dunava? Što je sa Zavaljem, Kostajnicom, Dvorom na Uni, škojima kod Kleka i dr.? Što je s granicom u Konavlima i Boki kotorskoj?

U New Yorku već dva desetljeća postoji tzv. Jasenovac Research Institute, s poimenično upisanih oko 660 tisuća Jasenovacžrtava koje su u Jasenovcu tobože pobili Hrvati. Još prije 12 godina na tom sam popisu pronašla više članova svoje uže i šire obitelji, a da nitko od njih ni živ ni mrtav nikada nije bio Jasenovcu. O tome sam tada i kasnije pisala u više novina i na portalima. Slično su zatim na tom jasenovačkom popisu svoju rodbinu i/ili mještane pronašli i mnogi drugi Hrvati. Taj popis je Hrvatskoj dosad priskrbio mnoga zla, označavajući je kao zlu tvorevinu, a hrvatski narod kao genocidan. U bilateralnim razgovorima s predstavnicima SAD-a Predsjednica bi mogla i morala tražiti da se taj popis zabrani, jer je riječ o bezočnojlaži. Bi li npr. na nekoj hrvatskoj internetskoj stranici mogao postojati popis lažnih žrtava koje su poubijali Talijani, Francuzi, Englezi, Amerikanci, Španjolci (uf, malo sam zašla na sklizak teren!)?

A što je Predsjednica napravila dobroga?

Puno toga. Općenito, vratila nam je nacionalno samopouzdanje i otklonila nam gorak okus i osjećaj da predsjednik DržavnicaPredsjednica ima državnički stav, državnički se ponaša, komunikativna je i jako nas dobro predstavlja u inozemstvu. Izvukla nas je iz balkanske izolacije i povezala nas s brojnim svjetskim političarima i zemljama s kojima imamo puno više zajedničkoga no što imamo s pojedinim svojim susjedima. Jednostavno na nju možemo biti ponosni.države radi protiv naroda kojemu je na čelu. A ta noćna mora antihrvatstva trajala je punih 15 godina. Napravila je niz tzv. malih stvari koje su se pozitivno odrazile na dostojanstvo hrvatskoga naroda i svih onih građana koji se osjećaju političkim Hrvatima, tj. onih koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom.

Više nego pozitivno je zagovaranje osovine Baltik - Jadran. Već je i vrijeme da se Hrvatska okrene onim zemljama s Jadran Baltikkojima dijeli zajedničku kulturu i zajedničke civilizacijske vrijednosti.

Putovanjem u SAD u političkom interregnumu napravila je dobar i mudar korak, kako bi Hrvatsku u budućnosti što bolje pozicionirala. U trenutku dok se oko nas uvelike zvecka oružjem, mudro je predložila ponovno uvođenje vojnoga roka.

Predsjednica ima državnički stav, državnički se ponaša, komunikativna je i jako nas dobro predstavlja u inozemstvu. Izvukla nas je iz balkanske izolacije i povezala nas s brojnim svjetskim političarima i zemljama s kojima imamo puno više zajedničkoga no što imamo s pojedinim svojim susjedima. Jednostavno na nju možemo biti ponosni.

Unatoč primitivnim napadima na Predsjednicu (kojima napadači ipak najviše govore o sebi i svojim dometima), nadam se da ćemo svjedočiti i njezinu drugom mandatu. Zašto? Zbog navedenih i niza nenavedenih razloga. Uostalom, na političkom nebu ne vidim ni jednu drugu osobu koja bi Hrvatsku mogla zastupati bolje no što nas zastupa predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Stipe Kutleša: Dobri potezi, ali i ponešto lošega

Ako se usporede dvije protekle godine dosadašnjeg predsjedničkog mandata K. Grabar-Kitarović s predsjednicima KutlešaRepublike Hrvatske nakon 2000. godine onda se bez imalo sustezanja može reći da je predsjednica u dvije godine učinila nešto dobroga za Hrvatsku, ali i ponešto lošega, ali u usporedbi s dva njezina prethodnika barem nije učinila toliko zla kao njih dvojica. Koje su sve zlo oni učinili Hrvatskoj ne treba spominjati.

Kolinda Grabar-Kitarović je nastojala povratiti jedinstvo nacije, ali u tome nije InozemstvoNe treba nabrajati sve dobre stvari kojih je bilo, a najvažnija je to što se Hrvatska barem ne mora stidjeti kada je predsjednica predstavlja u inozemstvu što je prije nje, a nakon 2000. godine bila redovita pojava. Mnogi su Hrvati sa strahom doživljavali odlazak dvojice antihrvatskih predsjednika izvan zemlje. To je bila prava sramota. Neki su se u Hrvatskoj, naprotiv, tome radovali. Velika je stvar da Kolinda, kao osoba, uživa simpatije u svijetu.uspjela, ne prvenstveno svojom krivicom nego zbog hrvatske gluposti i zatucanosti i ideoloških podjela. To će u ovome narodu teško bilo kome uspjeti. I zato smo tu gdje jesmo. Od ustoličenja za predsjednicu RH nastojala je biti predsjednica svih državljana RH, ali što je više to nastojala to su je više osporavali. Imala je nesreću da se morala susretati i neuspješno surađivati s jednim primitivcem na čelu Vlade, ali i s drugima koji su joj podvaljivali samo zato što je nastojala iskreno i pošteno obnašati svoju funkciju. Ali je sve to ipak dobro „odradila“.

Ne treba nabrajati sve dobre stvari kojih je bilo, a najvažnija je to što se Hrvatska barem ne mora stidjeti kada je predsjednica predstavlja u inozemstvu što je prije nje, a nakon 2000. godine bila redovita pojava. Mnogi su Hrvati sa Pantovčakstrahom doživljavali odlazak dvojice antihrvatskih predsjednika izvan zemlje. To je bila prava sramota. Neki su se u Hrvatskoj, naprotiv, tome radovali. Velika je stvar da Kolinda, kao osoba, uživa simpatije u svijetu.

No da ne bi ostalo samo na hvalospjevima predsjednica je imala i gadnih gafova i nesmotrenosti. Nije bila ni odlučna uhvatiti se u koštac s hrvatskim ideološkim nasljeđem pa je htjela svidjeti se svima i izazvala je suprotno. Ne može se nitko svidjeti svima ako govori istinu. Ishitreno je govorila o stvarima u koje nije posve upućena kao što su npr. slučaj ministra znanosti i premijerov prijedlog za povjerenstvo o ispitivanju nekih pojava iz prošlosti (Da dom spremni i sl.). Predsjednica nije uvijek bila dosljedna što se tiče mogućnosti komunikacije s građanima, udrugama i sl. Čini se da su tu postojali privilegirani i oni drugi što nije dobro. Odgovarala je na gotovo besmislene upite građana, ali nije se udostojala barem odgovoriti na ozbiljne upite.

No, pored svega dobroga i manje dobroga, predsjednica je zasigurno i zasad jedna od najpopularnijih političara u Hrvatskoj. To joj daje nekakav kredit za budućnost. No to je još uvijek daleko od onoga što bi Hrvatskoj kao državi bilo potrebno.

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Imamo predsjednicu kakvu smo teško mogli zamisliti u najdomoljubnijim željama

Pitanje o uspješnosti dosadašnje dvije godine mandata hrvatske Predsjednice gđeKolinde Grabar Kitarović ne bi Matko Marušićuopće trebalo postavljati, ili bi ga se moglo postaviti samo zbog gušta razmišljanja o te dvije godine. Imamo predsjednicu kakvu smo teško mogli zamisliti u najdomoljubnijim željama. Ona je vrhunski obrazovana, pristojna, pametna, lijepa, promišljena i nevjerojatno radišna, prava savršena štreberica u najboljem smislu te riječi. Zna što radi, radi što treba raditi i to radi savršeno. Tomu se ne bi trebalo čuditi, jer je oduvijek bila – štreberica – od ranoga djetinjstva, preko svih škola, do druge najviše funkcije u NATO-u i kampanje u kojoj je pobijedila čovjeka koji je imao sve političke i medijske prednosti, s tima da je g. Ivo Josipović imao i istu vrlinu pristojnosti i suvisloga, organiziranog i ugodnog govora. A pobijedila ga je samo zato što je bila bolja, mnogo bolja, i to su ljudi prepoznali.

Molim, neka se svi na trenutak prisjete kako je pobijedila Ivu Josipovića i kako i koliko je to bilo teško. Onda se tome treba – zadiviti.

A otad jednako tako dobro radi. U okviru malih ustavnih ovlasti koje su komunisti ostavili funkciji predsjednika u žurbi da spriječe šok da im se pojavi neki novi, nadmoćni i nepobjedivi Franjo Tuđman kojega svojim jeftinim, prljavim trikovima ne mogu zavesti da skrene s crte potpune, domišljene i nesalomljiva borbe za boljitak hrvatske države, gđa KandžeNema govora da će gđa Grabar Kitarović izgubiti drugi mandat, od koga?! Tipa poput Milanovića, ili gđe Mrak Taritaš, ili – koga – da nije možda Vesne Pusić ili Peđe Grbina? Ma, dajte, molim Vas, ne podcjenjujte hrvatski narod, jer on je do sada vidio sve što je trebao vidjeti i postupio je sukladno tome. HDZ je pao samo dvaput i to točno onda kad je to bio i zaslužio. Naša lijepa Predsjednica ne može pasti jer – leti, leti toliko visoko da je one kreature iz balkanskoga blata teško mogu i vidjeti, a kamoli dohvatiti svojim prljavim kandžama.Predsjednica radi sve što je moguće i najbolje što je moguće. Držim da nije potrebno nabrajati sva njezina djela, pod uvjetom da se ne prjelaze okviri njezinih ovlasti kao što to rade mrzitelji naše Domovine; navest ću samo da je stalno kritiziraju, pače i optužuju da je lagala da će promijeniti rezidenciju, a ona je još u kampanji govorila „ako to bude tehnički moguće“, odmah je zatražila ekspertize mogućih lokacija i dobila službeno i stručno mišljenje, ranga zabrane, da prikladnoga mjesta a bliže središtu grada nema. Onda oni kažu da je prekršila obećanje, stid ih bilo i prokleti bili.

Da, da, prokleti bili, govorim to sasvim trijezno i promišljeno, kao iskusan profesor koji je u životu dao tisuće i tisuće LNG Krkocjena: to što oni gđi predsjednici podmeću ne smijem i ne ću nabrajati, ali za to nedjelo zaslužuju samo ocjenu prokletstva! Jednu damu, majku, ljepoticu, vrhunsku svjetsku političarku, idealnu predsjednicu oni pokušavaju, svaki dan i u svakoj prilici uvaljati u blato u kojemu se sami valjaju i sniziti na razinu svoje intelektualne bijede i moralne kloake. Čitatelj će znati na što mislim, a počeo sam od optužbi da je lagala za premještanje rezidencije.

Što će biti? Biti će isto kao do sada, marljivo, uspješno i krasno: učvršćivanje međunarodnoga položaja Hrvatske, diskretna brigaza red u političkom životu države i opći napredak Hrvatske. Pitam čitatelje da procijene koliko je Hrvatska napredovala, npr. gospodarski, investicijski, vojno i diplomatski otkad su otišli Josipović i napose Milanović. Kad ste mislili da će BDP rasti iznad 3%, fiskalni dug se smanjiti ispod 2%, dobiti se europski novac za LNG terminal na Krku i vrhunsko oružje od SAD-a?

Nema govora da će gđa Grabar Kitarović izgubiti drugi mandat, od koga?! Tipa poput Milanovića, ili gđe Mrak Taritaš, ili – koga – da nije možda Vesne Pusić ili Peđe Grbina? Ma, dajte, molim Vas, ne podcjenjujte hrvatski narod, jer on je do sada vidio sve što je trebao vidjeti i postupio je sukladno tome. HDZ je pao samo dvaput i to točno onda kad je to bio i zaslužio. Naša lijepa Predsjednica ne može pasti jer – leti, leti toliko visoko da je one kreature iz balkanskoga blata teško mogu i vidjeti, a kamoli dohvatiti svojim prljavim kandžama.

Za njih je hrvanje u blatu dnevnica i politička aktivnost u kafićima na tuđi račun. Pravu, visoku, svjetsku, učenu i uspješnu hrvatsku politiku radi gđa Grabar Kitarović i, naravno, g. Andrej Plenković. Tajna svakog uspjeha, svakog rezultata leži u školi i dobrom učenju, svako poštenje u vjeri otaca, i svaka uspješna hrvatska politika u drevnom hrvatskom domoljublju.

Josip Jović: Puno htjela, puno započela

Rukovođena Tuđmanovom spasonosnom idejom nacionalnog pomirenja, koja se nakon prvoga predsjednika JOsip JovićLjevicaMoglo bi se reći: puno htjela, puno započela, jer nije sama, na putu su joj brojne prepreke. Ideja zajedništva nailazi na bigotni titoizam ljevice koja o tome ne želi ništa čuti, insistirajući na antifašizmu i fašizmu kojega stalno pronalazi i podmeće. Za BiH potrebna je, naravno, dobra volja predstavnika drugih naroda, za sređivanje diplomacije suradnja s Vladom, koja baš i nije reagirala na njezine kritike, ideji Baltik-Jadran međunarodni su igrači brzo dodali i Crno more da ne bi „zapadni Balkan“ ostao zaboravljen, gospodarska razmjena s drugim zemljama ovisna je o sposobnosti naših privrednih subjekata. Itd.sustavno nastoji razoriti vraćanjem u prošlost, Kolinda Grabar Kitarović je u protekle dvije godine svoga mandata nastojala iznova afirmirati zajedništvo ili tzv. uključivost svih slijeva, stranaka i svjetonazora. U tom svjetlu treba gledati na uklanjanje „jabuke razdora“ s Pantovčaka, kao i jednak odmak od oba totalitarna režima iz prošlog stoljeća.

Pojavila se s idejom napuštanja „regije“ omeđene granicama bivše Jugoslavije uz održavanje dobrih odnosa sa susjedima, uključujući i Srbiju, i stvaranja vertikalne poveznice Baltik-Jadran. U posljednje vrijeme naročito naglašava snažnije pozicioniranje zemlje u euroatlantskim integracijama bez obzira na broj njezinih kvadratnih kilometara i broj stanovnika, vojnu ili ekonomsku snagu. Bosna i Hercegovina i položaj hrvatskog narod u njoj joj je apsolutni vanjskopolitički prioritet. Otvoreno je upozorila na separatizam, odnosno unitarizam dviju partnerskih i konkurentskih politika u BiH. Pokušala je otvarati gospodarsku suradnju sa zemljama Bliskog i Srednjeg istoka. Nezadovoljna je radom pojedinih veleposlanika koji, prema njezinim riječima, ne rade u interesu Republike Hrvatske, već često protiv njezina interesa i vrijednosti.

Predsjednica je rado viđena među svjetskim državnicima. U svim svojim inicijativama djeluje iskreno, otvoreno, dobronamjerno i optimistično. Vjeruje da možemo bolje i taj svoj optimizam nastoji prenijeti i na građane.

Moglo bi se reći: puno htjela, puno započela, jer nije sama, na putu su joj brojne prepreke. Ideja zajedništva nailazi na Izboribigotni titoizam ljevice koja o tome ne želi ništa čuti, insistirajući na antifašizmu i fašizmu kojega stalno pronalazi i podmeće. Za BiH potrebna je, naravno, dobra volja predstavnika drugih naroda, za sređivanje diplomacije suradnja s Vladom, koja baš i nije reagirala na njezine kritike, ideji Baltik-Jadran međunarodni su igrači brzo dodali i Crno more da ne bi „zapadni Balkan“ ostao zaboravljen, gospodarska razmjena s drugim zemljama ovisna je o sposobnosti naših privrednih subjekata. Itd.

Iskustvo predsjednice KGK nameće nuždu ustavih promjena koji definiraju ulogu ove formalno najviše državne institucije. Ili će se predsjednik birati u nekom predstavničkom tijelu, kao u Njemačkoj i Italiji, i svesti na reprezentativnu i kontrolnu funkciju, ili će se i dalje birati izravno, ali uz veće, sasvim omeđene, jasne i autonomne državničke ovlasti. Sama predsjednica ne mora brinuti za svoju budućnost. Pravog protukandidata nema ni sada niti će ga imati za dvije godine.

Kazimir Mikašek Kazo: Svjetlo na kraju tunela!

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je svjetlo na kraju tunela, svjetlo na kraju „duge mračne noći“ u kojoj se Kazimir KazoTri moraPromocijom politike uspravnice „tri mora“ i smještanjem Hrvatske u čvršće srednjoeuropske integracije, kristalno jasno dala je do znanja kako razumije da podjele u Hrvatskoj leže na dvije političke koncepcije. Jedna je uspješna nacionalna država sa sto više suvereniteta koju ona zagovara, a druga je politika „regiona“, neke nove Jugoslavije ili balkanske podunije koju zagovaraju apologeti „duge mračne noći“! I to je ključ svih sukoba i podjela!Hrvatska nalazila sve do njene pobjede na predsjedničkim izborima. No, njenom pobjedom političke okolnosti se nisu preko noći promijenile, a snage „duge mračne noći“ aktivirale su sve resurse kako bi je obeshrabrile ili kupile za svoje interese. U okolnostima monstruoznih napada „ad hominem“, otvorenih seksističkih uvrjeda, spinova, obavještajnih i paraobavještajnih ucjena, ostala je čvrsto na nogama promovirajući politike nacionalnih interesa s dubokim razumijevanjem uzroka i posljedica podjela u hrvatskom društvu.

Ne treba smetnuti s uma iz kojega političkog miljea je Predsjednica kandidirana i izabrana i koje su to politike motivirale dovoljan broj birača i glasova dostatan za pobjedu nad Josipovićem. To je bila borba Davida i Golija!

Promocijom politike uspravnice „tri mora“ i smještanjem Hrvatske u čvršće srednjoeuropske integracije, kristalno jasno dala je do znanja kako razumije da podjele u Hrvatskoj leže na dvije političke koncepcije. Jedna je uspješna nacionalna država sa sto više suvereniteta koju ona zagovara, a druga je politika „regiona“, neke nove Jugoslavije ili balkanske podunije koju zagovaraju apologeti „duge mračne noći“! I to je ključ svih sukoba i podjela!

Njenim pozivom na zajedništvo oko strateških nacionalnih politika iskreno je pružena ruka i lijevo i desno. No ako za opće zajedništvo i pomirbu nema ljudskih i političkih kapaciteta onda s punim pravom može inzistirati na onom zajedništvu koje je moguće, a to je zajedništvo većinskog kršćansko demokratskog nacionalnog korpusa.

Dvije godine mandata naše Predsjednice dobar su temelj za konačno suglasje politika Banskih dvora i Pantovčaka, za donošenje skladnih političkih odluka na korist onih koji su je izabrali, na korist našoj Domovini.

Konačno, u njenoj najnovijoj promociji demografije kao ključne strategije za sadašnjost i budućnost Hrvatske, kriju se zapravo sve strategije. Bez ekonomije i rasta gospodarstva nema demografije, a bez demografije ne će biti onih budućih generacija koje bi Hrvatsku trebale njegovati kao najveći Božji dar.

Predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović: „Političari razmišljaju o novim izborima, a državnici razmišljaju o novim generacijama“!

Davor Dijanović
foto: Alen Gurovic/HaloPix/PXL

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pet, 22-01-2021, 00:44:10

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.