Čačić kao lakmus papir

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić gostujući na televiziji N1 najavio je mogućnost svoga ulaska u buduću vladu Tomislava Karamarka,Radimir Čačićpri čemu je Kolindu Grabar-Kitarović ocijenio boljom ministricom vanjskih poslova od svoje dojučerašnje prve suradnice iz HNS-a Vesne Pusić. Drugim riječima, Čačić se bez ikakvog političkog srama javno ponudio HDZ-u,Sadržaj vlastiDa bi do stvarne promjene vlasti u Hrvatskoj zaista i došlo, a koju obećava vodstvo najjače još uvijek oporbene stranke, nije naravno dovoljno saborsku većinu izmijeniti između SDP-a i HDZ-a. Treba se promijeniti dosadašnja paradigma po kojoj je dobro uhljebljena, a s druge strane, posve nesposobna upravljačka klasa u miru vlada Hrvatskom po južnoameričkom koruptivnom modelu sad kad je posve izvjesno da će u Hrvatskoj nakon predsjedničkih izbora i na parlamentarnim izborima doći do izmjene stranaka nositeljica izvršne vlasti.

Treba znati kako Radimir Čačić ovih dana sigurno nije jedini. I u ovom trenutku nesumnjivo zvone brojevi telefona mnogih istaknutih HDZ-ovaca, pri čemu različiti „prijatelji" nude svoje usluge i ističu svoje brojne zasluge i sposobnosti. Radimir Čačić poseban je po tome što je toliko bio eksponiran na vlasti i u medijima. I to svih ovih godina zaista s puno razloga, pa smo i mi na ovom portalu pisali o dugovima koje je ostavio njegov Coning, a koji se mjere u stotinama milijuna kuna, nebrojenim sumnjivim poslovima koji se vežu za njegovo ime dok je bio na i pri vlasti, sve do presude Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom je potvrđen sukob interesa, i to opet u slučajevima u kojima se prebacila brojka od stotinu milijuna kuna.

Promjena saborske većine ili izmjena načina vladanja

Da bi do stvarne promjene vlasti u Hrvatskoj zaista i došlo, a koju obećava vodstvo najjače još uvijek oporbene stranke, nije naravno dovoljno saborsku većinu izmijeniti između SDP-a i HDZ-a. SugovorniciU trodiobi vlasti zadnji koji bi danas trebali razmatrati ponude raznih radimira čačića bi trebali biti oni koji pretendiraju danas-sutra preuzeti izvršnu vlast u Republici Hrvatskoj. Čačićima bi sugovornici prvenstveno trebala biti razna istražna tijelaPuno je važnije hoće li se promijeniti dosadašnja paradigma po kojoj je dobro uhljebljena, a s druge strane, posve nesposobna upravljačka klasa u miru vlada Hrvatskom po južnoameričkom koruptivnom modelu, i to neovisno je li je predsjednik vlade Ivica Račan, Ivo Sanader ili Zoran Milanović. Radi se o sloju ljudi koji nikad nisu imali problema s vjerom ili ideologijom, već su se prvenstveno držali one „u se, na se i poda se". To su ujedno i glavni kočničari bilo kakvoga stvarnog napretka u Republici Hrvatskoj, jer ti kočničari koliko god nesposobni bili vrlo dobro znaju da bi ih bilo kakvi uspješni i stručniji od njih vrlo brzo koštali njihovih ničim stvarno zasluženih pozicija.

Zato u trodiobi vlasti zadnji koji bi danas trebali razmatrati ponude raznih radimira čačića bi trebali biti oni koji pretendiraju danas-sutra preuzeti izvršnu vlast u Republici Hrvatskoj. Tomislav KaramarkoČačićima bi sugovornici prvenstveno trebala biti razna istražna tijela, kako bi se rasvijetlilo što se to događalo u Republici Hrvatskoj u našoj neposrednoj prošlosti i kako smo ostali bez praktički svih banaka, Ine, T-Coma, sve do Imunološkoga zavoda, da ne idemo ovdje sada u nedogled s nabrajanjima.

Oni koji pretendiraju doći danas-sutra na vlast u Republici Hrvatskoj, prvenstveno bi se sada trebali baviti onima koji mogu zaista pomoći Hrvatskoj. To uključuje kako neke sasvim nove ljude tako i iskustvo onih starijih iz doba stvaranja hrvatske države koji su zadržali kroz sve ove godine detuđmanizacije svoj profesionalni i politički integritet. Vremena za pripremu ne samo za puki dolazak na vlast, već za izmjenu načina vladanja više ni nema puno. Politička jesen proteći će u kontekstu parlamentarnih izbora, pa se struktura buduće vlasti mora u osnovnim crtama zapravo izvesti do ljeta.

O. Barišić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.