Liste

Ivo JosipovićDošli smo i do toga. Da, Srbija uhićuje preko međunarodne tjeralice hrvatske branitelje. Država koja nije navodno ratovala s Hrvatskom, država koja nema veze s tisućama ubijenima i štetama u milijardama dolara u Hrvatskoj, država koja nije bila agresor na Hrvatsku, lovi po svijetu hrvatske državljane zbog navodnih ratnih zločina na hrvatskom teritoriju. Mora se zato odati priznanje prof. dr. Ivi Josipoviću da je projekt čija je on udarna pesnica u samo godinu dana doživio fenomenalni uspjeh. Da će Veselin Šljivančanin veselo ići van dok se za vukovarske branitelje slažu četnički popisi za odstrel si nismo mogli prije godinu dana ni misliti. No, svašta si mi nismo mogli misliti kada smo oslobodili svoju zemlju od agresora.

Budući da se predsjednik Republike Hrvatske ne libi otvoreno i demonstrativno kršiti zakone Republike Hrvatske, primjerice s lentom, ili miješati u trodiobu vlasti, primjerice kao u slučaju s Ustavnim sudom, onda i mi možemo primijetiti da današnji, na demokratskim izborima izabrani, hrvatski predsjednik ipak nije dobio mandat da čini ovo što čini. Demokracija pretpostavlja da se zakoni i Ustav moraju poštovati, a ne ukinuti.

Josipović nije dobio mandat za obnavljanje četničkog spomenika u Hrvatskoj i da se pri tome koristi donirani kamen iz Srbije. Josipović nije dobio mandat u Vukovar zvati srpskoga predsjednika koji će tom prilikom izjaviti da ostaje utvrditi što se u Vukovaru dogodilo. Josipović nije dobio mandat za političko pritiskanje hrvatske Vlade za povlačenje tužbe protiv Srbije za genocid, već upravo obrnuto, ako se tijekom kampanje hvalio da je jedan od autora te tužbe i na temelju toga skupljao glasove, onda bi sada trebao biti dosljedan i insistirati na tužbi. Predsjednik Josipović nije dobio mandat za polaganje cvijeća s predsjednikom strane zemlje u Paulinom dvoru na spomeniku žrtvama koje su bile hrvatski državljani, koje su ubili isto tako hrvatski državljani, a kojima je presudilo hrvatsko pravosuđe. Prof. dr. Ivo Josipović nije dobio mandat da pri otkrivanju žrtava partizanskih zločina govori kako je među žrtvama bilo i nevinih, kada su svi bili nevini budući da im nije bilo suđeno, što bi kao pravnik i sveučilišni profesor trebao jako dobro znati.

Ivo JosipovićNije danas teško lagati i farbati hrvatske građane, uz ovakvu konstelaciju medija kakva je, i djelovati daleko od interesa Republike Hrvatske, ali u Ustavu ipak stoji da bi predsjednik Republike trebao brinuti za dobrobit Hrvatske. Uostalom, u prisezi koju je dao, Predsjednik je rekao kako će dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Rehabilitacija i amnestija četništva u Republici Hrvatskoj, drugosvjetskog i onog iz Domovinskog rata, nikako se ne mogu podvesti pod dobrobit hrvatskoga naroda, da o nijemom gledanju uhićivanja hrvatskih branitelja i njihovog međunarodnog progona i ne govorimo. To što aktualni predsjednik nije „uspio" kako treba izgovoriti prisegu ne mijenja na stari. Prisega je bila punovaljana po procjeni predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske i to je dovoljno.

Naravno, nije predsjednik Josipović jedini odgovoran za opasno i krajnje ponižavajuće stanje u kojem se našao hrvatski narod i hrvatski građani. Odgovornih ima dosta, i o njima možda nekom drugom prilikom. Mi ćemo se ovaj puta ipak zadržati u blizini predsjednika jer su baš on i ljudi oko njega bili za objavu Registra branitelja čime je tada odaslana dalekosežna poruka koja sada dolazi na naplatu. Neka se objavi popis, i neka svatko radi s njim što god hoće. I, stvarno, nije dugo trebalo čekati da se pojave suženi popisi branitelja, ovaj puta na srpskim uhidbenim listama.

M. M.

 

Da ne bi baš sve liste koje se ovih dana objavljuju Internetom bile isključivo one s imenima hrvatskih branitelja dat ćemo i mi svoj obol u objavljivanju lista, i ovaj prilog završiti jednom drugom listom, onom koju predvodi Ivo Josipović.

prof. dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske

Saša Perković, dipl. iur. , savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost

prof. dr. sc. Siniša Tatalović, savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku

dr. sc. Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika Predsjednika za unutarnju politiku

Josip Paro, savjetnik Predsjednika za vanjsku politiku

Mirjana Mladineo, zamjenica savjetnika Predsjednika za vanjsku politiku

Romana Vlahutin, zamjenica savjetnika Predsjednika za vanjsku politiku

Ana Šimundža, pomoćnica savjetnika za vanjsku politiku

Zlatko Gareljić, savjetnik Predsjednika za obranu

Višnja Tafra, dipl. iur., zamjenica savjetnika Predsjednika za obranu

pukovnica Gordana Garašić, pomoćnica savjetnika Predsjednika za obranu

mr. sc. Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika za društvene djelatnosti

Maja Kocijan, prof., zamjenica savjetnice Predsjednika za društvene djelatnosti

Ivana Kovačević, prof., pomoćnica savjetnice Predsjednika za društvene djelatnosti

Silvana Mustapić, pomoćnica savjetnice Predsjednika za društvene djelatnosti

prof. dr. sc. Ankica Marinović, povjerenica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo

mr. sc. Stephen Nikola Bartulica, povjerenik Predsjednika za vjerske zajednice

prof. dr. sc. Boris Cota, posebni savjetnik Predsjednika za gospodarstvo

Helena Kasanić, dipl. oec., tajnica Predsjednika za gospodarsku suradnju

Predrag Matić, posebni savjetnik Predsjednika za branitelje

prof. dr. sc. Dejan Jović, glavni analitičar Predsjednika - posebni koordinator

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.