Stanje je redovno – ništa ne štima!?

Razbijena je latinična spomen ploča pukovniku Velimiru Đereku branitelju Vukovara. Ministar Sokol2unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, šuti kao da njegovo ministarstvo nema ingerenciju na ozemlju hrvatskoga istoka. Možda je njegova šutnja manje zlo, jer da je ostao Ostojić, već bi optužio hrvatske branitelje za ovo nedjelo. Ovako, ipak se kreće! Makar i ukrug.

Evo, Petrov je reagirao na četničke provokacije iz Srbije. Gdje? Pa, na facebooku, što je isto kao i da nije reagirao. Glede rejtinga u slobodnom je padu, pa se prihvatio virtualnoga rata sa četnicima. Ne vjerujem da će mu facebook angažman pomoći, a vjerujem da će mu to reći i njegov osobni savjetnik. S druge strane siguran sam da Orepićeva šutnja glede oskvrnuća latinične spomen-ploče junaku Velimiru Đereku, ne pridonosi „dostojanstvu hrvatskih branitelja“ i njihove žrtve.

Beljak i Končevski: Dva nova predsjednika stranaka

Vikend je, međutim, donio neizvjesne novosti. Na čelu HSS-a Krešo Beljak zamijenio je Branka Hrga. Kažu da je pobijedila Tomčićeva proesdepeovska struja. Ne znam, ali znam da se u HSS-u poprilično jamralo kad je HSS pristupio hadezeovoj koaliciji. Novi predsjednik HSS-a u širu je javnost uletio kao BraniteljiPetrov je reagirao na četničke provokacije iz Srbije. Gdje? Pa, na facebooku, što je isto kao i da nije reagirao. Glede rejtinga u slobodnom je padu, pa se prihvatio virtualnoga rata sa četnicima. Ne vjerujem da će mu facebook angažman pomoći, a vjerujem da će mu to reći i njegov osobni savjetnik. S druge strane siguran sam da Orepićeva šutnja glede oskvrnuća latinične spomen-ploče junaku Velimiru Đereku, ne pridonosi „dostojanstvu hrvatskih branitelja“ i njihove žrtve.gradonačelnik Samobora u trenutku kad se pakiralo ministru Crnoji. Je li je slijednik haesesove projugoslavenske ili državotvorne struje vidjet će se po djelovanju stranke unutar Domoljubne koalicije i na lokalnim razinama. Ne mogu se oteti dojmu kako su sva tri predsjednička kandidata HSS-a lošiji od nekandidirane Marijane Petir.

Na čelo laburista izabran je vatrogasac i saborski zastupnik Tomislav Končevski. Iako smo se u jednom širem društvu i kontekstu upoznali, o njemu kao niti o Beljaku, ne mogu ništa reći, ali ne mogu prešutjeti kako mi se dopalo kad je izjavio da njegova stranka nije više dio koalicije Hrvatska raste, već u oporbi kao samostalna stranka, što se sigurno nije svidjelo neuspješnoj Nansi Tireli, koja me neodoljivo asocira na Jadranku Kosor. S načelnikom općine Veliko Trgovišće, također laburistom i sada potpredsjednikom stranke koja navodno čuva rad i radnike, lijepo surađujem. Zamijenivši hadezeovog načelnika Robert Greblički je u Velikom Trgovišću podržao projekt „Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća“. U neformalnom razgovoru kod upoznavanja s Končevskim i on je rekao da projekt u Velikom Trgovišću treba nastaviti razvijati. Očekujem da će s riječi priječi na djela.

Tomo Medved: Pravi čovjek na pravom mjestu

Vlada se napokon konstituirala. Tomo Medved novi je ministar hrvatskih branitelja, što je u braniteljskoj populaciji ProračunJučer je prihvaćen proračun. Iako u pravilu postoje socijalni i razvojni, te proračuni kontinuiteta, ono što danas zahtijeva objektivna stvarnost jest – radikalno prodemografski proračun. Ovaj to nije. Ali bi mogao biti sljedeće godine, ako do kraja u Hrvatskoj sazrije svijest da je demografska politika prioritet. A mogla bi sazrjeti ukoliko se stranke prestanu baviti sporednim kolosijecima, temama koje vode u slijepe kolosijeke i ako hrvatska politika prestane voziti pod ručnom kočnicom.dočekano sveopćim odobravanjem, iako je gorka knedla u grlu ostala nakon što je opstruirana kandidatura Milijana Brkića. Ministar Medved osoba je koja zavrjeđuje ministarsku poziciju. Svi koji su startali u Rakitju, a ostali živi tijekom rata i u poraću (ne znam što je bilo opasnije za braniteljsku populaciju!), mogu biti ministri hrvatskih branitelja. Nažalost, malo je preživjelih junaka iz prvoga sastava Rakitja.

Sviđa mi se izjava Tome Medveda o tome da će pripremiti novi zakon primjeren današnjem vremenu. Već dva protekla mandata tupim one koji još sa mnom komuniciraju, da aktualni zakon ne odgovara potrebama, da mora skrenuti pozornost na zdravlje i dostojnu starost hrvatskih branitelja. Nadam se da ministar Medved kuži da je Ministarstvo hrvatskih branitelja više negoli zbroj svih, ili samo nekih, braniteljskih udruga. Ukratko: Za novi zakon – spremni!

Jučer je prihvaćen proračun. Iako u pravilu postoje socijalni i razvojni, te proračuni kontinuiteta, ono što danas zahtijeva objektivna stvarnost jest – radikalno prodemografski proračun. Ovaj to nije. Ali bi mogao biti sljedeće godine, ako do kraja u Hrvatskoj sazrije svijest da je demografska politika prioritet. A mogla bi sazrjeti ukoliko se stranke prestanu baviti sporednim kolosijecima, temama koje vode u slijepe kolosijeke i ako hrvatska politika prestane voziti pod ručnom kočnicom.

HV bez ratnog zrakoplovstva nije cjelovita

Sinoć je odjeknula vijest o nevjerojatnoj aferi, koja je više od afere, koja je već ranije, sramežljivo, provučena kroz medije. Ako je istinita, a izgleda da jest, Hrvatska se za 140 milijuna riješila ratnoga zrakoplovstva. Nastavlja li se to politika Partije o razoružavanju Hrvatske?! Ona politika koja je uoči velikosrpske agresije ostavila Hrvate ZrakoplovstvoAferu istražuje VSOA. Istraga obuhvaća razdoblje od 2011. – do 2014. Zna se tko je u tom razdoblju bio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, tko ministar obrane, tko načelnik Glavnog stožera OS, tko zapovjednik HRZ i tako dalje. Zabrinjava teza dr. V. Cvrtile da je afera dokaz kako Hrvatska nije u stanju imati vlastitu eskadrilu, to jest da nije u stanju braniti svoj zračni prostor. Možda su „remont i nabava“ u Ukrajini kreirani i izvedeni tako da proizvedu pristanak na Hrvatsku bez vlastitoga ratnoga zrakoplovstva? Što je potom na redu? Hrvatska ratna mornarica?bez oružja? Evo veleafere za koju Željko Jovanović ni pod razno ne može okriviti HDZ kao „zločinačku organizaciju“.

Aferu treba osvijetliti sa svih strana i, iskreno, već u ovoj fazi istrage, ako postoji opravdana sumnja, čudi me da Vojna policija i MUP nisu još noćas i rano jutros pokupile odgovorne osobe za navodni remont 12 migova i kupnju dodatnih 5 od kojih mogu poletjeti 3! Bio bi to potez djelotvornoga vraćanja dostojanstva hrvatskim braniteljima! Slabljenje vojne obrambene moći države je veleizdaja. A ako je netko u tom poslu primio još i mito, onda imamo posla sa sinergijom veleizdaje i „zločinačke organizacije“.

Aferu istražuje VSOA. Istraga obuhvaća razdoblje od 2011. – do 2014. Zna se tko je u tom razdoblju bio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, tko ministar obrane, tko načelnik Glavnog stožera OS, tko zapovjednik HRZ i tako dalje. Zabrinjava teza dr. V. Cvrtile da je afera dokaz kako Hrvatska nije u stanju imati vlastitu eskadrilu, to jest da nije u stanju braniti svoj zračni prostor. Možda su „remont i nabava“ u Ukrajini kreirani i izvedeni tako da proizvedu pristanak na Hrvatsku bez vlastitoga ratnoga zrakoplovstva? Što je potom na redu? Hrvatska ratna mornarica?

Moglo bi se pokazati da sam prije koju godinicu bio u pravu kad sam pisao da je za Hrvatsku najjeftinije kupiti skupe letjelice novih generacija kakve su nudile ozbiljne države... Remont četrdesetgodišnjih oldtajmera i nabava pet dodatnih muzejskih primjeraka, za koje više nema originalnih rezervnih dijelova, nije samo udar na proračun, vojno-obrambenu moć države, nacionalnu sigurnost, već i na NATO savez.

Terorizam: Danas Bruxelles, jučer Hrvatska

Bruxelles je jutros napadnut serijom terorističkih napada. Eksplozije. Bombaš samoubojica. Zračna luka blokirana. Podzemna također... Mrtvi i ranjeni. Sirene. Uzbune. Evakuiran sud, muzeji, škole. Blokirane cijele četvrti. Blokirane zgrade ustanova Europske unije. Ograničeno kretanje. Nedostaju informacije. Komunikacija otežana. Strah. Trgovine i banke zatvorene. Granične kontrole do kraja postrožene. Odgovornost je preuzela ISIL.

Sve smo mi to proživljavali prije dvadeset i pet godina, osim zatvaranja podzemne željeznice, pred očima recimo Jacquesa Posa. Velikosrpski terorizam nekoliko godina blokirao je zračne luke Pleso, Dubrovnik, Zadar, Osijek.... Nekoliko godina velikosrpski je terorizam prekinuo kopnenu komunikaciju hrvatskoga sjevera i juga. Pod kontrolu je stavio gotovo trećinu hrvatskoga kopnenoga teritorija. Protjerao ili pobio sve nesrpsko stanovništvo... Od Županje do Dubrovnika zavijale su sirene. Nije bilo informacija s okupirana terena. Kaos nisu spriječile ni međunarodne snage...

Pa, ipak u to doba prvi hrvatski piloti pod smrtnom prijetnjom otimali su zrakoplove iz terorističkih baza JNA. Sjećam se Rudolfa Perišina... A danas nekima nije jasno zašto je potrebno zakonom dopustiti mogućnost Hrvatskoj vojsci izlazak na granice. Ne vide objektivnu opasnost, kao ni početkom devedesetih. Ali, vide nepostojeću fašizaciju Hrvatske i „državni udar“ . Početkom devedesetih vidjeli su u Hrvatskoj „porast nacionalizma“ i „stranku opasnih namjera“. A kad je zagrmjelo sakrili su se u mišje rupe i labirinte pretvorbe i privatizacije. Izašli su tek nakon što je nekoliko puta provedena akcija „zbogom oružje“. No, ne znaju da boj ne bije oružje, nego srce u junaka. Srce Velimira Đereka, Rudolfa Perišina, Tome Medveda...

Hrvatska je prva europska država koja je vlastitim snagama riješila pitanje terorizma. No, već petnaest godina jedina je europska država koja pobijeđeni terorizam ponovo hrani, da ojača, dok istodobno svoje najjače protuterorističko sredstvo, HV, vraća u stanje razoružanoga naroda viđenoga godine 1990. Stanje je, dakle, redovno – ništa ne štima.

Nenad Piskač

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.