Još jedan skandal s Ministarstvom kulture

U tijeku je još jedan skandal s Ministarstvom kulture, ovaj puta vezan za natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima. HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar ViolićRadi se o milijunima kuna državnih obveznika namijenjenim razvoju civilnog društva, koji već poslovično, prvenstveno po političkim kriterijima dodjeljuju samo pojedinim udrugama, zna se kojima.

No, ovaj puta, skandal ima dodatnu, novu dimenziju jer su odgovorni uhvaćeni doslovno in flagranti. Tomislav Galović, glavni urednik portala dalje.com, dokazao je da je dovoljno navesti imena novinara poznatih članovima povjerenstva i biti bolje ocijenjen od politički nepodobnih portala, neovisno o njihovoj ozbiljnosti, volumenu izlaženja i posjećenosti. Za svoj lažni projekt napisan u tek KriminalJavni fondovi se do krajnjih granica zloupotrebljavaju u političke svrhe i uhljebljivanje. Dakle, porezni obveznici su prevareni, odnosno pokradeni, pa se zato može punim pravom govoriti i o kriminalu, makar odgovorni bili formalno zakonski pokriveninekoliko sati i uz maksimalno sprdanje, Tomislav Galović je tako za portal koji čak ni ne postoji, kao ni njegova domena, od stručnoga povjerenstva Ministarstva dobio bolju ocjenu od, primjerice portala narod.hr.

Javni fondovi

Jedino se stručnim i apolitičnim financiranjem civilnog sektora iz javnih fondova može ostvariti ravnoteža i ravnomjeran pristup svim temama od javnog interesa, a onda se takav pristup iz sektora civilnih udruga postupno može prenijeti i na cjelokupnu javnu scenu. Hrvatski građani odvajaju svake godine znatna sredstva za razvoj civilnog društva, no porazno stanje na hrvatskoj javnoj sceni najbolji je dokaz kako su sredstva trošena potpuno uzalud. U Hrvatskoj se događa upravo suprotno. Javni fondovi se do krajnjih granica zloupotrebljavaju u političke svrhe i uhljebljivanje. Dakle, porezni obveznici su prevareni, odnosno pokradeni, pa se zato može punim pravom govoriti i o kriminalu, makar odgovorni bili formalno zakonski pokriveni.

Isto tako, osim što je dijelilo državne novce, nema sumnje kako je stručno povjerenstvo Ministarstva kulture u sastavu Đurđica Klancir, Mima Simić, Nina Ožegović, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić i Zdenko Duka, dobilo nemale honorare za svoj "stručno" obavljeni posao. Zato bi jedino normalno bilo da se nakon izbijanja ovog skandala natječaj poništi, spomenuto stručno povjerenstvo raspusti, a da članovi stručnog povjerenstva vrate honorare koje su primili. Također, postoji i politička odgovornost Ministarstva, zbog čega bi bilo za očekivati i poneku ostavku.

No, takav slijed događaja mogao bi se očekivati samo u demokratski uređenoj zemlji, što Hrvatska nije. Umjesto toga, sami plaćamo "stručna povjerenstva" koja se brinu da upravo tako i ostane. Pa smo tu gdje jesmo, u potpunoj krizi i potpuno paralizirani.

O. Barišić

PRILOG

Zdenko Duka, koji su vaši, a koji naši?

Ne bojte se. Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce! - poručio nam je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka prije nego što je pritisnuo crvenu ikonicu na zaslonu svoga mobitela.duka josipovic

A prije nego što je prekinuo razgovor, mi smo ga pitali kojim se on kriterijima vodio kao član povjerenstva Ministarstva Kulture za dodjelu sredstava neprofitnim medijima.

U ponedjeljak je Ministarstvo kulture objavilo popis od 42 neprofitna "medija" koji će za iduću godinu dobiti državne potpore. A medije smo stavili pod navodnike iz prostog razloga što većina tih portala niti nisu mediji nego web stranice udruga na kojima one izvještavaju o svojim aktivnostima. Tako će se većina medija koje će u idućoj godini financirati država baviti samo s dvije teme: nacionalnim manjinama i seksualnim slobodama.

Kao što ste već dosada mogli pogoditi, ovaj portal nije dobio tu potporu. Jer, mi se bavimo i drugim temama. I nije nam iznenađenje što nismo prošli ni u prvi krug državnog natječaja u koji je ušlo njih četrdeset i dvoje. Iako smo najčitaniji od svih prijavljenih. To smo, u biti, i očekivali. Predvidjeli smo se i pripremili kako bi u pisanju ovog teksta bili što manje subjektivni.duka mesić

Dakle, nas ovoga puta nije zanimalo ( iako nas je pogodilo- da se ne lažemo) tko će sve biti bolje ocjenjen od nas, nego tko će sve biti bolje ocjenjen od portala narod.hr u kategoriji u kojoj se mi nismo natjecali. Naime, na portalu narod.hr su nedavno objavili vrlo kritičan tekst o radu Ministarstva kulture i njihovom povjerenstvu i netransparentnim kriterijima po kojima dodjeljuju novce. Zanimalo nas je hoće li se Ministarstvo kulture "osvetiti" tom portalu na ovogodišnjem natječaju za neprofitne medije.

Zato smo zamolili jednu civilnu udrugu iz Zagreba koja se inače novinarstvom ne bavi niti se ikada bavila da prijave Ministarstvu kulture jedan lažni projekt u istoj kategoriji u kojoj se natjecao i narod.hr ( onoj za tek novopokrenute stranice ).

Autor ove kolumne je u nepuna tri sata sam ispisao kompletni "projekt novog medijskog portala". U njemu se sprdao što je više mogao, izmislio internet domenu koja nije ni zakupljena, naveo da za njega rade novinari koji na njemu ne rade ali čija su imena dovoljno poznata članovima povjerenstva da to kod njih provjere ( a da su provjerili ti novinari bi ih obavijestili da nemaju pojma o čemu ovi pričaju - jer stvarno nisu imali pojma da su njihova imena navedena u projektu).min kult

Uglavnom, zlatnegodine.info, moj portal za umirovljenike je od "stručnog povjerenstva" dobilo bolju ocjenu nego narod.hr, portal koji postoji i radi već neko vrijeme i kojeg izdaje udruga koja, što god netko mislio o njoj, sigurno na svoj projekt nije potrošila samo tri sata u jednoj noći.

I zato sam danas nazvao "kolegu" Duku, da ga pitam kako je mogao moju sprdnju od projekta bolje ocjeniti nego projekt kojeg mu je poslala udruga U ime obitelji. Ili da budem potpuno precizan, kada je Duka počeo frfljati kako se on samo držao kriterija, a kako nije on birao kakvi će biti kriteriji, upitali smo ga direktno.

- Ali po kojim to uopće kriterijima sranju od moje prijave, a smijem taj projekt valjda nazvati sranjem jer sam ga sam pisao i to baš s namjerom da bude obično sranje, možete dati bolju ocjenu nego portalu narod.hr - pitali smo više puta Duku direktno, a on je samo ponavljao: takvi su bili valjda kriteriji, nisam ja birao kriterije.

Pitali smo ga i po kojim je to kriterijima tako slabo ocjenio bitno.net, najčitaniji vjerski portal u Hrvatskoj. Iako se drže uglavnom vjerskih pitanja, ni Duka kao predsjednik ceha ne može poreći kako se u pisanju članaka pridržavaju pravilahndD novinarske struke. Što se za većinu web stranica koje je Duka bolje ocjenio ne može reći. A bitno.net je čitanije od svih njih zajedno. Kao što smo i napisali, većina tih stranica su obične web stranice udruga na kojima one pišu o svojim aktivnostima. Otkada je pisanje o samom sebi novinarstvo? Od kada je aktivno promicanje određenih politika novinarstvo?

Ministarstvo kulture raspisuje natječaj za neprofitne medije, a novce je podijelilo lgtb udrugama, udrugama nacionalnih manjina, feminističkim i lijevo anarhističkim udrugama. Ne mislimo da bi ništa manja svinjarija bila i da su novce dobile braniteljske i vjerske udruge. Jer, to su novci koji su bili namijenjeni medijima. A koliko udruga koje su dobile novce "za rad neprofitnih medija" u svojim statutima ima barem spomen riječi novinar ili medij?

Čak i da ostavimo po stranu činjenicu da su sve 42 udruge koje su prošle u drugi krug izrazito lijevo politički obojene i angažirane, teško je zanemariti činenicu da su u drugi krug, nauštrb novinarkih portala, prošle udruge koje s novinarstvom veze nemaju. Čast izuzecima ( jer i ljevičari imaju dobrih novinarskih portala), ali većina tih web stranica nisu novinarski mediji ni po kakvim kriterijima. Ali, čelnici brojnih lijevo angažiranih udruga odlučili iskoristiti činjenicu kako im bliska ministrica drži resor kulture. Ne treba previše istraživanja ( iako će dalje.com odraditi i to idućih mjeseci vrlo detaljno), dovoljno je samo maloHobotnica crvena guglanja pa da se vidi kako se na svim tim "portalima" vrte i više manje isti tekstovi. Dalje.com izaziva čitatelje da probaju pronaći web stranicu koju financira ministarstvo kulture a da na toj stranici nije barem jedan tekst Viktora Ivančića.

Mi smo zvali Duku da ga upitamo gdje je tu pluralizam mišljenja što je jedan od tih famoznih kriterija na koje se izvlači. Po njemu je pluralizam mišljenja dati potporu za deset web stranica koje promiču prava lgtb osoba, a nijednoj vjerskoj stranici. Po njemu je pluralizam mišljenja financirati tri portala za romsku manjinu, ali nijedan za mađarsku? Ili da ne nabrajamo unedogled. Kriteriji na koje se Duka izvlači, iako djelomično jesu blesavi, ne mogu biti opravdanje Duki za ocjene koje je on donio. I on nije samo jedan od sedam članova povjerenstva, kako je pokušao umanjiti svoju ulogu, on je i predsjednik novinskog ceha. A kojim se kriterijima rukovodio? Barem je priznao, kada je umoran od izmotavanja, naglo prekinuo razgovor.

- Prestanite me gnjaviti. Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce - zaklopio je predsjednik Hrvatskog novinarskog petokraka1društva ne odgovorivši na pitanje tko su to vaši, a tko naši?

Nema kukavica ništa osim praznih flaša među nogama, ali je dovoljno jasno i iz njegove šutnje. Njegovi su lijevi, a mi smo onda, valjda desni. Dalo bi se raspravljati o tome koliko je dalje.com desni portal, što narod.hr i bitno.net nesumnjivo jesu, ali da olakšamo Duki ovu polemiku, ajmo i za dalje.com reći da je desni iako bih osobno da me vrijeđate vama još omraženijim pojmom neoliberalni.

Zdenko Duka je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Zar u njemu smiju biti samo novinari koji su lijevo politički orjentirani? O kakvim to vašim i našima on govori?

Vaši su možda organizirani u zločinačku organizaciju koja preko brojnih povezanih udruga izvlači novce iz državnog proračuna, ali naši ne postoje. Kolege iz portala narod.hr i bitno.hr osobno ne poznajemo i s njima nismo kontaktirali. Nikada s njma nismo ni surađivali. Njima će ovaj tekst biti veće iznenađenje nego vama.mrak

Kolega Duka, doista ne znam koji su vaši, ali naših nema da ih se bojite. Uostalom, preživjeli ste vi sve vlasti i sve sisteme. Eto, i novinarstvo će u Hrvatskoj skoro umrijeti kao profesija, ali vi ćete vjerojatno i tada biti predsjednik ili barem član povjerenstva za pokope.

A za svoj "rad" u ovom povjerenstvu koje ni s Hrvatskom ni s Kulturom, a ponajmanje Medijima, imaju veze, možete se samo sramiti.

Crvenite se svuda, samo ne tamo gdje bi trebali. U obrazima.

A nas među vaše i naše ne trpajte. Novinari portala dalje.com bi najradije voljeli kada bi se i Vi i Oni prestali izmjenjivati na vlasti. Kada bi i Vaše i Njihove zamijenili konačno neki treći. Vi se odite igrati svojih partizana i ustaša u šume i skinite se više i jedni i drugi s naše grbače.


Tomislav Galović
dalje.com

VEZANO

Na Šprajcov uradak potpisao se Središnji odbor HND-a

Vijeće časti HND-a na upit građana: Zoran Šprajc postupio korektno

Uto, 21-05-2024, 21:31:32

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.