Previranja na političkoj sceni

Imamo stabilnu vladu unatoč činjenici da kukuriku koalicija ima samo 75 zastupnika i čak 11 kvartala pada BDP-a. Zadržati stabilitet Milanovićeve vlade, među vodećima u svijetu po rastrošnosti, u takvim okolnostima znači samo jedno: Vlada ima stabilnu oporbu. Zajedno čine „stabilan politički sustav". Što je sustav stabilniji objektivni pokazatelji jače vrište o tome da smo u kontinuiranome padu, te da „strukture različitih predznaka" (J. Bozanić) nemaju namjeru prekinuti natjecanje u osiromašivanju države i nacije. Stanje je zrelo za psihijatrijsku analizu: Pad je, dakle, konstantno stabilan, istodobno stabilne su i vlada i kompletan „politički sustav". Kud to vodi? U nigdinu.

Preskočimo li ovotjednu izjavu ministra Marasa o tome da će Milanović u Kaliforniji posjetiti „silikonsku dolinu", prošli tjedan umjesto vladine (ne)stabilnosti pozornost javnosti privukla su tri zanimljiva političara. Čačić, Ilčić i Kujundžić. Reformist koji za početak reforme preporuča zadržavanje Josipovića na Pantovčaku. Demokršćanski autostoper koji misli da će nadzirati kružnu vožnju kamiona što ga je usput pofurao u bolju budućnost. I jedan liječnik, koji bi uz pacijente liječio hrvatske boljke.

Vječni epizodist bez rezultata miljenik je medija

Čačićeva je misao grandiozna. Najavljivao je s Mesićem i Pusićevom 300.000 radnih mjesta. Propalo. Zagreb - Grad na 200 radnih mjestarijeci. Propalo. I tako dalje. Misao mu i dalje buja. Treba, međutim, s dozom ozbiljnosti uzeti njegovu izjavu o tome da u svakom trenutku može, ali ne će, srušiti aktualnu vladu. Na toj činjenici Čačić gradi trenutnu poziciju i novo uzletište. Sa stare je „platforme" izbačen bez prava na obranu po kratkom postupku Vesne Pusić – HNS to sam ja.

Njegova je riječ nesaglediva. U najnovijoj preobrazbi više nije nenarodni narodnjak, proglasio se reformistom. Koga ili što će reformirati, nitko ne zna. Kad bi reformirao samoga sebe Hrvatska bi odahnula. Odustao je od reforme HNS-a, što znači da se s njegovom politikom slaže. HNS je prva poduprla Josipovićev drugi mandat, pa je i on. Isti čas Josipović mu je poželio sreću i uspjeh. U njegovu zagrljaju počinje i završava Čačićeva reforma. Trenutno mantra mantru o ČačićNije proveo nijednu reformu niti ju je u stanju osmisliti a da pritom ne nastrada proračun ili sudionik u prometu. U svojim tvrtkama proveo je predstečajne nagodbe po Linićevu receptu. Reformističko prosvjetljenje dogodilo mu se na izdržavanju zaslužene zatvorske kazne. Postao je predsjednikom reformista bez ijednog protukandidata. Što od njega očekivati osim trgovine na vrtuljku političke korupcije?depolitiziranju javnih tvrtki, koje je prije toga politizirao. Njegovoj potvrđeno nevjerodostojnoj riječi vrata medija uvijek su širom otvorena.

Čačićeva djela na razini su njegovih misli i riječi. Možemo li zamisliti kako lisica reformira kokošinjac? U političku povijest ušao je kao prvi „prvi potpredsjednik vlade" od stoljeća sedmoga. Uveo je, kao takav, radikalni strančarski klijentelizam kao vrhovno načelo podjele plijena: Uđi, uzmi, zaposli svoje, okrivi druge, nestani i čekaj dva mandata iduću prigodu i novo berivo. Javne tvrtke žvače brže od janjetine.

Nije proveo nijednu reformu niti ju je u stanju osmisliti a da pritom ne nastrada proračun ili sudionik u prometu. U svojim tvrtkama proveo je predstečajne nagodbe po Linićevu receptu. Reformističko prosvjetljenje dogodilo mu se na izdržavanju zaslužene zatvorske kazne. Postao je predsjednikom reformista bez ijednog protukandidata. Što od njega očekivati osim trgovine na vrtuljku političke korupcije?

Švercer s kobasicom u pretrpanoj prikolici kamiona

Uzevši demokršćanski statut u svoje ruke Ilčićeva je misao postala monaški skromna i papski nezabludiva: Statut stranke – to sam ja. Tko ne misli kao ja trenutno je suspendiran po statutu to jest po meni. Načelo supsidijarnosti ne postoji sve dok sam ja predsjednik. Polazišta stranke su dobra samo kad se krše meni u korist. Što mi mogu, stranački je pečat u mom džepu?!

Riječi su mu nešto bolje, ali iz njih se vidi kako ništa nije naučio iz povijesti modernoga usisavanja. Smatra kako će kao švercer u prikolici upravo on, a ne Kosor, Tomašićeva, bavarski partneri, SDP-ove „ucjene" ili već provjereni i stabilni Pupovac, korigirati smjer pogonskih kotača. Drži da se reinterpretacijom načela i rušenjem stranke najbrže stječu osobni demokratski legitimitet i saborski mandati dva frakcijska istomišljenika, kao da je Judin čin bila karta za Kraljevstvo nebesko.

IlčićUzevši demokršćanski statut u svoje ruke Ilčićeva je misao postala monaški skromna i papski nezabludiva: Statut stranke – to sam ja. Tko ne misli kao ja trenutno je suspendiran po statutu to jest po meni. Načelo supsidijarnosti ne postoji sve dok sam ja predsjednik. Polazišta stranke su dobra samo kad se krše meni u korist. Što mi mogu, stranački je pečat u mom džepu?!Djela su mu zavrijedila preambulu političke povijesti autostoperskoga demokršćanstva: 1. Kršenje statuta je statutarna obveza predsjednika i inicijacija u pravovjerje. 2. Švercanje je ekonomično prijeizborno i poslijeizborno vozanje na „cijelom području Republike Hrvatske". 3. Između demokršćanstva korak po korak i kobasice sad i odmah, kobasica ima predsnost. 4. Otkrijmo toplu vodu: „Vrijeme je za objedinjavanje svih političkih snaga i smjenu Kukuriku koalicije". 6. Bez odluke stranke predsjednik mora znati koga treba poduprijeti u utrci za predsjednika i dopustiti mogućnost koalicijskom partneru da nastavi koalirati po vlastitom nahođenju.

Početničko je polazište – ne postoje vrjednote s kojima se ne može trgovati. Sudeći prema izjavama, zadržimo se samo na Mojsiju - zanemarene su najmanje dvije od deset zapovjedi. Ne laži i ne ukradi. O većini i stranku. Ilčićeva pragmatura predstavlja školski primjer „podrivanja demokratskog sustava".

Svu tu dalekosežnu neugodu, o ta vruća i masna kobasica, mogao je izbjeći izlaskom iz Hrasta i učlanjenjem u HDZ. Onako kako se je Karamarko odmaknuo od Mesića i učlanio u HDZ. Tko zna možda bi za šest mjeseci i Ilčić u HDZ-u vedra čela i čista obraza postao predsjednikom stranke?!

Kujundžić nije epizodist, švercer, niti Očenašek

Već smo skoro zaboravili kako u javnosti nastupa uravnotežena i odgovorna osoba. Milan Kujundžić je svojim nastupom u emisiji Nedjeljom u 2 ne samo strpao u mali džep napuhanoga Acu, gurua od HRT-a, pred kojim se mnogima tresu gaće, već i pokazao kako još ima nade u rehabilitaciju neuspješnih politika premreženih epizodistima i švercerima za (još) jedan saborski đir. Nacija se osvjedočila: Nije epizodist. Nije švercer. Nije lakirani komunist. Nije ni u Komitetu 300. Istina, vrhunski je liječnik svjetske reputacije. Hoće u visoku politiku, premda nije Očenašek!

Vrijeme je da se dokaže i na širem planu, izvan bolnice i operacijske sale. Ako netko napokon raspiše nadnevak izbora za Predsjednika Republike. Šteta što Kujundžića nema u medijima u onoj mjeri u kojoj su nazočna ostala dva predsjednička kandidata, a osobito Josipović. Držim da je to stoga što bi se prerano pokazalo da su medijski favorizirani protukandidati lošiji od njega.

KujundžićKujundžiću će biti teško pobijediti nelustriranu podmazanu infrastrukturu i monolitnu kružnu strukturu različitih predznaka. To će mu biti znatno teže negoli narodu u dva tjedna, kako su odredile iste te strukture, skupiti 10 posto potpisa birača kako bi dosegnuo referendum. Svakako teže negoli u izravnom sučeljavanju poraziti nesimpatičnoga Josipovića ili pobijediti presimpatičnu Grabar-Kitarovićevu.Birači bi mogli zauzeti stajalište, a to je opasno, jer stajalište formiraju ankete i drugi alati. I na što bi nalikovalo da tv ekipe dežuraju po cijeli dan pred bolnicom? Čovjek radi. Protukandidati imaju vremena otići i na utakmice, sajmišta... Josipović ništa ne radi osim što gura svoju kampanju našom lovom. Grabar-Kitarovićeva je od odlaska iz NATO-a izgleda nezaposlena, nije joj zamjeriti što traži novi posao.

Kujundžiću će biti teško pobijediti nelustriranu podmazanu infrastrukturu i monolitnu kružnu strukturu različitih predznaka. To će mu biti znatno teže negoli narodu u dva tjedna, kako su odredile iste te strukture, skupiti 10 posto potpisa birača kako bi dosegnuo referendum. Svakako teže negoli u izravnom sučeljavanju poraziti nesimpatičnoga Josipovića ili pobijediti presimpatičnu Grabar-Kitarovićevu.

Razumno je pretpostaviti na temelju dosadašnjih igara oko predsjedničkih izbora kako bi mu se u gluho doba izborne noći, prvoga ili drugoga kruga - svejedno, moglo dogoditi da od pobjednika postane gubitnik. U tom pogledu može se informirati kod Glavaša. Njegovo okajano iskustvo o metodama namještanja „netransparentnim" središtima moći podobnih i eliminiranju sposobnih a Domovini odanih, pokazuje se dragocjenim prinosom razvitku podrivanja demokratskog sustava.

Kujundžić nije projekt vidljivih i nevidljivih struktura, dolazi odozdo. Iz naroda. A što narod zna o tome na koje se sve načine dobivaju i gube izbori? Nije narodu za zamjeriti, jer je još od koalicije (sazdane na političkoj korupciji) HDZ-a s SDSS-om unutarnjom agresijom zarobljen u stavu „glavu dolje, ruke na leđa".

Nenad Piskač

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.