Potpuna anarhija u Hrvatskoj: Riječki gradonačelnik dozvolio si zabraniti prikupljanje potpisa za referendum

„Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava“, naveo je u obrazloženju svoje skandalozne odlukeVojko Obersnelo zabrani prikupljanja potpisa za referendum o IK gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

„Ako na moje pismo namjeravate odgovoriti tezom da onemogućavam građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, moj odgovor je da se o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati“, zaključio je Vojko Obersnel.

„Istanbulska konvencija je dokument koji štiti žene od svih oblika nasilja te u cilju ima sprječavati, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Ova Konvencija pridonosi suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promiče punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena, a ujedno ima svrhu stvaranja sveobuhvatnog okvira, politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“, piše Obersnel. Konvencija ima karakter međunarodnog dokumenta, odluku o njenoj ratifikaciji donio je Hrvatski sabor i tom odlukom je Hrvatska stala uz bok niz zemalja s kojima dijelimo ne samo pripadnost europskom kulturno-društvenom miljeu nego i očitu usmjerenost prema nužnosti zaštite žena i djece od svih oblika obiteljskog nasilja.

“Stoga je posve nejasno s kojim ciljem tražite otkazivanje Istanbulske konvencije. Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Za Rijeku je to posve neprihvatljivo“, poručuje Obersnel.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.