Dopunjeno referendumsko pitanje

Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ jučer je održala tiskovnu konferenciju i izvijestila o predstojećem referendumu. Potpisi će se skupljati od 13. do 27. svibnja 2018. Referendumsko pitanje će biti:

Jeste li za to:

- da Republika Hrvatska otkaže „Istanbulsku konvenciju“ - Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te

- da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak, koji glasi: „Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika Istina o Istanbulskojkakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum.“

Pitanje koje smo najavili prije mjesec dana proširili smo drugim dijelom pitanjaSkupljanje potpisaU svim smo županijama, u gradskim i općinskim komunalnim uredima predani su zahtjevi za korištenje javnih prostora. Potpisi će se skupljati na više od 1.500 lokacija u Republici Hrvatskoj kako bismo otklonili bilo kakve dvojbe u vezi realizacije prvog dijela pitanja odnosno dosega sadašnje odredbe članka 132 Ustava, ističu u Inicijativi. Naime, iako je jasno da je upravo ratifikacija od strane Hrvatskog sabora bila ključna za preuzimanje Istanbulske konvencije u hrvatski pravni poredak, pojavile su se spekulacije da Hrvatski sabor ne može imati ništa s njezinim otkazivanjem. Takvo potencijalno degradiranje ovlasti Sabora, u kojem otkazivanje međunarodnih ugovora ne bi bilo u djelokrugu njegova rada, onemogućilo bi raspisivanje državnog referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Iako vjerujemo da Ustavni sud ne bi sporio Saboru njegovu prirodnu ulogu, predložena dopuna cl. 133. Ustava otklanja sve dvojbe o ulozi Sabora u otkazivanju međunarodnih ugovora, a samim time otklanja i bilo kakvu dvojbu o dopuštenosti našeg referendumskog pitanja. Ukratko, samo onaj tko je ovlašten nešto sklopiti, može biti ovlašten to i razvrgnuti. objasnili su u Inicijativi „Istina o Istanbulskoj“.

U svim smo županijama, u gradskim i općinskim komunalnim uredima predani su zahtjevi za korištenje javnih prostora. Potpisi će se skupljati na više od 1.500 lokacija u Republici Hrvatskoj, a pripreme za skupljanje potpisa teku odlično, poručio je Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.