Miroslav Tuđman: Za suradnju promjena retorike nije dovoljna

 

Ivo_Sanader_03

Večernji list objavio je danas, i u tiskanom i u internetskom izdanju, razgovor s prof. dr. Miroslavom Tuđmanom. Ovom razgovoru već su prethodile određene najave o mogućnosti promjene HDZ-ove politike u skoroj budućnosti, pa je spomenuti zagrebački dnevnik prije neki dan čak posvetio i naslovnicu ideji da bi moglo doći do nekog vida suradnje između HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor s jedne strane, i s druge strane političke i intelektualne grupacije oko Miroslava Tuđmana, a koja je Tuđmanu tijekom zadnje predsjedničke kampanje davala podršku. Naravno, ovakva suradnja niti bi bila moguća, niti bi imala smisla ako ne bi bila popraćena stvarnim ozbiljnim promjenama u HDZ-ovoj politici.

Jadranka Kosor"HDZ se mora vratiti izvornoj politici predsjednika Tuđmana da je suverenitet države osnovno načelo u vođenju kako međunarodne, tako i gospodarske politike" - istaknuo je Tuđman u jednom od svojih odgovora, što u mnogim ušima na današnjoj političkoj sceni može zvučati samo kao zvono za uzbunu. Naime, jasno je kako bi moguće skretanje HDZ-a prema izvorišnim osnovama mogao biti najbolji lijek protiv gubitka sljedećih parlamentarnih izbora što mnogima unutar same Hrvatske ne odgovara. Isto tako, težnje prema suverenosti Hrvatske i ravnopravnosti hrvatskog naroda s drugim europskim narodima sigurno ne će biti rado dočekate u mnogim prijestolnicama i među onima koji su se već navikli da se od Hrvatske može dobiti sve što se poželi.

Ako Jadranka Kosor iskreno želi otvaranje HDZ-a, onda će doživjeti napade izvana, putem medija, i to od onih kojima ne će biti u interesu jačanje HDZ-a, predviđa Miroslav Tuđman, ali i zaključuje da HDZ nema puno izbora ako želi biti vodeća stranka. Ostaje ipak pitanje hoće li stranka, koja je ogromnim dijelom i odgovorna za trenutno stanje u kojem Republika Hrvatska ima vrlo malo izbora, biti u stanju sebi sada samoj osigurati izbor. Uostalom, njezin donedavni predsjednik Ivo Sanader je odličan primjer jedne potpuno pogrješne i destruktivne politike što je išla slijepo do kraja, toliko slijepo da je i sam njezin glavni kreator danas politički mrtvac, da ne rabimo teže kvalifikacije.

HDZ Jadranke Kosor nije se do sada odmakao od bitnih odrednica Sanaderove politike. Nakon nekoliko teških gafova u zadnje vrijeme, a pogotovo neoprostivi bili su onaj s pokušajem davanja statusa pravne osobe Srpskom vijeću općina promjenom Ustava i onaj s financiranjem četničkog spomenika u Srbu, nije u neku ruku ni čudno što HDZ sada mijenja retoriku. Stoga se ideje o eventualnoj suradnji s Miroslavom Tuđmanom mogu tumačiti i samo kao još jedan taktički manevar u pokušaju ostanka na vlasti s nešto promijenjenom retorikom, u čemu Tuđman kako je sam jasno rekao ne će sudjelovati. Ako bi se radilo o taktičkom manevru, a za nadati se da to nije tako, onda to može biti samo još jedan razlog zbog kojeg bi HDZ trebao još zvučnije pasti jednom kada dođu izbori.

M. M.

 

 

Prof. dr. Miroslav Tuđman: Surađivat ću s J. Kosor ako zaustavi detuđmanizaciju

Kao bomba je u javnosti odjeknula Večernjakova analiza i najava o novoj strategiji HDZ-a – vraćanje Franji Tuđmanu i pomirba s obitelji Tuđman. Ta bi strategija, ako uspije, mogla znatno promijeniti hrvatsku političku scenu, posebice od centra prema desnici, a HDZ-u možda osigurati još jednu pobjedu na parlamentarnim izborima. Miroslav Tuđman odlučio je samo za Večernjak komentirati novu političku situaciju te kako će na nju odgovoriti obitelj Tuđman i on osobno.

Kako komentirate zaključke da se HDZ vraća izvornoj političkoj retorici i strategiji koju je 90-ih započeo Vaš otac?

Miroslav TuđmanDesetljeće Mesićeve, Račanove i Sanaderove politike odricanja od suvereniteta u politici, gospodarstvu, pa „čak i u obrazovanju", ima za posljedicu da je Hrvatska izručena, ali nije uključena u EU. Desetljeće olakog, često i nepotrebnog, zaduživanja stvorilo je danas probleme koji ozbiljno prijete ne samo daljnjem napretku Hrvatske nego i goloj egzistenciji sve većeg broja ljudi. Zato nije dostatno da se HDZ vrati „izvornoj političkoj retorici". HDZ se mora vratiti izvornoj politici predsjednika Tuđmana da je suverenitet države osnovno načelo u vođenju kako međunarodne, tako i gospodarske politike. Jedino na toj osnovi možemo izgraditi i jačati institucije uz pomoć kojih možemo upravljati krizom i pokušati uskladiti naše nacionalne interese s interesima Europske unije.

U stranačkim krugovima čuje se da ona želi, poput F. Tuđmana, okupiti raspršene hrvatske državotvorne političare i intelektualce te je zaključila da Sanaderova politika prema obitelji Tuđman nije donijela dobroga za stranku.

Predsjednik Tuđman je govorio da je stvorio HDZ kako bi mogao stvarati Hrvatsku. Zato je vodio politiku okupljanja svih hrvatskih opcija, pa su svi oni koji su prihvaćali program stvaranja Hrvatske, ako i nisu bili članovi HDZ-a, imali mjesta i prostora u državnim i javnim institucijama. Optužbe da je bio „diktator" i „autokrat" postaju besmislene kada se pogleda činjenicama u oči, 1990-te su bile godine prosvijećene hrvatske politike. U nekoliko vlada do 1992. bilo je čak 28 članova – sveučilišnih profesora. U Saboru su sjedili akademici, profesori, istaknuti kulturni i javni djelatnici. Račan i Mesić 2000. smijenili su u jednom danu 35 veleposlanika i konzula. Među 26 veleposlanika bila su dva akademika, 10 sveučilišnih profesora, pet doktora znanosti.

Predsjednik Tuđman je čak i Manoliću i Mesiću 1993. nudio da ostanu u HDZ-u kao legalna frakcija. Prema tome, odnos „prema obitelji Tuđman" simbolički je pokazatelj Sanaderova prekida s politikom okupljanja različitih mišljenja, ali na istim vrijednostima. Uspjeh Jadranke Kosor da ponovno okupi intelektualnu elitu – elitu koja može funkcionirati jedino ako ima pravo na razliku – ovisit će ponajprije o „institucionalizaciji" prava na artikulaciju i „legalizaciju" različitih strategija međunarodnog i gospodarskog razvoja Hrvatske unutar istog vrijednosnog sustava. Odnos „prema obitelji Tuđman" u tome je nebitan iako može biti pokazateljem političke volje za takvu promjenu.

Je li premijerkina, istina neslužbena, najava okupljanja desnice i pomirbe s obitelji pragmatična politička odluka ili prepoznajete i političku zrelost?

U vremenima kriza, kada postoji ugroza države, a danas ima elemenata toga, prirodno je da se HDZ okreće idejama samopouzdanja, vjere u vlastite snage, spremnosti rada za javno dobro, okupljanja svih domoljubnih snaga, otvaranju prema potencijalu iseljene Hrvatske, a to sve predstavlja Tuđmanov HDZ. Naravno, pretpostavka je da HDZ raščistiti sa zabludama politike detuđmanizacije – kako one unutar HDZ-a, tako i one nametnute izvana. Jedini način da HDZ može okupiti stranke „desnice" i intelektualnu elitu na nacionalnom programu koji nas može izvesti iz postojećih kriza jest demokratizacija HDZ-a. Samim time prestaje detuđmanizacija. Demokratizacijom HDZ-a, s jedne strane, HDZ može osigurati pristup širokom intelektualnom potencijalu, uključivo i iskustvu upravljanja krizom – što je danas Hrvatskoj prijeko potrebno. S druge strane stvara široku platformu za okupljanje onih stranaka, grupacija i pojedinaca kojima profit i osobni interes nisu na prvom mjestu, već nacionalni interesi i tržišno socijalno gospodarstvo.

Razmišljate li da se pridružiti premijerki u njezinoj bitki za novu pobjedu na parlamentarnim izborima?

Danas Hrvatskoj treba politika koja bi na novi i kreativan način primjenjivala načela politike državnika F. Tuđmana, kao što je i on svoj program stvarao na povijesnim spoznajama i iskustvima i lijevih i desnih opcija.

Sada, u novim okolnostima i suočeni s novim problemima, ali i mogućnostima na početku 21. stoljeća, možemo slijediti taj pobjednički duh, vrijednosti i načela. Na tim osnovama radio sam niz godina i na tim sam osnovama otvoren za suradnju. Želim vjerovati da će J. Kosor i njezina vlada uložiti napore da se zaustave procesi destrukcije koji Hrvatsku iz godine i godinu vode u sve dublju duhovnu i materijalnu krizu.

Sanader je govorio da se više puta tijekom njegova prvog mandata sastajao s Vama i predlagao suradnju te da ste Vi pristajali tijekom susreta, ali bi potom nazvali da odustajete. Je li to točno?

Netočno i neistinito. Svi mi koji smo se tada kroz Udrugu HIP suprotstavljali Mesićevoj i Račanovoj politici "detuđmanizacije" nismo imali potporu vodstva HDZ-a, a Sanader je taj koji nije želio nikakvu suradnju. Poznate su njegove izjave u medijima o meni kao i moji javni odgovori. Osim toga, Sanader je proveo veliku čistku izvornog članstva HDZ-a, pa su u tom „paketu" i članovi obitelji Tuđman brisani.

Sanader je reducirao pravo na alternativno stranačko mišljenje, ne samo u dnevnoj politici nego i na izbornim saborima stranke, pretvorivši sabor HDZ-a u happening na kojem se odluke donose aklamacijama, ali bez prave demokratske unutarstranačke rasprave. On je odgovoran za redukciju demokracije u HDZ-u. To mu je omogućilo da uzurpira i vodi klijentelističku kadrovsku politiku, koja je u kombinaciji s nizom međustranačkih „trgovina" pogodovala i korupciji i profiterstvu kao obrascu političkog i društvenog ponašanja.

J. Kosor će doživjeti velike napade izvana

HDZ nema puno izbora ako želi biti vodeća stranka. U organizacijskom pogledu HDZ treba pronaći formulu kako legalizirati pravo na različito mišljenje, pravo na frakciju, a da posljedica ne budu raskoli. Možda je najavljeno otvaranje potrebno J. Kosor za širenje potpore unutar stranke? Ako je tako, onda je očekivati da će napade doživjeti izvana, putem medija, i to od onih kojima neće biti u interesu jačanje HDZ-a.

Na F. Tuđmana nisam se pozivao kao na oca

Najčešći prigovor, pogotovo novinara, jest da sam uvijek premalo davao osobnih podataka o obiteljskim relacijama te da sam uvijek govorio o Franji Tuđmanu kao predsjedniku. To ne znači da nisam pravio razliku između oca i predsjednika. Upravo suprotno. Uvijek sam i do konca poštivao tu razliku. I nitko nikada neće moći reći da sam se pozivao na oca u svojem djelovanju.

'Vaša' je korupcija, 'naši' komunistički zločini

Scenarij odgađanja kažnjavanja komunističkih zločina – kako bi se prije kaznili krivci za korupciju – čini se kao da ima prešutnu logiku: „vaši" su više krivi za korupciju, a „naši" za komunističke zločine. Pa ako vi kaznite svoje, onda mi pristajemo... itd. To je bolesna logika.

Ono što nama treba jest istina i pravda. Što je sa svim onim istraživačima i znanstvenicima koji iz oportunizma izbjegavaju „škakljive" teme ili ih jednostrano prikazuju? Što je s podjelom u medijima? Što je s dnevnom političkom proizvodnjom „ustaša", „četnika", „partizana" – iako oni više nisu politička činjenica, nego mentalni i duhovni uteg?

Zvonimir Despot
Večernji list

Pet, 14-08-2020, 06:32:14

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.