Vijeće za elektroničke medije: Nova TV nije poštovala zakon


Prema materijalima koje smo dobili na uvid, Vijeće za elektroničke medije je na svojoj sjednici održanoj 15. prosinca 2009. godine donijelo odluku o izricanju opomene nakladniku Nova TV zato što 10. i 12. prosinca 2009. godine ova kuća nije ravnopravno prikazala predsjedničke kandidate u izbornoj utrci. Radilo se o emisijama „Predsjednička utrka” u kojima su predsjednički kandidati bili podijeljeni u dvije skupine, upravo u skladu s medijskom slikom koja od početka prati trenutačnu predsjedničku kampanju. Odnosno, kandidati su na Novoj TV bili podijeljeni na pet onih kojima je "dozvoljena" mogućnost ulaska u drugi krug, i sedam onih za koje to ne vrijedi. Spomenuta odluka Vijeća za elektroničke medije od 15. prosinca ostala je gotovo nezapažena, osim što se moglo saznati krajem prošlog tjedna kako je Nova TV odustala od svoga završnog sučeljavanja kandidata, predviđenoga za 23. prosinca.

Za početak, upada u oči da su se na Novoj TV odlučili radije bojkotirati predstavljanje predsjedničkih kandidata nego u skladu sa zakonom sve kandidate, nakon intervencije Vijeća za elektroničke medije, ravnopravno predstaviti. U udarnom terminu na samom kraju 1. kruga predsjedničke kampanje sigurno bi gledateljima Nove TV bilo zanimljivo čuti što kandidati imaju za reći, pogotovo što je upravo takva emisija i bila u planu. Moglo se tako primjerice ždrijebom kandidate podijeliti u dvije grupe, ili, možda, ići sa zajedničkim predstavljanjem svih kandidata, kao što je to učinio HRT. Ali, ne! Upravi Nove TV ravnopravno predstavljanje očigledno nikako nije bila po volji te su iz ove televizijske kuće poručili kako zakonske odredbe o ravnopravnosti kandidata treba mijenjati. Odnosno, tko smije, a tko ne smije biti predsjednikom naše države trebali bi valjda odlučivati isključivo medijski centri moći.

No, vratimo se na odluku Vijeća za elektroničke medije od 15. prosinca i njezino obrazloženje. U njemu piše kako nakladnik (Nova TV) nije poštivao članak 22. stavak 8. Zakona o elektroničkim medijima koji glasi:

U vrijeme predizbornog natjecanja nakladnik mora omogućiti svim političkim strankama promidžbu pod jednakim uvjetima sukladno izbornim propisima i uputama nadležnog tijela koje nadzire ili provodi izbore.

No, treba primijetiti kako se ovaj članak odnosi ne samo na jednu emisiju na televiziji Nova TV. On se odnosi na sve emisije ove televizijske kuće, ali i drugih kuća, kao što se odnosi na radiopostaje, internetske portale, itd. Dovoljno je površno prelistati novine ili pogledati neke od informativnih emisiji da bi se stekao osjećaj kako nekih kandidata ima u medijima na svakom koraku, a nekih nema skoro ni u tragovima.

Jasno je da medijima pojedini kandidati mogu do neke granice biti zanimljiviji od drugih. Međutim, razlika između medijskoga pokrivanja pojedinih kandidata u ovoj predsjedničkoj kampanji bila je tolika da se zaista može razgovarati o regularnosti izbora. Zakonske obveze o ravnopravnosti kandidata prekršene su nebrojeno puta, a Vijeće za elektroničke medije reagiralo je tek na najupornije insistiranje i prosvjede iz stožera pojedinih kandidata. Stoga obrazloženje Vijeća za elektroničke medije u slučaju s Novom TV ima posebnu težinu, jer je ono najbolji dokaz da su i nebrojeni drugi slučajevi favoriziranja jednih i diskriminiranja drugih kandidata trebali biti sankcionirani, a nisu. Možda tu leži i razlog zašto se odluka Vijeća za elektroničke medije donesena 15. prosinca ne može naći ni na internetskim stranicama tog vijeća?

M. M.

 

 

PRILOG

Agencija za elektroničke medije Republike Hrvatske

Predsjednički izbori – emitiranje programskih sadržaja

 

Na temelju članka 60. stavka 1. točke 6. Zakona o elektroničkim medijima ("Narodne novine", broj 122/03, 79/07, 32/08 i 65/09), a nakon provedenog postupka nadzora nad provedbom odredbi o programskim načelima i obvezama utvrđenim Zakonom o elektroničkim medijima, Vijeće za elektronske medije je na svojoj 42-09 sjednici održanoj dana 15. prosinca 2009. godine donijelo odluku o izricanju opomene nakladniku Nova TV zato što je dana 10. prosinca 2009. godine s početkom u 22.00 sati i 12. prosinca 2009. godine s početkom u 18.55 sati emitirao programski sadržaj „Predsjednička utrka”, a pri emitiranju istoga nije poštivao članak 22. stavak 8. Zakona o elektroničkim medijima. Naloženo je nakladniku da odmah uskladi emitiranje programskih sadržaja s odredbama Zakona o elektroničkim medijima.

Vijeće za elektroničke medije uputilo je medijima, 18. i 20. studenoga 2009. godine, upute i sugestije za poštivanje zakonskih propisa u vrijeme predizborne promidžbe. Tim je uputama jasno precizirano da su nakladnici dužni svim kandidatima za predsjednika Republike Hrvatske omogućiti da pod jednakim uvjetima iznesu i obrazlože svoje programe. Nakladnike na, jednako postupanje prema svim kandidatima, upućuje članak 22. Zakona o elektroničkim medijima.

Nakladnicima je, također, sugerirano da zbog velikog broja predsjedničkih kandidata redoslijed njihovog predstavljanja treba obaviti javno, metodom slučajnog odabira.

Vijeće ne ulazi i odluku uredništva koliki će se broj emisija emitirati no nakladnici moraju poštivati jednakost kandidata.

Naglašavamo da je Hrvatska radiotelevizija namjeravala emitirati emisije u kojima bi kandidati bili podijeljeni u dvije skupine i to temeljem procjene napravljene prema relevantnim i raspoloživim anketama. Državno izborno povjerenstvo, temeljem prigovora kandidata, utvrdilo je da se radi o kršenju članka 14. stavka 1. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske te kontaminacije nakladnik postupio sukladno uputama kako Državnog izbornog povjerenstva tako i Vijeća za elektroničke medije.

Slijedom navedenoga razvidno je da Vijeće ne želi utjecati na način uređivanja emisija no ponovo ističe potrebu poštivanja zakonskih propisa kako bi svi predsjednički kandidati pod jednakim uvjetima i u jednakom vremenu imali priliku iznijeti izborne programe.

S poštovanjem,

Ravnatelj Agencije
Predsjednik Vijeća
Zdenko Ljevak, dipl. ing.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.