Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

Moja hiža vu Europuškem unijatumu

EEF je u EUčionici objavio natječaj: „Od 1. srpnja 2013. godine Hrvatska postaje članica Europske unije, a ti sigurno imaš neko mišljenje o tome. Misliš da Hrvatska ulazi u EU spremna ili nepripremljena? Misliš da će nakon ulaska u EU ekonomska situacija biti znatno bolja ili gora? Misliš da Hrvatsku očekuje egzodus stanovnika, masovna imigracija ili održavanje statusa quo? Misliš li da možemo u EU biti mali, ali veliki? Bojiš se da ćemo izgubiti svoj identitet unutar EU ili baš suprotno, dobiti priliku da pokažemo koliko smo vrijedni? Uopće se ne zamaraš s takvim pitanjima jer misliš da narod nema moć da odlučuje? Veseliš se našem pristupanju i novim šansama za sebe i državu? Neka se tvoj glas čuje!"
Budi kreativan!

Dopalo mi se ovo – Neka se tvoj glas čuje. Pitate se čemu natječaj? Evo obrazloženja: „Želimo saznati kako ti vidiš ulazak Hrvatske u EU bilo iz ekonomskog, kulturnog, političkog, sociološkog, pravnog, interdisciplinarnog ili osobnog kuta gledanja. Objasni svoje razmišljanje kroz esej, budi kreativan/na i pritom osvoji vrijedne nagrade!"

Kad sam već pročitao pola natječaja, odlučih ga pročitati u cijelosti: „Europski edukacijski forum, u sklopu projekta „EUčionica 2", raspisuje natječaj za esej na temu Moj dom u EU. Osnovni kriteriji koje će naš stručni tim uzeti u obzir su: kreativnost, informiranost, zanimljivost i točnost. Uz to, esej mora biti na hrvatskom jeziku, imati između 1000 i 2000 riječi, te biti djelo jednog autora. Natječaj je otvoren za osobe od 18 i više godina starosti. Prvih deset radova bit će nagrađeno publikacijom EEF-a Sve što ste htjeli znati o ulasku RH u EU, prva tri rada bit će objavljena na internetskoj stranici Večernjeg lista, a prvo mjesto osvaja putovanje u jedan od glavnih europskih gradova. Svoje radove pošaljete na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 10. lipnja 2013. Rezultati natječaja će biti objavljeni na našoj internet stranici www.vecernji.hr/eucionica do 30. lipnja 2013.

Uključi se u natječaj i pošalji nam svoj esej!" – gotovo ultimativno završava tekst natječaja.

Odgovor na natječaj

Nije mi do natječaja, u pola stoljeća javio sam se tek na dva ili tri, nije mi do puta u jedan od glavnih europskih gradova, nije mi ni do objavljivanja „esejuša" u EUčionici. Stalo mi je, priznajem, do tiskane publikacije „Sve što ste htjeli znati o ulasku RH u EU", budući da je moj računalni ispis završio kod susjeda na čitanju, a njemu čitanje ide sporo, k tome pisač mi je ostao bez kapi tinte. O tome sam pisao u prvom nastavku. Kad sam, dakle, utvrdio objektivni motiv, dne 10. lipnja, dvadesetak dana prije negoli 0,87 posto Hrvata (što je ispod razine statističke pogrješke!) postane dio „naše zajedničke kuće" i „jedinstvenog tržišta" od 500.000 milijuna Europljana u 10 sati i pet minuta odgovorio sam EEF-u sljedećim riječima:

„Poštovani,

Prihvatio sam vaš poziv – „Uključi se u natječaj i pošalji nam svoj esej!"!

U privitku, dakle, šaljem esej na temu Moj dom u EU pisan na kajkavskom kao sastavnom dijelu hrvatskoga jezika. Vjerujem da već zbog toga esej zadovoljava dva osnovna kriterija Vašega stručnog tima – kreativnost i zanimljivost. Ostala dva osnovna kriterija navedena u Natječaju također su zastupljena kroz sadržaj (informiranost i točnost).

Esej je „djelo jednog autora", to jest mene. Ima propisan broj riječi. Autor je znatno stariji od 18 godina s obzirom na nadnevak i boju krsnoga lista. Esej šaljem zadnjega dana natječaja, 10. lipnja 2013.".

Dok ovaj prilog pripremam u tjednu kad Hrvatska službeno ulazi u EU još nisam dobio nikakav odgovor Europskog edukacijskog foruma. Sav sam u napetom iščekivanju. Tekst sam napisao prije negoli sam vidio natječaj i dao mu naslov Listek z brega vu Bruxelluša adreseran, a za potrebe natječaja dopisah samo nadnaslov Moja hiža vu Europuškem unijatumu. Da ne ostane zaboravljen u bespućima povijesne neozbiljnosti na tvrdom disku prijenosnog računala koje također 1. srpnja ulazi u EU, objavljujem ga u cijelosti.

Listek z brega vu Bruxelluša adreseran

Odma da se razmeme: Moja hiža je moja hiža. Saka hiža, stara je istina, ima svega križa. Teškega križa nese moja hiža vu Europuški unijatum. Nemrem povedati kaj nas se terga i po glavi mlati i brez EU. Da nabrajati počnem ne bi se stale vu ov listek, aliti esejuš po serdcu napisan. Strah me je da bume se tam pretergli napol če nam još i EU makar malega križa na pleča VugerkiVu EU, sem imel za čuti, si vugerki jednaki trebaju biti, jednak teški i zgledeči i vu jednaki škaneclin zamotani i vu jednaku škatulu zagorska hizapospravleni. Če imaju aliti nemaju teka. A nemaju, probal sem i mam flučnul vun. Moja hiža tašne vugerke ne je.nameče. Betežni sme, fejst sme betežni, ne pomaže ni čajek gumilice zi žganicom.

I pri vas ima betežnih, da ne rečem norih. Pri vas do 2015., Bože oprosti, plačaju če terseka skopaš. Na mojem bregu de je je moja hiža čista norija pukati je tersje. Aliti, kaj ja znam, rečime za primer – vugerki. Oni vu vertu zrasteju kak dragi Bog da. Vu EU, sem imel za čuti, si vugerki jednaki trebaju biti, jednak teški i zgledeči i vu jednaki škaneclin zamotani i vu jednaku škatulu zagorska hizapospravleni. Če imaju aliti nemaju teka. A nemaju, probal sem i mam flučnul vun. Moja hiža tašne vugerke ne je.

Saki prek mere normativizem meni žifce ždere! Ve se pitate kašni to moji vugerki su je? Poglečte: Zeleni, blatni, kvergavi, dišeči i slatki. Imame dobre seme, kak se zeme da se zeme, naše seme je naše seme. I stajskega gnoja. One vaš fabrični gnoj z plastičnega žakla kaj sim teržite vugerki naši domači nečeju – odma se sferčeju i sperhnu. Kaj pak o tem piše vu poglavle Poloprivreda i ribarstve do me ni došle. Zakaj – ne znam.

Aliti znam do god je z Europuškega unijatuma na moj gruntek došel tri pot se zaredom podrignul, lačen ni prešel. Ni žejen, takaj, kupica je nonstopuš na stolu. A pri vas euruša moraš zvaditi če očeš scat za vuglom kašne smerdleve pumpe.

Moj dom vu EU, štel sem reči, i dale bu moja hiža. Tak je bile da su gazili Turki. Tak je bile da se ovud zvisoka špancerala gospoda z Beča, Talijanuše, nek im Bog grehe ščisti, da i ne spominam vu ove prilike, pak i nišrazmeči Mađari nekak su se sprekombenerali i spekli se. Se sme im zastave vužali, ni jena ni ostala cela! Šteli su i Serbi prek sake mere gazduvat, dobili po lampi i vu kolone prešli otkud su sim i došli. Još i denes o tem mituše spelavaju vu Haagu. Mi sme pri svoje hiže ostali. Niš se ne veselim kaj bu se moj dom pisal da je vu EU! On bu sejeno ostal zmenom tu.

Kaj god da su naši drobni domači europušeki naferflali z vašim velikimi europušima mene ni briga. Ja svoje znam kašnega god vi napoja skuhali o tem de moj dom je. Tak bedast nisem da ne bi znal de mi je hiža je. I da se fejst napijem navek si praga najdem. Odnavek se vernuti hiži znam. F pondelek počneme delati se do nedele. F nedelu oblečem robaču belu i vuputim se k maši. Za obed očem meti mira. Ak nam pehnete v gemišt od moje hiže vu EU ne bu bile niš. Mam z unijatuma zidemo vun i vu te stvari ne pomogne ni deregerani referendumuš. Tak vam ve po istini piše Croatuš.

Velite da tie dien da bu se moja hiža zapisala kak da je odnavek vu Europuškem unijatumu, velite da bu to bil – hištorijski momentuš. Brus! Hištorijski momentuš je bil i 1918., hudič joj mater zel kak i kervavoj 1945. Nami je tu pun škerlak hištorijskeh momentuša. Male bi ve šteli meti mira. Barem jeno sto let, da si pokerpamo još od Turkov podretu klet, dvorišče očistime od balkanuških nametnikof, nakotili se kak štakori, da si h miru drač popučeme. Je, je, pri nas je čudaj drača kak i pri vas, vu šteroj god unijatuškoj luknji ste je da ste je. Za mojega živlejna najhištorijskejši momentuš bil je petega kolovoza za blagdana Blažene Device Marije Snežne jezero devetstodevedesetpete.

Domači ferflafci veliju - unijatumu alternativuša ni. Mam vam ve po istini rečem: Lažeju i vam i nam. Hiža i deržava, človek i familija alternativuša nemaju, zato ih neme dali kak god vi tam ov moj gruntek pisali da pisali. Ugovora sme ne sprečitali – za tak debelu knigu cajta ni. Povedal bum i brez fiškala, kaj god med paragrafušima našrotali jeste ak po pravici i istini ni da god da prečital ja takvega Ugovora bum, na pol podrapanega vu Bruxelluša pošlem ga mam nazaj, taman mi glavu odsekli kak Zrinskome i Frankopanu vu Bečkome Novemu Mestu.

Zdavna zname da vu EU, kak je Krleža napisal, naš mali horvatski človek nema kaj delati na veliki europski petek. Bili mi tam ampak ostali tu, mali horvatski človek, kak bi rekli Croatušek, na Veliki petek ni i ne bu delal. Kak i za saki drugi svetek.

Još mi nišče prav povedal ni zakaj moj dom pisal se bu da je vu EU. Zate kaj niš o meritumušu stvari ne zname, pri nas saki cajtung ima euvučionicu f šteroj niš se navčiti nemreš. Štel bi, kaj ne bi štel, i f škole iti da navčim zakaj mi se domaja seli vu Europuški unijatum. Štel bi znati i kaj se ferfla vu Europuškem parlamentumu i kaj se kuha f kuhji Europuške komisije. Če treba in perpetuum i v školu pem. Same ne znam za koga i čem.

EUJoš mi nišče prav povedal ni zakaj moj dom pisal se bu da je vu EU. Zate kaj niš o meritumušu stvari ne zname, pri nas saki cajtung ima euvučionicu f šteroj niš se navčiti nemreš. Štel bi, kaj ne bi štel, i f škole iti da navčim zakaj mi se domaja seli vu Europuški unijatum. Štel bi znati i kaj se ferfla vu Europuškem parlamentumu i kaj se kuha f kuhji Europuške komisije. Če treba in perpetuum i v školu pem. Same ne znam za koga i čem.Cajtungi nesu škola, ampak ni škola cajtung ni. Kak se bum onda navčil kaj pravzaprav je EU je!? I brez škole znam kaj na stvari je, ampak sejeno velim – cajtung školnik ni, medtemtoga stranjskega propaganduša špilati ni mu pervi pot. Otperta pitanja našega pristuplenja Europuškem unijatumu i dale su otperta, kak god o temu cajtugi pisali zapreto. Kak i vi tak i mi za Europuški sme unijatum spremni! Rezultata referendumuša o pristuplenju znate, pak onda si morete misliti z kakvim veseljem čakame da nas počnete pisati kak da sme vaši na vašemu, a ne svoji na svem.

Da se male bole zmislim, ja sem vu Evrope bil i tam za hižu zaslužil. Pervi pot brez pašuša z Jugoslavije pobegel sem vu Evropu, čudaj z naših stan prešli su i dale vu kak se reče - dijasporu. Tam fejst sem delal i, kak sem rekel, sem si za hižu zaslužil, ostale je i za zidane štale, f komunističke Jugoslavije tuliko nigdar poštenim delom zaslužil ne bi. Z tem iskustvem europuškega žiteka ne razmem zakaj Evrope Evropa ni dost, nek ve treba biti i Europuški unijatum. Mislim si mislim da EU na roku ide same bankarima, štacunarima, gulikožama, kipočastitelima i černiložderilcima. Če je tak kak je, a vite i sami da je baš tak kak je, ne bu na dobre zišle.

Veliju da vu EU bume leži korena korupcijuša spuknuli vun. Majkica Božja! Moja je hiža odnavek navinuta na nulte tolerancije korupcijuša. Kaj se s tem napuhavlete, em brez politikuškega korupcijuša na moju hižu vi preširili se nigdar ne bi. Pervi put korupcijuša moja hiža je vidla 1918. Odonda do ve mi ga pučemo saki dien, vaši ga tati saki dien znova gnojiju i zalevaju. Kak onda napri iti? Nejde i nejde kak god fejst napri vlekli.

Rečite vi meni da znam s kim posla imam kaj deržite, če kaj mislite z vašom merkantilističkom glavom, o živlejnu i smerti, o Bogu i Vragu, o nebu i zemli, o raju i peklu. Kaj velite o tem? Čkomite kak horvatska čkomina?! Vu moje hiže sme bogobojažlivi. Vraga tirame proč. Živlejnu se veselime, smerti baš i ne. Nebe poštivame, zemlu obderžavame. Raju se nadame, pekla bojime. Zate pederuše vaše i naše podnašame če se ponašati znaju. Če se pak špinčiju prek sake mere, a zvračiti se nečeju, nek im hiža bu jako dalko, tak da od mojega plota na bregu okolo naokolo je videti ni.

Nisem homofobuš, same pod škerlakom nesem zdravu glavu. S tašnom glavom idem vu EU, s tašnom glavom bil bum vu EU, s tašnom glavom zišel bum z EU. Če me nečete tašnega kakof jesem, onda ja vas morem kerstiti kajofobušima, kaj i jeste ak po pravici stvar vu razmatranje zemete i faktume premislite. EU-parlSame se pužgojitelskega našega „europuškega pota" zmislite. Kaj sme se spregotnuli! Kaj sme se zjudali! Bole mi je da se europuškega pota ne zmislim.

Kak se po ovem listeku osvedočiti morete spram Europuškega unijatuma kompleskuša nemam. Nesem mel balkanuškega kompleksuša, pak sem, niš zate, dobil po glave. Komplesuše v glavu nam očeju posrpaviti domači politikuši od ništ koristi zi šterima se tak liepe spominate, na kipec devate i računa brez kerčmara delate. I o jeziku horvatskem bum vam povedal kaj imam za povedati. Vu par rieči: Ste čuli za ča, kaj, što? Neste. Kak onda prevađali bute na jezik na šteremu jezikujem i pišem ovega listeka? Kašni je to multikulturalizmuš šteri ne pozna kaj? Kak prevađate rieč kaj? Nikak. No vite da niš ne znate.

Nejte me jaditi. Nečem se svaditi. Šuteti nemrem. Oči zdrave imam. Vuha sake jutre čistim. Vidim i čujem. Radija i televizije imam i pristojbe plačam slinafcima kaj slinili još po Titovim štafetami jesu. I interneta imame, takaj. Cajtunge ne ehhrvčitam, preveč lažeju. Informeran jesem kak god me kontinuerano dezinformerali. I glavu imam, kerštenu i veliju terdu.

KompleksušKak se po ovem listeku osvedočiti morete spram Europuškega unijatuma kompleskuša nemam. Nesem mel balkanuškega kompleksuša, pak sem, niš zate, dobil po glave. Komplesuše v glavu nam očeju posrpaviti domači politikuši od ništ koristi zi šterima se tak liepe spominate, na kipec devate i računa brez kerčmara delate.Kerščenika s terdom glavom vi vu Europuškem unijatumu neste potrebuvani. Vami mehke glave trebaju, da ih brez znoja mesite i kak testo za štrukle razvleči morete. Štrukel, kuhani aliti pečeni, ja biti nečem. Neznate kaj je štrukel? Štrukel je štrukel – horvatski brenduš za šterim vam sline curiju od Baltika do Jadrana plavega i gospodarskega pojasa šterega sme se odrekli, a nisme smeli.

Velite da bu mi hiža i celi breg z one strane šengena prešel. Kaj mi to znači kad se z brega genuti namere nemam? Da sem štel z brega otiti, još prek lese zakoračil nisem, več sem sozu pustil tak sem štel se vernuti nazaj. Čudaj se Croatuša hiži nigdar vernulo ni i tie šengenuš vaš croatuški dijaspore pomoči nemre niš. A mastriške kriterijuše ne razmem preveč, to je najbole razmel vaš prevrli pajdaš dr. I. presvetli Sanaderuš. Niš bolši ni bil ni Račanuš, a onega Mesićuša sram me je i den denes. Če očem znati kaj se vu svetu događa prejdem f kerčmu Pri Juri i za pol vure se znam: Je zemla zorana, kak se tersek derži, komu je tuča zela rod, za koga se šteri dien maša služi, etsetera, etsetera, etsetera. Kak se ve vidi šengenuš i eurozonuš vu moje fare na ceni su ni.

Ampak sem relativne dobre, fala na pitanju. Male kašlem, deca rasteju i z domaje proč ideju, starci hmiraju, betege vračime. Nekak se još po nakli vlečem. Navčen sem biti doli, gaziju me gaziju još od Bog te pitaj gda. Bil bi još betežnejši da me ne gaziju, kaj i vami priželkuvam.

Če kaj vu riečima mojim jasne ni, me pitajte nem vas vgrizel. Ja bum vam po istine rekel, pak nisem politikuš z demokratuškim legitimitetušem kaj ga brže-bole steržiti stranjskemi gazdami oče. Štel sem pravzaprav reči kak sem kulike-tulike još f snagi, nemrem se tek tak doderti. Če treba još kaj zbližega reči o tem kaj mi je vu glave i kaj me kak tern piče vu peti, dojdite sim, se vam bum na tenko spripovedal pri poliču vu kleti.

Pošilam vam serdačne pozdrave z mojega brega, na jem po leti cvetje raste, zimi spi spodi snega. Če ste žejni dojdite na kupicu, če ste lačni na obed, bum vam i vu EU dober sused. I mejaš. Velim, če me nete preveč gulili se bu vredu se do onega doba da se bu tie euroringišpil rastepel na kotrige, kak bi na pol po horvatskem standardušu rekli - sastavne čimbenikuše.
Na ov listek nejte mi listeka pisati ni pošilati, nemam ga cajta čteti. Če dojdete dojdite, če ne, nikome niš.

Vaš Croatuš,

vu čkomečem zdihavanju čakajuči pervega dneva meseca sedmega leta Gospodnjega dva jezera i trinejste pokli kojega bu došel dien drugi meseca sedmega istega leta Gospodnjega.

Nenad Piskač

Pet, 14-08-2020, 07:33:27

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.