Treba li Vlada dati ostavku?

Posljednjih dana svjedoci smo velikih previranja unutar SDP-a koji se očituju u obliku sukoba predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i tzv. riječkog lobija koji predvodi bivši ministar financija Slavko Linić. Najviše kritika Milanovićeva vlada dobivala je upravo zbog restriktivne politike Slavka Linića s konstantnim dizanjima poreznih davanja čime se gušila proizvodnja, a treba se prisjetiti i snažnih kritika predstečajnih nagodbi.

Postavlja se stoga pitanje po čemu bi riječki kadrovi koji su najglasniji u kritici Zorana Milanovića bili bolje rješenje za Hrvatsku. S druge strane, bivši je ministar Linić optužio Zorana Milanovića za zloporabu policije i tajnih službi u smislu njegova praćenja. U kontekstu svega navedenoga postavlja se pitanje nije li jedino normalno rješenje u trenutku kad se ni u SDP-u više ništa ne mogu dogovoriti ostavka Vlade?

Navedenu problematiku za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Hrvoje Hitrec, prof. dr. Branimir Lukšić, Marija Peakić Mikuljan, Đuro Vidmarović.

Hrvoje Hitrec: Vlada treba dati ostavku

Vlada treba dati ostavku. Problem je u tome što ova Vlada koja ništa ne zna, ne zna dati ni ostavku. Treba VladaHrvatska je u izvanrednom stanju, a u takvome se stanju u pravilu raspisuju izvanredni izbori. To jest u normalnim zemljama s normalnom Vladom kojoj je normalno pokupiti se kada joj normalna većina građana kaže da kupi prnje.angažirati nekoliko logopeda koji će im polako i stručno objasniti kako se to radi.

I treba zabraniti alkohol u zgradi Vlade i ministarstvima, jer čim popiju čašicu-dvije tako se ohrabre da odluče čekati redovite izbore, a nakon četiri čašice prognoziraju da će vladati još četiri godine, a vjerojatno i vječno.

U zaključku: Hrvatska je u izvanrednom stanju, a u takvome se stanju u pravilu raspisuju izvanredni izbori.

To jest u normalnim zemljama s normalnom Vladom kojoj je normalno pokupiti se kada joj normalna većina građana kaže da kupi prnje.

Prof. dr. Branimir Lukšić: Hrvatska na prosjačkom štapu

Izlazak iz gospodarske recesije koja je zahvatila veliki dio svijeta pokušava se ostvariti na dva različita načina: ili primjenom mjera financijske strogoće (tzv. „austerity measures") ili ubrizgavanjem dodatnih novčanih sredstava u nacionalno gospodarstvo radi ekspanzije proizvodnje. Prvi način uključuje stezanje financijskog kaiša građana, nametanje novih ili povećanje postojećih poreza i ostalih davanja, što ima za posljedicu siromašenje javnog i privatnog sektora gospodarstva, gubitak radnih mjesta, pad Rak ranaMeđusobno optuživanje za kriminal predsjednika hrvatske Vlade i dojučerašnjega ministra financija otkrilo je još jednu rak ranu ove Vlade, koju je Senat SAD-a u svome nedavnom „briefingu" o Hrvatskoj i Balkanu okarakterizirao kao političku korupciju i pranje novca korumpiranih političara i njihovih privatnih partnera kod bankarskih institucija Zapadne Europe.kupovne moći pučanstva, smanjenje proizvodnje, bijeg kapitala iz zemlje i masovna iseljenja iz zemlje radi zaposlenja u inozemstvu.

Drugi pokušaj izlaska iz recesije uključuje ubrizgavanje novčanih sredstava u nacionalno gospodarstvo preko središnjih banaka, što ima za posljedicu nove investicije, povećanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta, nova zaposlenja, a time i porast kupovne moći građanstva. Prvi način dovodi nacionalno gospodarstvo na prosjački štap, o čemu svjedoče mnoge europske zemlje, dok drugi način postupno izvlači nacionalno gospodarstvo iz krize, što vidimo na primjeru Sjedinjenih Američkih Država.

Sadašnja se Vlada u Hrvatskoj odlučila za prvi način sanacije gospodarske krize. Katastrofalne posljedice toga načina očituju se u sve većem siromaštvu hrvatskoga stanovništva, u gubitku radnih mjesta, u odlasku u inozemstvo visoko kvalificiranih osoba, u padu kupovne moći, a time i u smanjenju proizvodnje. Međusobno optuživanje za kriminal predsjednika hrvatske Vlade i dojučerašnjega ministra financija otkrilo je još jednu rak ranu ove Vlade, koju je Senat SAD-a u svome nedavnom „briefingu" o Hrvatskoj i Balkanu okarakterizirao kao političku korupciju i pranje novca korumpiranih političara i njihovih privatnih partnera kod bankarskih institucija Zapadne Europe.

U spomenutome „briefingu" se traži povrat hrvatskim poreznim obveznicima nezakonitih financijskih odlijeva iz Hrvatske, oduzimanje nezakonito stečenog bogatstva korumpiranim političarima i njihovim privatnim partnerima u kriminalu, te uspostava vladavine prava i zaštita prava vlasništva. Prvi i obvezni korak za daljnje sprječavanje ovog organiziranog kriminala u redovima sadašnje hrvatske Vlade je njezina neizostavna ostavka. Ovaj spoj nestručnosti i nesavjesnosti ne bi smio upropaštavati Hrvatsku ni još jedan jedini dan.

Marija Peakić Mikuljan: Ultimativno zatražiti prijevremene izbore

Hrvatska je ozbiljno devastirana ne samo nesposobnošću, nego i planskim razaranjem njezinih temelja od strane RazaranjeHrvatska je ozbiljno devastirana ne samo nesposobnošću, nego i planskim razaranjem njezinih temelja od strane neokomunista kukavički skrivenih iza tobožnje socijaldemokracije koja im služi za lažno predstavljanje kako među domaćim tako i među stranim naivcima.neokomunista kukavički skrivenih iza tobožnje socijaldemokracije koja im služi za lažno predstavljanje kako među domaćim tako i među stranim naivcima. Ovaj sukob me osobno uopće ne zanima kao ni ishod u borbi za vlast unutar SDP jer su potrebni mnogi preduvjeti a da bi ozbiljan čovjek povjerovao kako se nešto bitno u tom društvu mijenja.

A ti preduvjeti su odricanje od zločinačke prošlosti krvavoga i genocidnoga Titova vremena i odricanje od njegova imena i djela, predaja arhiva komunističkih institucija na istraživanje i proučavanje te strašne prošlosti kao i vraćanje prigrabljene ogromne imovine u nekretninama "nasljeđenih" od svojih prethodnika.

Što me briga hoće li Linić dokazati da je Milanović više kriv za ovu strahotu u kojoj živimo ili će Milanović sa svojim "Mladoturcima" sultanu odrubiti glavu! Upropastili su gotovo sve u ovoj našoj nesretnoj Hrvatskoj: od ekonomije i medija do vanjske politike, prosvjete, zdravstva i kulture i koliko se vidi ne namjeravaju stati. Stoga je sve ovo što sada pišem samo očajnički apel da se što prije prekine ova agonija i nacionalna sramota i da se ultimativno zatraže prijevremeni izbori kako bismo se napokon počeli brinuti za istinske probleme naroda i njegove svjetlije budućnosti.

Đuro Vidmarović: Između Linića i Milanovića nema bitne razlike

Sukob između bivšeg ministra financija Slavka Linića i aktualnog predsjednika Vlade RH, Zorana Milanovića, vrh je sante leda koja opterećuje i destruira čudno, nazadnjačko, anacionalno i potpuno nesposobno vodstvo SDP-a. Bivši ministar Linić je komunistički čvrstorukaš, grubijan i neugodan čovjek. Sjedio sam s njim u Saboru u vrijeme dok je SDP vodio Ivica Račan. Dobro se sjećam kada je na Đuru Pericu doslovno urlao, spreman ga tući, i ponavljao kako se „s takvima može samo tako", a tko je Đuro Perica dobro nam je znano – čovjek kojega su Linićevi drugovi osudili u montiranome procesu na smrt.

Sada je Linić uglađen i svilen kada se našao u situaciji da ga Milanović odbaci kao istrošenu staru krpu, speriljek, kako bi rekli kajkavci. Odradio je svoj zadatak na najgrublji i ujedno vrlo primitivan način – dizao poreze i namete kako bi iz građana izvukao i posljednju lipu, zaustavljao investicije i ulazak stranog kapitala, a poticao trgovačke lance, i paralelno s time zaduživao zemlju. Za takvu „financijsku" politiku nije potrebno opterećivati mozak, već jezik. Takav ministar financija mogao bi biti svaki punoljetni građanin ove zemlje. U isto vrijeme je osiguravao svoje prijateljske veze ovako i onako.

Zoran Milanović je odstranio staru gardu stranačkih prvaka, onih s kojima se moglo uljudno i građanski pristojno Veleizdajanakon izbora od nove će se Vlade očekivati da u kratkom vremenu obnovi i uravnoteži sve što je Vlada Zorana Milanovića uništila. Kako je to nemoguće, posljedice njegove politike osjećati će se još dugo vremena. Šteta koju je Vlada Zokija Milanovića do sada učinila nemjerljiva je. Jedina satisfakcija bilo bi procesuiranje iste za namjerno izazivanje gospodarske krize, namjerno guranje zemlje u propast, štetnu politiku na svim područjima, jednom riječju – veleizdaju.razgovarati i koji su čak imali nacionalni identitet, kao npr. Mato Arlović, Vidović, Željka Antunović. Milanović nastupa bahato, prepotentno do granice huliganstva, stil mu je pljuvački, ali bez elementarne mudrosti. Do sada je izvalio toliko glupih i neprimjerenih, a pri tome štetnih riječi i tvrdnji, da bi u buduće jedinicu za političku glupost trebalo nazvati u njegovu čast i čast bivšeg Sanaderovog adlatusa Zubovića – „Nagrada Zubović-Milanović", možda „Milan-Zub".

Kakav je kao čovjek takve si je Milanović birao i ministre: glavna im je osobina biciklizam. Kada s njim razgovaraju glave su im pognute, a usta razvaljena na osmijeh, a kada razgovaraju s podređenima - nemilosrdno gaze.

Što kao privatne osobe znače i koliko kao ljudi znače naši sadašnji ministri?, npr. Jovanović, koji uništava hrvatsko školstvo i opterećen je razvratom kao seksualnim odgojem, Zlatar, koja uništava kulturu i bit će upamćena po ideji da svi građani plaćaju TV preplatu bez obzira imali TV prijemnik ili ne, Vrdoljak, koji uništava hrvatsko selo i ne zna kako bi hodao od uznositosti, Taritaš, koja baš ništa ne znači, Pusić, koja se uliiava Srbiji i više je korisna Beogradu nego Zagrebu, Grčić, koji uništava ekonomiju, a stalno je optimist, pendrek Ostojić, koji se dovoljno kompromitirao za tri života tražeći u nacionalnom iskazu ustašluk, Miljenić, s Lex Perković što je dovoljno za njegovu biografiju, Bauk, koji ništa ne razumije, ništa ne znači i dobrog je zdravlja, Maras, koji gleda bez da očima trepće i nešto kao tumači, Mršić, koji diskreditira sindikate, a tobožnji je socijal-demokrat, Hajdaš-Dončić, koji će ostati upamćen po užasnim promašajima ala Gredelj, HŽ, Zračna luka Pleso, Zmajlović, s Hrvatskim vodama i pucanjem nasipa u Slavoniji, uz ošišanu glavu, Matić, ministar branitelja kojega ti isti branitelji preziru, dr. Ostojić, sjajan liječnik za gušteraču koji se u politici snalazi kao Alica u Zemlji čudesa. Hajde, stavimo te ljude u enciklopediju! Mit respekt!

Između Linića i Milanovića nema bitne razlike. Oni su kao božanstvo Janus. Rješenje bi bilo u ostavci Kabineta i prijevremenim izborima, ali od toga ništa. Bog Jupiter, po hrvatski Milanović, sanja o novome mandatu. Uz njega je i hrvatska Junona koju je napustio Merkur. Nemamo drugih mogućnosti već čekati redovne izbore, a do tada će zemlja dalje tonuti u dužničko ropstvo, mladi ljudi bježati trbuhom za kruhom, ministri kupovati nove automobile, protivnike verbalno maltretirati, izmišljati afere, ali po potrebi i odvoditi u Vrapče...

A nakon izbora od nove će se Vlade očekivati da u kratkom vremenu obnovi i uravnoteži sve što je Vlada Zorana Milanovića uništila. Kako je to nemoguće, posljedice njegove politike osjećati će se još dugo vremena. Šteta koju je Vlada Zokija Milanovića do sada učinila nemjerljiva je. Jedina satisfakcija bilo bi procesuiranje iste za namjerno izazivanje gospodarske krize, namjerno guranje zemlje u propast, štetnu politiku na svim područjima, jednom riječju – veleizdaju. Jadna Hrvatska zemljo, tko te gazi!

D. Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pet, 7-08-2020, 18:12:15

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.