Kome su se i zašto "polupali lončići"?

Već smo pisali kako se predsjednik Mesić zapravo obožava hraniti tračevima i aferama, glumiti velikog šefa čija riječ uvijek mora biti zadnja, gurati nos u apsolutno sve što bi mu moglo pomoći da nabaci koji politički bod, ali i glumiti uvrijeđenu princezu ako se netko usudi napraviti nešto što baš i nije u skladu sa Stipanovim osobnim preferencijama. Tako se naš predsjednik nije libio po treći put u nepunih godinu dana, manirom pravog partijskog dužnosnika zagalamiti na urednike nacionalne televizije, jer su po njegovom mišljenju dali previše medijskog prostora nekome tko to ne zaslužuje. Precizinije, kao i prošli put, kada je sredinom srpnja u emisiji HTV-a “Fokus” prigovarao HTV-u na neprofesionalizmu, povod je bio slučaj Zagorec.

Predsjednika je razljutio podulji nastup odvjetnika Zvonimira Hodaka u emisiji “Hrvatska uživo” u petak. «Zabrinjava me da državna televizija, koja bi trebala biti javna, daje prostor čovjeku koji je jednostavno odvjetnik jedne osobe koju gone hrvatska tijela. Zašto to HTV čini, treba pitati one na televiziji, jesu li to urednici ili direktor. Mene zanima tko daje prostor jednom čovjeku koji dolazi niotkuda» - izjavio je Mesić u subotu. Na spomenutu izjavu oglasila se glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić koja Mesiću daje za pravo kada je riječ o sadržaju spornog Hodakova gostovanja, no isto tako naglašava da su svi eventualni propusti u nadležnosti uredničkog kolegija te da nije na njemu da kroji uređivačku politiku javne televizije. «U uljuđenim, demokratskim zemljama to se jednostavno ne radi» - poručila je Novak-Srzić.

Slično je reagirala i urednica sporne emisije Sanja Mikleušević-Pavić. – «Legitimitet priči oko Zagorca nije dao HTV, nego sam Predsjednik kada se sastao u Vili Weis sa Romanom Binderom, a zatim i poslao savjetnika da se u Beču sastane s Zagorcem. HTV je, kao i svi drugi mediji u Hrvatskoj, objektivno i profesionalno pratio priču» - ističe Mikleušević-Pavić. No na  Stipu se ne treba previše ljutiti, kao što ga i u mnoštvu situacija – osim u onima kad svojom politikom svjesno ili nesvjesno šteti hrvatskim interesima – ne treba shvaćati preozbiljno. Na kraju krajeva, radi se o čovjeku u godinama čije pamćenje i nije što je nekad bilo pa svojim ponašanjem počesto sam sebi ruši kredibilitet.

Primjerice, 8. listopada 2006. HTV je u Dnevniku objavio snimku s Mesićevom proustaškom izjavom i pjevanjem ustaških pjesama. Mesić je zahtijevao hitno obraćanje javnosti u kojem je naglasio da je, iako je snimka možda autentična, riječ o “perfidnom i prozirnom napadu i podmetanju». Kako onda shvatiti patetično držanje i govorancije koje je nedavno održao na antifašističkom skupu u Istri? Stipe bi, malo na jednu, malo na drugu stranu, ovisno o situaciji jer na kraju krajeva – glasovi su glasovi bez obzira od kog dolaze. Stipe je političar koji je prošao iskušenja svih vremena i situacija koje su se izmjenjivale u proteklih nekoliko desetljeća, i u svakom se, mora mu se priznati kao pragmatičar par exellance snašao odlično, za sebe naravno.

I zato činjenicu što mu se trenutno malo omaklo dijeliti packe nacionalnoj televiziji predsjedniku ne treba uzeti previše za zlo, jer s obzirom na to koliko je funkcija i u koliko različitih sistema promjenio, nije ni čudo da su mu se malo «polupali lončići». Pametan piše, a blesav pamti, pa predsjedniče – najbolje je da sa sobom nosite neku vrstu podsjetnika, čisto zbog tog da vam se ovako često ne događa da zaboravite koji je dan, koja godina, tko je na vlasti i čiju ćete obljetnicu idući puta svojom prisutnošću «uveličati». Pitamo se samo, kad je pri punoj svijesti u stanju ovako zabluditi, što bi se dogodilo kad bi ga netko u pola noći probudio i onako snenog iznenadio pitanjem tko je na vlasti i za koju je opciju on osobno, kakav bi odgovor bio. To bi u svakom slučaju, bilo zanimljivo za vidjeti i čuti.

M.M.B.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.