Josipović: Zatvor neprimjeren posebno ako je Purda nevin

Ivo JosipovićReklo bi da je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u subotnjem razgovoru za Dnevnik HRT-a uspio nadmašiti samoga sebe. Povod za razgovor bila je tzv. diplomatska inicijativa prema SAD, o kojoj osim nekoliko ispraznih fraza predsjednik nije imao baš ništa za reći. No, na žalost, predsjednik je bio puno manje isprazan u pokušaju relativizacije težine slučaja Purda, te je pred milijunskim hrvatskim auditorijem doveo u pitanje Purdinu nevinost kao da bi tu za hrvatsku stranu, nakon nalaza DORH-a i odustajanja Republike Hrvatske od zahtjeva za izručenjem, trebalo biti uopće više sumnje!

Novinarka HRT-a postavila je bila u razgovoru pitanje vezano uz politiku predsjednika Republike Ive Josipovića prema Srbiji, odnosno postavila mu je pitanje je li razgovarao sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem o slučaju uhićenja vukovarskoga branitelja Tihomira Purde. Kao što se i očekivalo, predsjednik koji se velikim državničkim gestama i vizijama susretao s Tadićem u Vukovaru i Paulinom dvoru, ili bez kravata u Opatiji, odjednom je izgubio na svojoj važnosti kada je trebalo učiniti najbanalniju stvar i dignuti telefon, nazvati svoga „kolegu" u Beogradu i objasniti mu da nije u redu proganjati Purdu. Duž te linije ostao je tajac.

Ali nije ostao tajac duž linije Josipović – hrvatski branitelj u zeničkom zatvoru. Tu je predsjednik puno hrabriji i važniji. Purdi je u subotu poručeno s najvišeg mjesta državne vlasti da je možda neprimjereno da je u zatvoru, pogotovo ako je nevin (čitaj: uspije dokazati svoju nevinost), ali što se tu može. Ivi je Josipoviću izgleda normalno iznuđivati priznanja batinanjima i mučenjima u logorima, a onda žrtve tih logora proganjati na osnovu iskaza danih pod prisilom dok, da apsurd bude veći, se istovremeno samo postojanje logora ne priznaje.

I na kraju još recimo kako je komentirajući slučaj Purda predsjednik optužio u istom dahu jedan dio naše političke scene da je zadnja zbivanja iskoristila za samopromociju. O kakvoj samopromociji može biti riječi kada hrvatski branitelji pokušavaju kroz prosvjede zadržati minimum samodostojanstva stvarno ne znamo. No, to je valjda razina na kojoj funkcionira sadašnji predsjednik Republike Hrvatske, a mi o njoj ne ćemo potrošiti ovdje više ni riječi.

M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.