Konačno poznat dan izricanja presude u predmetu Gotovina, Čermak, Markač

Kako saznajemo iz krugova bliskih obrani, a nakon objave sudske najave, dugoočekivana prvostupanjska presuda u predmetu protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača bit će donesena 15. travnja ove godine, odnosno za točno mjesec dana. Ante GotovinaU obavijesti koju smo dobili napominje se kako će izravan prijenos zbivanja iz sudnice biti moguće pratiti preko Interneta na adresi Suda www.icty.org.

O važnosti ishoda ovoga Haaškog suđenja više ne treba vjerojatno trošiti riječi, kao što vjerojatno našim čitateljima ne treba naglašavati kako je ova tema u okviru Hrvatskoga kulturnog vijeća bila praćena s posebnom pažnjom, kroz mnogobrojne tribine, rasprave i stručne analize. Pored brojnih objavljenih materijala na hrvatskome jeziku, kada to već nisu napravile "institucije sistema", zadnje što je naša udruga izdala je knjiga "Croatian generals are not guilty", naslova da je po pravdi i pravu kakva bi 15. travnja trebala biti i haaška presuda.

Knjiga "Croatian generals are not guilty" ("Hrvatski generali nisu krivi") je engleski prijevod ključnih tekstova o radu i karakteru Međunarodnoga kaznenog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Knjiga - zbornik objavljena je na engleskom jeziku zato što su suđenja hrvatskim časnicima odavno prešla hrvatske granice i što ona imaju široke međunarodne posljedice. Pokušaj je to Hrvatskoga kulturnog vijeća da senzibilizira svjetsku javnost kojoj nije poznata pozadina događaja početkom devedesetih godina prošloga stoljeća ili je brifirana iz nepouzdanih, pa i Hrvatskoj nesklonih izvora, te tako pridonese oslobađanju hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka, ali i Slobodana Praljka i ostalih optuženih generala i branitelja iz BiH.(hkv)

PRILOG

Zbornik u formatu PDF: Croatian generals are not guilty

VEZANO

U nakladi HKV-a objavljena knjiga "Croatian generals are not guilty"

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.