Potrebno i nešto vizije, a ne samo međusobno prizemno nadmudrivanje

Hrast je u nedjelju u Varaždinu održao okrugli stol pod nazivom „Kako odluke Europskog parlamenta utječu na tvoj život?", izvijestili su posebnim priopćenjem iz te stranke. Ne bi tu bilo ništa spornoga da u izvještaju Hine s istoga skupa ne dominiraju izjave predsjednika Hrasta koje nikako ne mogu doprinositi vjerodostojnosti Saveza za Hrvatsku. Upravo suprotno: ako različite stranke koje tvore Savez za Hrvatsku na predizbornim skupovima otimaju jedne drugima glasove, onda će birači u takvom savezu teško naći političkog smisla.

Piše tako Hina kako je predsjednik Pokreta za uspješnu Hrvatsku - Hrast i kandidat Saveza za Hrvatsku na izborima za Europski parlament Ladislav Ilčić izjavio u Varaždinu kako će lista Saveza svakako osvojiti jedan mandat na predstojećim izborima, za koji vjeruje da će ga on osvojiti. Ilčić je na okruglom stolu, kaže se dalje, poručio da on ima najveće šanse osvojiti taj mandat zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

UvjetNe treba valjda naglašavati da je nužan uvjet za uspjeh neke koalicije osjećaj kod birača da se ne radi tek o ad hoc skupljenoj grupaciji stranaka koja će se raspasti već na prvom zavoju. Konkretno, kumulativnim učinkom svojih sastavnica očekivalo bi se od Saveza za Hrvatsku da juriša na dva mjesta u Europskom parlamentu.To svoje očekivanje argumentirao je podacima po kojima je Hrastov rejting bolji od onog Hrvatske zore Milana Kujundžića. Što se tiče HDSSB-a, Ilčić je kazao kako oni imaju dva kandidata na listi te očekuje da će se glasovi njihovih birača raspršiti, "što najvjerojatnije znači da će Hrast imati zastupnika u Europskom parlamentu". Upravo je to, naglasio je, potrebno Hrastu kako bi zauzeo jaču poziciju na hrvatskoj političkoj sceni.

Na našu zamolbu za komentar ove Hinine vijesti tijekom dana iz Hrasta nismo dobili komentar, tako da ostavljamo mogućnost da je javni nastup Ladislava Ilčića nije bio točno prenesen. No, i ovako, ostaje gorak okus u ustima, jer se u zaključku priopćenja samog Hrasta s varaždinskog skupa izravno poziva na zaokruživanje broja 2 na listi Saveza za Hrvatsku s imenom Ladislava Ilčića, što teško može biti doprinos u korist zajedništva Saveza za Hrvatsku.

Ne treba valjda naglašavati da je nužan uvjet za uspjeh neke koalicije osjećaj kod birača da se ne radi tek o ad hoc skupljenoj grupaciji stranaka koja će se raspasti već na prvom zavoju. Konkretno, kumulativnim učinkom svojih sastavnica očekivalo bi se od Saveza za Hrvatsku da juriša na dva mjesta u Europskom parlamentu.

Jednako tako, kumulativnim učinkom nacionalnih političkih snaga, uključujući HDZ-ovu koaliciju, očekivalo bi se da na parlamentarnim izborima nakon vladavine „najbolje vlade do sad" alternativa trenutnom rastrojstvu u Hrvatskoj dobije 2/3 većinu. No, za to je potrebno i nešto vizije te vjere u pravu pobjedu, a ne samo međusobno prizemno nadmudrivanje, koje sve rezigniraniji birači lako prepoznaju i čemu smo već prije neki dan prigovorili na ovom portalu.

M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.