Za koga "igra" Jadranka Kosor?

 

Jadranka Kosor

Politički potezi koje je u relativno kratkom vremenu svoje «vladavine» povukla premijerka Jadranka Kosor sve su manje kontradiktorni i zbunjujući. Naime, nekoliko trenutno vrlo aktualnih tema i način na koji je njima prišla po sudu mnogih ukazuju na jasan smjer njezine politike, odnosno daju odgovor na pitanje je li njena premijerska uloga ide u korist Hrvatske, njene stranke ili upravo na uštrb njih?

Odnosi s Katoličkom Crkvom

Prije nekoliko dana premijerka je dala intervju za jedan zagrebački tjednik, u kojem na prvi pogled nije otkrila niti rekla ništa novog ili spektakularnog. No, u moru već milijun puta prožvakanih političkih fraza, nametnula se jedna itekako zanimljiva ili bolje rečeno indikativna tema. Naime, u tom razgovoru, a vezano uz nesuglasice između predsjednika Mesića i Katoličke Crkve, Kosor je stala na stranu trenutnog predsjednika Republike. Podsjećamo, predsjednik je prije samo nekoliko dana u Vatikanu upozoren od Svetog Oca kako je katolička tradicija Hrvatske "drevna i uvijek živa", čime je jasno dano do znanja što o Mesićevom ratu protiv križeva u javnom životu misli Vatikan.

Pružajući podršku Mesiću u ovom konkretnom slučaju, Kosor se dakle usprotivila ne samo Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, već i samoj Svetoj Stolici. Mora se priznati – krajnje destruktivno ponašanje kako za premijerku države u kojoj je preko 85% deklariranih katolika, tako i za predsjednicu stranke koja samu sebe naziva "demokršćanskom", nakon svojedobnog kratkotrajnog Sanaderovog iskoraka da je ona i „liberalna“. Štoviše, takvi potezi prema Katoličkoj Crkvi nesumnjivo izravno štete predsjedničkoj kampanji HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga, kojem se ionako i bez ovakve "pomoći" nikada nisu objektivno davali preveliki izgledi. No, destruktivnost ovakvog ponašanja Jadranke Kosor prvenstveno će se očitovati u političkom neuspjehu Hebranga osobno, pa onda kao posljedici tog neuspjeha, i u daljnjoj promijeni odnosa snaga unutar HDZ-a. Jer, teško se oteti dojmu da Hebrangov izborni poraz ne će prvenstveno pripomoći onim stremljenjima u HDZ-u koja teže prema sve otvorenijoj sličnosti s politikom koju godinama simbolizira predsjednik Mesić.

Arbitraža za hrvatske međunarodno priznate granice

Zanimljivo je i popratiti način na koji premijerka rješava aktualne probleme vezano uz arbitražni sporazum sa Slovenijom. Iako politika njenog prethodnika Ive Sanadera po svim pa i po tom pitanju daleko od toga da je bila za pohvalu, valja ustvrditi kako je Kosor vrlo lako i odlučno odstupila i od minimuma uvjeta i kriterija kojih se Sanader, trudio držati barem zbog podrške javnosti. Štoviše, Kosor se svoje pregovore s Pahorom prikrivala od očiju javnosti, da bi na kraju građane i stručnu javnost Republike Hrvatske dovela pred gotov čin.

Jadranka Kosor prvo je potpisala arbitražni sporazum koji izravno dovodi u pitanje hrvatske granice. Pa je onda, kao «šećer na kraju», potpisala još i jednostranu izjavu kojom Hrvatska odbija mogućnost da će Sloveniji omogućiti teritorijalno dodir s otvorenim morem, kao da ta izjava nešto znači. A ne znači ništa, jer bez supotpisa švedskog Predsjedništva Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država politički potpuno irelevantna osim za domaću uporabu. A tko plaća najskuplji ceh najnovijem popuštanju u pregovorima s Europskom unijom nije teško pogoditi. Hrvatska naravno, što nas posebno boli, ali i HDZ Jadranke Kosor, što bi HDZ-ovce moglo već jednom zabrinuti.

Profesionalac Ljubo Jurčić

Primjetna je tendencija Jadranke Kosor da se, kao svojim najbližim suradnicima u Vladi RH pokuša okružiti "nestranačkim" osobama, takozvanim «profesionalcima». Tako se uostalom rasplela zadnja afera Podravka. Ministrom gospodarstva umjesto predsjedniku Mesiću omraženog Polančeca imenovan je tajkunski predstavnik Đuro Popijač, a kao glavni spasitelj Podravke delegiran je «profesionalac» Ljubo Jurčić.

Što se tiče Ljube Jurčića, u tekstu dr. Branimira Molaka [Tko je i zašto u bescjenje prodao Inu?], kojeg smo jučer objavili na Portalu, objašnjeno je kako je prvih 25% Ine prodao upravo Ljubo Jurčić kroz vrlo lošu pogodbu. Kupoprodajni ugovor je unatoč premijerkinim najavama kako će ga ovih dana objaviti ostao tajna za javnost, a na stranicama Vlade umjesto toga objavljen je samo ugovor o međusobnim odnosima dioničara Ine, iz kojeg se naravno o samoj kupoprodaji ne može saznati ništa.

Odnos prema Katoličkoj Crkvi, predsjedničkim izborima, arbitraži, „profesionalcima“, nisu li to sve razlozi za pitanje - za koga "igra" Jadranka Kosor? Neka čitatelji procijene sami.

M. M. B.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.