Predsjednik o stotinama tisuća žrtava hrvatskoj javnosti preko Facebooka

Ima li granica političkoj prizemnosti hrvatskih političkih predstavnika teško je reći. Novu dimenziju podvalama dao je danas predsjednik Republike svojom facebookovskom porukom koju su prenijeli praktički svi hrvatski mediji.

U facebookovskoj poruci u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, josipović 01kako je sam objasnio na početku Josipović motive svog obraćanja javnosti, predsjednik je odmah dalje kao strašni i predugački niz boli abecednim redom naveo: „Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Adolf HitlerJasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, FacebookSarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno...".

Abecednim redom: Domovinski rat i Hitlerov nacizam

Zbog sustavne propagande kojoj smo svi skupa godinama podvrgnuti, vjerojatno ne će ni svi čitatelji odmah primijetiti kako je Josipović u svom tekstu za Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utrpao i žrtve u Domovinskom ratu na raznim stranama, pa tako i žrtve rijetkih i pojedinačnih incidenata počinjenih na hrvatskoj strani. Time predsjednik Republike pomiješao na nedozvoljiv i perfidan način žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kao što su žrtve Hitlerovog nacizma, Staljinovog i Titovog komunizma, sa žrtvama koje su se dogodile u odvojenim incidentima u neovisnoj i potpuno demokratskoj Hrvatskoj. Kao da su demokratske vlasti i totalitarni režimi isti. Ali nisu isti, kao što danas nije Europski dan sjećanja na sve moguće žrtve koje su se ikad u Europi dogodile, nego je danas, 23. kolovoza, Nisu istiPredsjednik Republike je pomiješao na nedozvoljiv i perfidan način žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kao što su žrtve Hitlerovog nacizma, Staljinovog i Titovog komunizma, sa žrtvama koje su se dogodile u odvojenim incidentima u neovisnoj i potpuno demokratskoj Hrvatskoj. Kao da su demokratske vlasti i totalitarni režimi isti. Ali nisu istiEuropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Dakle, Josipović izravno u svojoj zadnjoj poruci opet relativizira hrvatski narod i njegovu borbu za samostalnost.

I još jedna, ne manje važna činjenica. Potpuno je neprimjereno hrvatskoj javnosti obraćati se kao predsjednik Republike na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnihDomovinski rat režima facebookovskim porukama, kad se dobro znaju razmjeri žrtava koje je hrvatskih narod pretrpio od tih režima. Da je to želio, predsjednik Republike Hrvatske je imao na raspolaganju niz drugih puno primjerenih načina obraćanja hrvatskoj javnosti ovom prilikom i na ovu temu, umjesto obraćanja preko medija koji uglavnom služi za vrlo površnu svakodnevnu komunikaciju prvenstveno teenagerima. Ali predsjednik je izabrao upravo taj medij i time uvrijedio sve žrtve, iz cijelog niza koji je nabrojao: „Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno...". Ukratko, bilo bi bolje da je predsjednik današnji dan zajedno sa svojim savjetnicima i ideološkim prijateljima preskočio, kako se to uobičajilo zadnjih godina, nego što je ovako izvrijeđao žrtve i sve one mnoge koje duboko smeta kad se te žrtve prostituiraju u najprizemnije dnevnopolitičke svrhe.

M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.