Fudbal i glazba

 

DinamoJučer smo nakon još jednoga (ne)uspjeha u europskim natjecanjima nogometnoga kluba iz Maksimira mogli čuti u prvoj izjavi jednog od igrača zaključak: "To je fudbal". Isto je zaključio i glavni trener. Još samo da Maminjo, kako je zaželio, dovede tri igrača iz Srbije zadovoljstvo će biti potpuno. Totalni fudbal, odnosno futbal, kako se to već po Vuku piše, zaigrat će se na Maksimiru što gledatelji nisu mogli vidjeti ni za bivše Juge. A budući da se sveto ime Dinamo ne smije mijenjati, imamo jedan konstruktivan prijedlog, može se barem promijeniti ono NK. Pa da na maksimirskoj ljepotici imamo FK Dinamo, kako bi baš sve bilo u potpunom skladu. A sa športom obično ide i glazba, barem je tako već dugo vremena na 2. programu Hrvatskog radija, pa pogledajmo što nam se po pitanju glazbe nudi u sljedećem, božićnom tjednu.

Gdje je bolje potražiti odgovor na ovo pitanje, nego u velebnoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tamo će se u ponedjeljak održati "Koncert s Predsjednikom", kao prvi koncert novoga koncertnog ciklusa u Lisinskom. Tekst najave teško da bi itko mogao bolje napisati:

Spoj suvremene glazbe i mladosti, iskustva i entuzijazma, raznovrsnih skladateljskih poetika i zajedničkog vremena i prostora u kojem nastaju, izazov je za svakog ljubitelja glazbe. Koncert s predsjednikom Republike, g. Ivom Josipovićem, umjetnički je, kulturni, pedagoški i dobrotvorni glazbeni događaj u kojem, uz pomoć skladateljskog i glazbeničkog habitusa Predsjednika, nastojimo istaknuti umjetničku, ali i društvenu vrijednost stvaranja, izvođenja, slušanja i promišljanja glazbe. Suvremeni skladatelji koje izvode vrsni mladi glazbenici – svi redom odlični studenti Muzičke akademije – te Mala dvorana Vatroslava Lisinskog kao nezaobilazno mjesto stvaranja izvođačkoga ugleda, jamac su čudesne glazbene večeri.

Kada tome pridodamo nazočnost Predsjednika Republike, mogućnost druženja, razgovora i zajedničkog slušanja glazbe te, najvažnije, dobrotvorni karakter koncerta – Koncert s Predsjednikom postaje nezaobilazni događaj na kulturnoj mapi našega Grada.

Dakle, kao što smo rekli, ovome se zaista nema što dodati, tek primjedba da je na samom kraju ispala riječ region. Zar ne bi puno prirodnije zvučalo: Koncert s Predsjednikom postaje nezaobilazni događaj na kulturnoj mapi našega Regiona? No, ne treba biti uvijek sitničav. Uostalom, zadnji nastup u božićnom tjednu u Vatroslavu Lisinskom pripast će Radi Šerbedžiji s nečim što se zove "Ponekad dolazim ponekad odlazim". Ne dokazuje li sve nabrojano najbolje naša sjajna kulturna i športska dostignuća - po pitanju glazbe ovo s Ivom i Radetom, a po pitanju fudbala ovo s Dinamom.

Ivo JosipovićA gdje ćemo pak sutra biti na karti, pardon, mapi svijeta treba samo pitati ministra unutarnjih poslova, on ipak zna stvari. Dakle, kako je objasnio ovaj tjedan ministar policije, Sanaderovo uhićenje ne znači da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj završena, ona će se nastaviti. Štoviše, javnosti je nesebično otkrio i još neke pojedinosti o borbi protiv korupcije:

Regionalno središte za borbu protiv organiziranog kriminala već praktički postoji, bez obzira na to što policije dviju zemalja ne sjede u istoj zgradi. U svibnju prošle godine u Rijeci kolega Ivica Dačić i ja potpisali smo međudržavni sporazum o policijskoj suradnji, koji je ključan jer predstavlja formalno-pravni okvir za uspješnu suradnju. Tada smo najavili kako ćemo, uz formalni sporazum, zajedno raditi na postizanju konstante suradnje koja neće ovisiti o političkim odnosima, trenutačnoj situaciji ili o izjavama političara. Mi suradnjom dajemo pozitivan ton odnosima dviju država. To nije nevažno i nadam se da će ostala ministarstva i resori krenuti našim putem. Naša je odgovornost da se doista na kvalitetan način uključimo u borbu s pojavom internacionalizacije organiziranog kriminala. Ključno je da naši zajednički istražiteljski timovi, koji već postoje, učinkovito rade. Moram istaknuti kako formiranje zajedničkog središta nije pritisak ili uvjet nametnut od međunarodne zajednice, nego se radi o našoj izvornoj inicijativi.

Već je dogovoreno da će sjedište središta biti u Beogradu, a na čelu će biti predstavnik hrvatskog MUP-a. Očekuje da će se Hrvatskoj i Srbiji pridružiti i druge zemlje jugoistočne Europe jer kriminalne skupine svoje djelovanje proširuju na cijelu regiju.

Zaista krasno, ma fenomenalno. Opet imamo Hrvate u Beogradu koji će moći da uhićuju, pardon, da hapse po vasceloj Hrvatskoj. To je u Jugi zaista oduvijek odlično funkcioniralo, sretni mi.

M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.