Protuustavna politička svinjarija

 

Nakon što je Vlada RH na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor u srijedu prezentirala prijedlog arbitražnog sporazuma sa Slovenijom parlamentarnim strankama, i hrvatska je javnost konačno dobila pravo uvida u sve «blagodati» koje isti sadrži. Pa iako se na temelju načina na koji je prijedlog dugo vremena skrivan od hrvatskih građana imalo puno razloga sumnjati kako je sporazum sročen na štetu hrvatskih interesa, konačna inačica je vjerojatno uspjela iznenaditi i najveće pesimiste. Jer, ono što se sada sa sigurnošću može ustvrditi jest činjenica da prijedlog arbitražnog sporazuma, osim što predstavlja prvorazrednu političku svinjariju, protuustavan, i to već po drugom članku temeljnih odredbi Ustava RH.

Arbitražni sporazum

Kosor i PahorPrijedlog arbitražnog sporazuma u članku 3 navodi da «Arbitražni sud određuje tijek granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije, vezu Slovenije s otvorenim morem, režim korištenja relevantnih morskih površina». Drugim riječima, time se daruje veza Slovenije s otvorenim morem, odnosno obvezuje Arbitražni sud na odluku na štetu Hrvatske. Kako je između ostalog u posebnom priopćenju danas naveo akademik Davorin Rudolf - formulacijom da arbitražni sud odluči o 'spoju' ('dodiru') Slovenije s otvorenim morem (ne traži se, primjerice, da Sud najprije razmotri ima li Slovenija na to pravo), unaprijed se stvara odluka suda o tome pitanju, jer sud mora postupiti onako kako su mu stranke naložile.

Ustav RH u svojim temeljnim odredbama izričito određuje kako se suverenitet RH prostire nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja. A Republika Hrvatska ostvaruje, u skladu s međunarodnim pravom, suverena prava i jurisdikciju u morskim područjima i u podmorju Jadranskoga mora izvan državnoga područja do granica sa susjedima. Dakle, da bi bio u skladu s odredbama hrvatskog Ustava Hrvatski sabor o suverenitetu može odlučivati samo na temelju međunarodnog prava, a ne po  nekakvim načelima pravičnosti i dobrosusjedskih odnosa kako stoji u članku 4b arbitražnog sporazuma. Drugim riječima, da bi ovaj i ovakav sramotan prijedlog premijerke Kosor prošao u Saboru, Sabor bi za početak trebao mijenjati Ustav.

Ili to, ili - ako oporbene parlamentarne stranke u Hrvatskoj unatoč prvim najavama odluče podržati arbitražni sporazum - će netko valjda pri zdravoj pameti podnijeti tužbu Ustavnom sudu.

Politički kukavičluk i glupost

Kosor i PahorA što se tiče premijerke Kosor, ona je ovim činom pokazala zavidnu količinu političke netalentiranosti, kratkovidnosti, i da ne kažemo ograničenosti. Na najgori je mogući način nastavila politiku svog jednako neuspješnog prethodnika Ive Sanadera, a koja se temelji isključivo i jedino na beskonačnom nizu nedopustivih ustupaka koje RH čini, navodno kako bi bila primljena u EU-ju.

Jadranka Kosor svojim zadnjim velikim političkim «uspjehom» sebi i svojoj Vladi, svjesno ili nesvjesno – potpuno svejedno – zabija «čavle u lijes». Jer nakon ove političke eskapade s ustupanjem državnog teritorija, popraćene istovremeno brojnim aferama koje su u pravilu vezane uz članove HDZ-a, ova stranka sigurni je gubitak biračke potpore velikog dijela glasačkog tijela koje do sada nekim čudom nije okrenulo leđa.

Što reći, osim da je za nadati se da pravna država danas funkcionira barem još u toj mjeri da ovakav kukavički prijedlog sporazuma ne će dobiti podršku Hrvatskog sabora. A što se tiče Jadranke Kosor, za nju bi bilo najbolje da se slično kao i njezin prethodnik «okani ćoravog posla» i pažnju preusmjeri na ono što joj ide od ruke. Primjerice, na biranje dnevnih i večernjih toaleta za određena društvena događanja, što joj je uostalom kako je to lijepo dokazala, i jedina važna i uspješna stavka u međunarodnim pregovorima. A donošenje odluka od nacionalnog interesa (dok još nije kasno) neka prepusti ljudima koji su za to pozvaniji i sposobniji nego što će ona ikada biti.

M.M.B.

 

PRILOG:

USTAV RH - TEMELJNE ODREDBE

 

Članak 1.

Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.

Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

 

Članak 2.

Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.

Suverenitet Republike Hrvatske prostire se nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja.

Republika Hrvatska ostvaruje, u skladu s međunarodnim pravom, suverena prava i jurisdikciju u morskim područjima i u pod­morju Jadranskoga mora izvan državnoga područja do granica sa susjedima.

Hrvatski sabor i narod neposredno, samostalno, u skladu s Us­tavom i zakonom, odlučuje:

– o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj;

– o očuvanju prirodnog i kulturnog bogatstva i korištenju njime;

– o udruživanju u saveze s drugim državama.

Saveze s drugim državama Republika Hrvatska sklapa zadr­ža­vajući suvereno pravo da sama odlučuje o prenesenim ovlastima i pravo da slobodno iz njih istupa.

 

{mxc}

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.