Sve po starom za malo više novaca

 

SveučilišteTijekom proteklih nekoliko dana svjedoci smo sve učestalijih pregovora na relaciji Nezavisne inicijative studenata koja je manje ili više uspješno u posljednja dva tjedna blokirala nastavu na brojnim fakultetima širom Hrvatske i Ministarstva obrazovanja koja je u «znak dobre volje» najavilo prihvaćanje nekih od studentskih zahtjeva. Da bi se dobio potpuni uvid u činjenicu hoće li ili neće ishod studentskih prosvjeda u konačnici biti zadovoljavajući potrebno je na jednom mjestu sagledati što su to studenti na kraju krajeva točno tražili i što su ili će od Ministarstva zaista i dobiti.

Naglasak studentskih zahtjeva stavljen je na poštivanje temeljnog prava svih građana na javno besplatno obrazovanje i državnu zaštitu s ciljem očuvanja autonomije obrazovnih institucija. Traže se dakle besplatna sveučilišta, u koje će država ulagati više a ne manje, zapošljavanje onolikog broja profesora na sveučilištima koji je predviđen bolonjskim «standardima» no koji se, međutim, ne provode, proširenje smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, veći broj stipendija, veći broj adekvatnih i funkcionalnih nastavnih prostorija i veće i relevantnije knjižnične fondove.

Ministar Dragan Primorac u utorak je izjavio kako je većini njihovih zahtjeva i udovoljeno pa sukladno tome treba prekinuti blokadu nastave, što se uostalom već i dogodilo u Osijeku i Splitu, dok su Pula, Zadar i žarište prosvjeda – Filozofski fakultet u Zagrebu još u blokadi, iako je studentima koji žele pohađati nastavu to i omogućeno u prostorijama Strojarskog fakulteta. No, kako stvari stoje ni oni neće još dugo nastaviti, jer izgleda kako su studenti manje više zadovoljni s onim što im je Primorac ponudio. A ponudio im je besplatno obrazovanje za sve koji ispunjavaju kriterije, dakle koji redovno izvršavaju svoje studentske obveze, dok preostali studenti svoje obrazovanje mogu plaćati.

SveučilišteU konačnici, izgleda kako će i ova priča završiti s ustupanjem nešto novca, ali ponovno na uštrp znanja i kvalitete obrazovanja. Jer te stavke ni sa strane studenata ni sa strane Ministarstva više nitko ne spominje. Na taj je način čitavi studentski prosvjed zapravo i de facto i de jure trivijaliziran, odnosno ogoljen i sveden samo i jedino  na besplatno školovanje. Fakulteti će i dalje upisivati višestruko prevelik broj studenata, za čije obrazovanje nemaju ni dovoljan broj profesora, predavaonica, tehničke opreme, što ih naravno i dalje neće sprječavati da od studiranja rade najobičniji biznis. Kojim u kombinaciji s komercijalizacijom odnosno privatizacijom školstva pomiješanom s dokazano faličnom «Bolonjom» uporno ruše i kvalitetu naobrazbe i sam dignitet studiranja, od kojega su očito i sami studenti, prihvaćajući mrvice koje su im ponuđene u konačnici odustali.

Zaključak je jedan jedini, ako se na jednu stranu stavi ono što se tražilo, a na drugu ono što se dobilo jasno je da su predložena rješenja puko gašenje požara, a da je ponovno na gubitku - znanje, odnosno kvaliteta studiranja. A to će i studente, hrvatsku državu, ali i cjelokupno društvo u skoroj budućnosti stajati puno više od dosadašnjih školarina.

M.M.B.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.