MiG-ovi i kampanja

Jake snage vrha hrvatskih oružanih snaga krenule su u ofenzivu na tajnicu NATO-a! Ministar obrane dosad najlošije hrvatske vlade, Kotromanović i dosad najregionalniji predsjednik, Josipović, u medijskoj su ofenzivnoj akciji. Dan za danom sipaju protukolindovske a projosipovićevske intervjue. Ta im akcija bolje leži od rutinske akcije preleta borbenih zrakoplova. Dežurne im redakcije ne padaju same od sebe kao oldtimer MIG-ovi. One su uvijek na raspolaganju Partiji, nikad na remontu.

Tajnica pri NATO-u, Grabar-Kitarovićeva, odlučila se kandidirati za hrvatsku predsjednicu i to je, uz „region", jedina stvar na svijetu koja privlači ozbiljnu pozornost predsjednika Josipovića. Što bi tek bilo da je kandidatura NATO-ve tajnice plod dogovora ukupne relevantne hrvatske desne scene, a ne samo one okupljene oko HDZ-a?

Puška nije klavir, Oružane snage nisu ZAMP

Reagirala je ona, opravdano, na nedavni pad borbenoga MIG-a na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tko ReagiranjeTko na pad borbenoga zrakoplova ne bi reagirao, kad bi mogao dospjeti u mainstream medije? Riječ je, naime, o trećem izgubljenom borbenom zrakoplovu otkad je Josipović vrhovni zapovjednik Oružanih snaga! No, reagiranje kandidatkinje za predsjednicu, jedine koja se dosad usudila (ili joj je dopušteno?) suprotstaviti Josipovićevoj samokandidaturi (dosad poduprtoj samo opskurnim HNS-om), sa stajališta Partije je nedopustivo.na pad borbenoga zrakoplova ne bi reagirao, kad bi mogao dospjeti u mainstream medije? Riječ je, naime, o trećem izgubljenom borbenom zrakoplovu otkad je Josipović vrhovni zapovjednik Oružanih snaga! No, reagiranje kandidatkinje za predsjednicu, jedine koja se dosad usudila (ili joj je dopušteno?) suprotstaviti Josipovićevoj samokandidaturi (dosad poduprtoj samo opskurnim HNS-om), sa stajališta Partije je nedopustivo.

Stoga je predizborni Josipovićev stožer u lovu na drugi mandat odlučio pokrenuti ofenzivu. Naravno, medijsku, jer sumnjamo da je vrhovni zapovjednik ostataka naše nekad pobjedničke vojne sile u stanju organizirati imalo ozbiljniju smotru predstavnika svih rodova i vidova oružanih snaga kojima je na čelu, a da mu se ne sruši zrakoplov ili helikopter. Puška nije klavir, niti su OSRH – ZAMP! Zato je zatražio stručnu pomoć.

I tako se ministar obrane Kotromanović uključio u predizbornu igru Josipovićeva predizbornog stožera napavši žigom Ministarstva obrane predizbornu izjavu Grabar-Kitarovićeve. Bit će, sudeći prema partijskoj logici, da je Josipovićeva protukandidatkinja prijetnja nacionalnoj sigurnosti. S tom logikom u glavi ministar obrane postao je u fušu ministrom obrane Josipovićeve kampanje. Time je uvukao Ministarstvo obrane Vlade RH u predizbornu kloaku. Sada, uz sve ostalo dosad plaćeno, Josipovićevu kandidaturu plaćamo i kroz Ministarstvo obrane!

Stopama partijske logike

Tako je to kad ministar obrane odrađuje partijski zadatak umjesto da skrbi o poboljšanju, sada evidentno lošeg stanja hrvatske oružane sile. No i partijski zadatak nije odradio dalje od optužbe da NATO tajnica GardistI dok Kotromanović poziva NATO-vu tajnicu „neka nam gđa Kitarović, ako zna kako, pronađe milijardu eura pa ćemo imati novu eskadrilu" – što je na razini arsenala selskih prepucavanja, Josipović je u Večernjaku (s izuzetno „kreativnim" pitanjima novinarke Ivanke Tome) pokušava proglasiti vojnom neznalicom. On s iskustvom JNA obveznika u Titovoj gardi (u kojoj su služili mamini sineki), a ona politička tajnica najjačega vojnoga saveza na svijetu!?miješa „kruške i jabuke". Isto je sutradan ponovio u intervjuu i Josipović, što daje naslutiti kako njegov predizborni stožer i nije bogznakako kreativan, a kako bi bio kad radi non-stop i bez slobodne nedjelje.

I dok Kotromanović poziva NATO-vu tajnicu „neka nam gđa Kitarović, ako zna kako, pronađe milijardu eura pa ćemo imati novu eskadrilu" – što je na razini arsenala selskih prepucavanja, Josipović je u Večernjaku (s izuzetno „kreativnim" pitanjima novinarke Ivanke Tome) pokušava proglasiti vojnom neznalicom. On s iskustvom JNA obveznika u Titovoj gardi (u kojoj su služili mamini sineki), a ona politička tajnica najjačega vojnoga saveza na svijetu!? Da bi potkrijepio svoju a srozao njezinu kandidaturu očajno poručuje: „Gospođa Kitarović se, za početak, tek treba doseliti u Hrvatsku nakon mnogih godina izbivanja iz domovine".

Tom izjavom Josipović je pokazao kako je dosljedan partijac. U posljednje vrijeme na tom tragu istrčali su se i neki drugi drugovi. Milanović je poručio Stieru da ne može razumjeti Hrvatsku jer je rođen u hrvatskoj dijaspori. I još jedan primjer iste partijske logike: U ljetnom broju Matičina časopisa Kolo ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje poručio je jednom inozemnom kroatistu, da glede pravila uporabe hrvatskoga jezika i kodificiranju njegovih norma - „taj posao neka ipak prepusti nama, hrvatskim jezikoslovcima, koji smo svoj život i sve svoje znanje posvetili upravo tome". Ljudi posvećeni Partiji i partijskim zadatcima teško mogu shvatiti demokratske okolnosti.

Je li postupak kandidiranja gotov?

Samokandidatura Ive Josipovića započela je još krajem prošle godine. Odgovor na nju dosad je pružila samo koalicija na čelu s HDZ-om istaknuvši šest mjeseci kasnije kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. Na RješenjeSamokandidatura Ive Josipovića započela je još krajem prošle godine. Odgovor na nju dosad je pružila samo koalicija na čelu s HDZ-om istaknuvši šest mjeseci kasnije kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. Na ljevici vlada disciplinirano jednoumlje uzrokovano objektivnom činjenicom da joj je Josipović najbolji kadar. Nitko bolje od njega ne će rješavati temeljni problem ljevice od 1990., koji se svodi na jednostavnu, ali otrovnu tezu: Hrvatska u Jugoslaviji (u bilo kom obliku), bolje je rješenje od samostalne države.ljevici vlada disciplinirano jednoumlje uzrokovano objektivnom činjenicom da joj je Josipović najbolji kadar. Nitko bolje od njega ne će rješavati temeljni problem ljevice od 1990., koji se svodi na jednostavnu, ali otrovnu tezu: Hrvatska u Jugoslaviji (u bilo kom obliku), bolje je rješenje od samostalne države.

Njegova protukandidatkinja o ozbiljnim političkim pitanjima još se nije izjasnila. Bojim se da i ne će. Moguće njezin „stožer" procjenjuje da će ona i bez istrčavanja na brisani prostor osvojiti izbore, što bi joj poslije izborne pobjede otvorilo široki manevarski prostor, tj. može skrenuti i ulijevo i udesno.

Trenutna medijska prepucavanja dobro će doći i Josipoviću i Grabar-Kitarovićevoj. Od Josipovića se, istina neuspješno i pomalo komično, pokušava napraviti „fajtera", a od Grabar-Kitarovićeve kandidatkinja od koje nema ljepšega i fotogeničnijega kandidata – u tom pogledu dominiraju fotografije nad riječima. Dakako, već je jasno dano do znanja, ako se s desne strane tko i usudi kandidirati bit će po kratkom postupku etiketiran kao Josipovićev igrač namijenjen za „rasipanje glasova desnice". Iako još nije jasno, kažem, zbog čega se Grabar-Kitarovićeva automatski svrstava u desnicu, onako kako je za Josipovića nedvojbeno jasno da pripada jugoslavenskoj desnici i hrvatskoj ljevici.

Biračima neopterećenima stranačkim i partijskim logikama razmišljanja ne preostaje drugo negoli svoje stajalište o sadašnjim i eventualno budućim predsjedničkim kandidatima temeljiti na analizi njihovih biografija, misli, riječi i djela. Bitno je, dakle, ono o čemu će kandidati tijekom kampanje šutjeti.

Nenad Piskač

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.