Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

Hvala Vam što odlazite

Iako će mnogi reći – nepotrebno. Iako će neki reći – čemu? Kad i onako odlazi. Iako će neki reći – lako je sada osuđivati. Iako će neki pitati – koja je svrha? Treba ipak detaljno promotriti što nam poručuje osoba u liku predsjednice a koju sam već mnogo puta osuđivao.Kolinda Grabar KitarovićNakon punih pet godina političkog iskustva i intenzivnog bavljenja politikom gđa Kolinda Grabar Kitarović sastavlja jedan evo ovakav politički govor (pre)pun fraza, auto-glorifika, općih ispraznosti ali i podmetnutih laži.

Treba se osvrnuti na tu makulaturu kako nam se ona ne bi ponavljala kao povijest koju nismo apsolvirali. Treba se osvrnuti na tu salatu kako bi se umanjila mogućnost da i budući političari u Hrvatskoj pomisle kako ne će dobiti odgovor i kako će im sve proći. Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, opraštajući se u suzama, što samo pokazuje da dužnost nije prihvaćala kao obvezu i služenje, nego kao razlaz od ljubavnika, oprostila se tako još jednim svojim promašajem. U tome ju je nadmašio jedino Očenašek koji je također plakao odlazeći iz Ministarstva vanjskih poslova. Prirodan svršetak funkcije za njih je oboje bio vrlo emocionalan, za razliku od njihova djelovanja u institucijama, kojim su pokazivali iznimnu hladnoću uz obvezan naglasak na ono omraženo: JA.

Bivša predsjednica pokušala je k tome još i nanizati sve svoje uspjehe. To pokazuje (sada na kraju mandata!) potpuno nerazumjevanje funkcije koju je obnašala. Pa zar se njezino djelovanje trebalo sastojati od pukog sjedenja u kabinetu ili jeftinog uličnog grljenja sa ženama po Hrvatskoj? Ili je ipak trebala nešto stvarno i raditi? Neukusno je i sasvim neskromno, sada, nabrajajući sama sebi sve svoje velebne uspjehe, isticati sebe. To je potpuno deplasirano, to je: usta moja hvalite me. Mediji - novineZborite o grandioznim uspjesima, o onima koje malo tko u Hrvatskoj vidi. U najmanjem samozaljubljeno je reći: „O mom radu govorit će povijest“ jer to bi trebao reći netko drugi. Reći ako nekome drugome to i pripada. No KGK se požurila pohvaliti sebe samu da bude sigurna kako će se pohvala zaista javno i dogoditi. To što hvali sebe samu izgleda joj ne predstavlja ni moralni, ni politički a niti intelektualni problem. Nema u nje zadrške, kriterija ni dostojanstva. No, krenimo redom:

„Kolinda se obratila porukom za kraj“. Večernjak tu, kao naručeno, gladi, mazi i pazi. Nije se bivša predsjednica obratila porukom za kraj, nego se ista patetično oprašta i pokušava (zadnjim svojim trzajem) sagraditi svoj lik i djelo jer je svjesna da ga u pet godina nije ni započela graditi. I nakon vodnjikavog mandata - mandat. Sve što je propustila i promašila u mandatu sada želi pokriti neuvjerljivom i neukusnom samohvalom.

Samodopadna i nevjerodostojna

"Na današnji dan prije pet godina položila sam predsjedničku prisegu.“ Ovaj me pompozni uvod podsjeća na TV kalendar ili emisiju DNDD, Dogodilo se na današnji dan: KGK kandidaturaNapoleon je ušao u Rusiju a Kolinda Grabar Kitarović položila je zakletvu. Aleksandar Makedonski za nju je ništa i nitko. „Obvezala sam se raditi na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana“. Više puta mediji u RH ismijavali su njezinu prisegu, posebice zbog obećanja o stvaranju prosperitetne i bogate Hrvatske i onog patetičnog i neuvjerljivog trubljenja: „Vjerujem uu tee Hrvatskaa“. Vrlo brzo pokazalo se naravno kako ništa od tog ispraznog obećanja ne će moći ostvariti. Pozivati se na kraju mandata na upravo te iste floskule najbolje govori koliko je KGK nerealna, samodopadna ali i isprazna i nevjerodostojna. Koliko nas podcjenjuje ali i koliko se politički „razvila“.

Što to nadalje ima značiti: „želim vam se obratiti riječima zahvale, optimizma i ponosa“?? Predsjednica na odlasku zahvaljuje nama, njima i svima. A na čemu? S optimizmom zbog čega? S ponosom na što? Sve je to šuplje i isprazno i jeftino populistički. I još nas uvjerava: „Ponosna sam na učinjeno“. Htjela je valjda reći ponosna sam na sve što sam učinila da ne kaže ponosna sam na samu sebe. Kako tužan egoizam uz izgubljenost u vremenu. Uvjerena kako joj to može i bude u nas prošlo.

Zatim nastavlja o svom dubokom uvjerenju, o političkim, moralnim, kulturnim vrijednostima, vraća se na Domovinski rat, zbori o nekakvoj snažnoj državi i pravednome društvu. A sve to pada u vodu kad se pogleda što je učinila za hrvatske branitelje, koliko nestalih jeHAVCza njezina mandata pronađeno, koliko grobova Bleiburških žrtava otkriveno i obilježeno? Odgovor je nula, odnosno, poskrivečki se pojavila na Maclju i nije učinila ništa za neupitne i velike hrvatske žrtve. Mnogokratno više učinio je hrvatski domoljub dipl. ing. Damir Borovčak, pojedinačno, nego predsjednica države kroz sve svoje institucije kroz koje je imala i trebala i mogla (doma i međunarodno) djelovati! Kakvo je to nadalje pravedno društvo u kojem HAVC i ministrica Obuljen Koržinek podupiru klevetničke filmove o Domovinskom ratu i Hrvatskoj vojsci? A HTV ih uredno plaća i prikazuje? Što je bivša predsjednica izjavila na temu ogavnog jugoslavenskog revizionizma u Rijeci? Gradu nekulture, gradu prijestolnici boljševizma na Kvarneru. Propale luke i zaostale različitosti, kao komunjarske zatucanosti. Sve radosno predstavljeno s Ninom Obuljen Koržinek, koja prije ovog svog „kulturnog“ mandata u kulturi države ne Hrvatske nego ni samoga grada Zagreba, nije ni značila ni postojala nikada prije.

O čemu dakle glagolja bivša predsjednica s tvrdnjom o zastupanju i čuvanju... „Interese hrvatskoga naroda, države i svih državljana branila sam i promicala dostojanstveno i odgovorno“. Naročito u Izraelu gdje je (kao predsjednica suverene države) kao đače, sine dignitas, zapisivala mudre misli domaćina.Povijest HrvataGdje je tu dostojanstvo hrvatskog naroda s filmovima i knjigama koje lažima zatrpavaju hrvatski javni prostor? Je li to ta njezina odgovornost i kultura? „Ime Hrvatske i hrvatskoga naroda bilo mi je svetinja.“ Nije li ovakva laž upravo potpuna sramota Kolinde Grabar Kitarović?

„O svima nama pa tako i o mojemu radu jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest.“ Kako prozirno i sasvim neistinito zamatanje u ono „o svima nama“. O 95% svih hrvatskih ljudi povijest naravno uopće ne će govoriti. Baš kao što Hrvati u svojoj povijesti zaboravljaju čak i onih 5% uglednika jer im je samo do u se na se i poda se. To zamatanje u „o svima nama“ KGK je bilo potrebno samo kako bi, tobože usput, kazala „o mojem radu jednoga će dana, s potrebnim odmakom (i to još uz tvrdnju objektivno!!): progovoriti povijest. Povijest o KGK ne će govoriti ni objektivno ni subjektivno, povijest će ju samo prešutjeti. Pa čak i ona politička. Prešutjet će ju kao Oreškovića, kao Kosorovu, kao tolike koji su se za vremena dugo dugo upinjali svim silama a zatim brzo brzo nestali. Moj je otac pisao: političari su garniture. Oni to doista i jesu, kad isluženu zamijenimo novom, stare se više ni ne sjećamo. Opravdano. Jer toliko su i (za)vrijedili. Naravno uz časne izuzetke spram stvarnih povijesnih i djelatnih osobnosti.

Halo?

„Stanje u društvu i državi koje sam bila zatekla tražilo je od mene što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja domovinske sigurnosti...“ Čitajući ovo ne mogu a ne zapitati se: tko KGK piše ovakve bedastoće? Koje ju još više utapaju. Bolje bi bilo da ih je prešutjela ali ona ih napikava. Kakvi su njezini rezultati po pitanju demografske revitalizacije? telefonA kakvi po pitanju domovinske sigurnosti u uvjetima kada je samo u jednoj od brojnih afera, aferi Lozančić, sama priznala da domovinske sigurnosti nemamo, da ju se probija, da prvom čovjeku te sigurnosti ona ne vjeruje, da u domovinskoj sigurnosti, kako je sama kazala, postoji „krupna korupcija“!? Halo?

Nabraja zatim čvršće pozicioniranje u međunarodnoj politici. Spada li u to i slikanje jedne predsjednice države ispred ograde Bijele kuće? Spada li u to i guranje među drugim državnicima a sve da bi se (nota bene mimo protokola) došlo što bliže predsjedniku Trumpu? Spada li u to i primanje Vučića u Zagrebu na crvenom tepihu a sve na inzistiranje dvojice američkih veleposlanika, onih u Beogradu u Zagrebu? Govori zatim i o svojoj „skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susjednim državama“. A gdje možemo čitati o tim famoznim rezultatima? Je li se bivša predsjednica založila pred međunarodnim tijelima da se Hrvatima u BiH napokon omogući elementarna jednakost? Je li s onima koji već godinama vještičje kuhaju BiH, kao mutnu „supu“, ikada razgovarala tako da je nešto postigla za taj nesretni i diskriminirani hrvatski živalj?

O njezinoj inicijativi „Triju mora“ izlišno je govoriti. Rezultata nigdje, suradnje još manje. Koje li potrošene frazetine: „Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a djeluje europski i globalno“. Niti Hrvatska razmišlja hrvatski (upravo suprotno, teroriziraju nas kripto-jugoslaveni i orjunaši), niti djeluje europskiprirodn prirast natalitet(Europa nam nameće sve što hoće) a o nekakvom hrvatskom globalnom djelovanju smiješno je uopće i konfabulirati.

Slijedi niz zaista podvala i laži: „Hrvatska koja živi, a ne umire; Hrvatska koja skrbi o svakom Hrvatu i svakom građaninu, Hrvatska koja je sigurna i koja čvrsto stoji u svijetu - to je Hrvatska koju sam željela i koju želim“. Istina je, tomu nasuprot, da Hrvatska, baš za njezina mandata, umire brže nego ikada prije. O odljevu mozgova posebice liječnika i obrazovanih medicinskih sestara niti riječi. O kavernoznom stanju u školstvu niti riječi. O cijelim gradovima koji nemaju stomatologa, ginekologa, obiteljskog liječnika, niti riječi. To je za predsjednicu na odlasku „Hrvatska koja živi, a ne umire...“ Da je ovo slučajna izjava bila bi propust ali KGK to napikava u nedopustivoj sramoti. Vrhunac vrijeđanja inteligencije hrvatskih građana je kad predsjednica na odlasku izjavljuje kako je u Hrvatskoj „povlastica živjeti“!! Jest, ali samo za političare. Jest, ali za nju.

Toliko frazetina i toliko podcjenjivanja hrvatskih građana treba moći skupiti i izgovoriti; „briga za svakog Hrvata i građanina“... Vidi se kolika je državna briga za svoje građane prema tome koliko oni vjeruju u državne institucije. O sigurnosti Hrvatske najbolje govore stravične crne kronike, koje su sve gore i gore. Zatim višemjesečno uništavanje imovine hrvatskih građana uz granicu, krađe i provale imigranata... Sve je to sve drugo samo ne sigurnost. Ali predsjednica na odlasku sve to ne vidi, ne poznaje, ne zna što bi poduzela pa onda istinu prešućuje ili zamata u nekakvu sigurnost i brigu za svakoga građanina. Samo naivni vjeruju ovakvim podcjenjivanjima i namjernim obmanama.

Zamislite kakva je to lažljiva frazetina i podvala kad KGK za Hrvatsku kaže: „Ona je izraz najboljih odlika našega duha, nepresušno vrelo optimizma za budućnost“. Orjunaška Hrvatska, Hrvatska u kojoj se hrvatski branitelji na dnevnoj razini ubijaju a ukupna brojka mrtvih već se penje do 4.000... je li to ta „najbolja odlika našega duha“? „Odlika“ da smo Hrvatsku prepustili boljševicima i staljinistima, komunjarama koje ju nikada nisu željeli ali su je okupirali. Je li KGK ikada išta primjerice kazala o stanju u medijima u Hrvatskoj? Je li to to njezino nepresušno vrelo za budućnost??

Umnožavanje baštine uspjeha prethodnika

Ima li uopće potrebe raščlanjivati ove frazetine: „Budućnost je u našim rukama.“ Ma daj, a ja mislio da je u rukama izvanzemaljaca. „Njezino smo jamstvo svi mi“. Jamstvo čega, komu?, „ali prije svega naša djeca i mladi. DjecaOni zavrjeđuju najveću pažnju i skrb.“ Daa razumijem, zato ih trujemo reformom školstva, manipuliramo djecom kroz ustavnosudsko udomiteljstvo za LGTB parove, zato im s ovakvim neradničkim političarima šaljemo poruku da se isele. To im je jedina realna perspektiva. Za razliku od djeteta KGK, koje se školuje u inozemstvu, naša su djeca taoci. U Hrvatskoj ostaju samo oni mladi koji moraju jer nemaju izbora. „Zato sam svoj mandat velikim dijelom posvetila njima.“ Sramite se predsjednice, hvala Vam što odlazite! Vi niste samo nesposobni već i drsko obmanjujete.

„Otvorimo im perspektivu, pružimo im priliku za što bolje obrazovanje, za obiteljski život i roditeljstvo, za rad i profesionalni uspjeh“. Vaša je zadaća bila mijenjati stvari a ne nam na kraju mandata crtati „otvorimo im perspektivu – pružimo im priliku“. Tko smo to mi? I zašto se zamatate u „nas“? Mi nismo vaše „nas“ niti „mi“. Mi vaše frazetine, podvale i laži ne kupujemo.

„Moramo se zajednički više posvetiti modernizaciji društva i države“. Slažem se, neka vaš posao radi hrvatski građanin, još bolje plural: zajednički. Ipak ste vi genijalni, vi ste shvatili i dokučili probleme: „Moramo graditi državu odgovorniju građanima, sa što manje administriranja i političkog arbitriranja, što je najveći generator korupcije. Država treba biti servis svojim državljanima, a ne represivni aparat, koji koči život i razvoj.“ Moramo, trebalo bi... jedino što ste ovdje rekli točno je ovo: Zoran Milanović„sa što manje administriranja i političkog arbitriranja, što je najveći generator korupcije“. Korupcija to ste vi – političari. Od ribe i glava smrdi.

„Svatko od nas u ostvarivanju tih ciljeva ima određenu dužnost i odgovornost“. Podsjeća li vas ovo na ono komunjarsko i Titovo: Drugovi, mi moramo biti budni? Svatko od nas... u svojoj sredini. Pravi komunisti nose svoju dužnost odgovorno.

Upravo genijalna misao je i ova: „Za koji dan dužnost predsjednika preuzet će gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije Predsjednika Republike i umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika.“ Drug Milanović će znači „umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika!? Kojih? Prethodnika kao što su bili Mesić i Josipović?? Daa, on će umnožiti njihove destrukcije, destrukcije potkapacitiranih prethodnika i jedne prethodnice.

I onda za kraj, nakon punih pet godina političkog iskustva i intenzivnog bavljenja politikom, na svršetku cijelog niza nebuloza, laži i podvala, predsjednica na odlasku „poantira“, bez obraza, ovako: „I neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska!". Hvala Vam što odlazite gospođo.

Javor Novak

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pet, 10-07-2020, 13:59:45

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.