Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Protunarodne manipulacije

Odgledali smo i treću ružnu reprizu sramnih izbora i podlih prijevara u Bosni i Hercegovini. Izigrani su ponovno isti, oni najmalobrojniji, hrvatski birači. Već po treći put. To je jedna slabo kuhana demokracija, ako je 'ono' uopće zaslužilo to ime, a sve na (već viđeni) način Be i Ha. Ustavni sud te navodno cjelovite države (otkako je izbjegnuta letalna opasnost podjele koju da je htio dr. Franjo Tuđman) sud kažem, traži drugačiji izborni sustav, ali tko je Ustavni sud Bošnjacima, Muslimanima i Srbima? U navodno ne podijeljenoj BiH. Gola je toi Javor Novakbesramna prijevara Hrvata da im predstavnika biraju Bošnjaci, Muslimani. Javio se čak i Stipe Mesić zvan podjela. No, istinska je to drama hrvatskoga izbornog naroda i političkoga tijela i već treći po redu krvavi izrod demokracije. I zamislite, nema tu baš ništa sporno za EU! Sad će BiH u članstvo, samo što nije.

Naravno, ovakve državne, a opetovane gadne manipulacije, VaranjeKad je tako 'varavo' u BiH, pripadnici, kameradi Vlade RH u poplavi općih prijevara i sami žele, hoće i mogu (za sada) i sami obilato varati. O sutra ne misle. Ti varani tada više ne će biti tu? Varaju u čak tri eklatantna slučaja: Omalovažavaju hrvatske građane u RH i varaju vlastito izborno tijelo neprirodnim i malignim, po hrvatske elementarne interese, nenarodnim koalicijama. Izdali su upravo onaj korpus i podršku, koju su nekad imali upravo među domoljubnim, izbornim Hrvatima. Nekad bilo...koje čak amenuju i neka neodgovorna strana veleposlanstva u BiH (SAD) rađala su, rađaju i rađat će brojne prosvjede diljem BiH. Zanimljivo je kako su vanjskim silama manjinski narodi važni samo i jedino baš u Hrvatskoj. Imamo u RH manjina više nego u SAD, više pripadajućih uhljeba i u Saboru i po županijama. A u BiH manjinski narod, vidi vraga, uopće nije bitan. Trulo. Ali istinito. I ne samo da je stari i konstitutivan hrvatski narod, jedna od ključnih povijesnih sastavnica samostalne Bosne, ovime (ponovno) sveden na manjinu... ovim nazovi izborima on je potvrđen i ozakonjen još i kao manje od toga. I nikome ništa, mirna Bosna.

Kad je tako 'varavo' u BiH, pripadnici, kameradi Vlade RH u poplavi općih prijevara i sami žele, hoće i mogu (za sada) i sami obilato varati. O sutra ne misle. Ti varani tada više ne će biti tu? Varaju u čak tri eklatantna slučaja: Omalovažavaju hrvatske građane u RH i varaju vlastito izborno tijelo neprirodnim i malignim, po hrvatske elementarne interese, nenarodnim koalicijama. Izdali su upravo onaj korpus i podršku, koju su nekad imali upravo među domoljubnim, izbornim Hrvatima. Nekad bilo...

Krivotvoritelji svenarodnoga referenduma

U drugom slučaju, na ponovno bijedan način, igraju se krivotvoritelja svenarodnoga referenduma. Kao da smo još IK naroduvijek u Aleksandrovoj diktaturi i na početku prošloga stoljeća, pa se kuglice ubacuju u kutije, ali se njihov pad čuje i zatim se isto ovako kroji 'narodna volja'- onako kako vlastodršci hoće. Kako nekad tako i danas. Istina stanuje samo u vlastodržačkim, režimskim ustima.

U trećem poraznom slučaju u nizu, plenkovićevci žele generirati jaku medijsku odbojnost prema Vukovarcima, žrtvama i vukovarskom prosvjedu cijele misleće i domoljubne Hrvatske. Plenković ne želi otvorenu raspravu jesu li procesuirani navodni hrvatski policajci među kojima ima i vukovarskih silovatelja? Ne želi raspravu o tome koliko je zločina Hrvatska do sada uopće procesuirala? Bonsnjakovic3Ministar Bošnjaković samo papagajski ponavlja: Vrijeme nam ovdje nije dobar saveznik, mnogi svjedoci i žrtve pa i zločinci više nisu živi ili nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Imam jednu novost za promašenog ministra Bošnjakovića. Godine 2006., dakle prije punih dvanaest godina osnovana je Zaklada Sunčica, koja se bavi skupljanjem podataka o zločinima. Godinama se govori o silovanim ženama u Vukovaru i okolici kojima se njihovi silovatelji smiju u brk kada ih susreću na ulici. Gdje su dakle, ministre Bošnjakoviću, ti nedostupni zločinci hrvatskome pravosuđu? Gdje su nedostupne žrtve i svjedoci? U kojem vi vremenu živite a koje nam navodno uopće nije sklono? Kad bi to bila samo Vaša ignorancija, mogli bismo joj dodati da je neznalačka, da ste neinformirani, da Vam dakle takvima kakvi jeste jednostavno ne pripada funkcija koju obnašate. SilovanjaGodinama se govori o silovanim ženama u Vukovaru i okolici kojima se njihovi silovatelji smiju u brk kada ih susreću na ulici. Gdje su dakle, ministre Bošnjakoviću, ti nedostupni zločinci hrvatskome pravosuđu? Gdje su nedostupne žrtve i svjedoci? U kojem vi vremenu živite a koje nam navodno uopće nije sklono? Kad bi to bila samo Vaša ignorancija, mogli bismo joj dodati da je neznalačka, da ste neinformirani, da Vam dakle takvima kakvi jeste jednostavno ne pripada funkcija koju obnašate. Ali Vaše su izjave dane prozirno i tendenciozno u obranu postojećeg stanja. U obranu nerada pravosuđa. A to je nešto puno gore od puke ignorancije.Ali Vaše su izjave dane prozirno i tendenciozno u obranu postojećeg stanja. U obranu nerada pravosuđa. A to je nešto puno gore od puke ignorancije.

Bitno je zadržati vlast

U državi koja propada na očigled, ekonomijom, a zatim i pripadajućom strmoglavom depopulacijom; u državi koja jedva dostiže gospodarski rast do visine polovice godišnjih zateznih kamata svih onih kredita kojima smo mlinski prezaduženi,predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svojom potpunom gubitničkom kampanjom (koja još traje) obilazi Hrvatsku i lobira za što mnoštveniji ne dolazak na prosvjed u Vukovar! To je njemu sada najvažnije. Zadržati vlast u rukama, ma kakve žrtve, kakve silovane žene?? Da netko ne bi slučajno povikao: Dolje Vlada! Zamislite Politikazločina... Evo kažem zato ja, opet: Dolje nesposobna Vlada RH! Jer medije je kupio odavno. Ali kako upravljati prosvjedima? Malo teže..., a i trebalo bimalo poviše čergariti.

Ta bahatost i drskost i sada već opće podcjenjivanje, taj integralan Plenkovićev promašaj, taj medijski spektakl političke hrđe rodit će samo još većim prosvjedima jer predsjednik Vlade ponovno pokušava prevariti i obmanuti birače. Ponavlja radnju, ustanovljava i niz i pravilo. Umjesto da se bavi gospodarstvom i demografijom, on nam priređuje... pa tjednima gledamo njegove žučljive napade na prosvjed koji se još nije niti održao! Napada prosvjed pod krinkom da je on unaprijed ispolitiziran. Navodno će taj, po svemu iznimno neophodani opravdan, prosvjed protiv dosadašnjeg ne procesuiranja svih ratnih zločina tijekom dugih dvadeseti tri godine biti ispolitiziran, a Plenković to zna već unaprijed. Čovjeka sve to nepogrješivo iritira. Na neviđeno... kad se njemu podložne državne institucije, inače navodno samostalne, proziva za nerad. Prorade mu i refleksi i svi atavizmiutomah. On to već po prvim naznakama... on to pouzdano zna... Znači li to da ako prosvjed bude striktno o žrtvama da će ga Plenković otvoreno podržati? Kako će to moći?Kako će zatomiti svoj već davno ispaljen a velik animozitet?

Izdaja izbornog tijela

Golema je to niska od prijevara Andreja Plenkovića nakon što je izdao vlastito izborno tijelo i koalirao s SDSS-om, a Crnozatim još i s HNS-om. Što od njega još uopće možemo očekivati? Da razbije HDZ do kraja (za početak izbacivanjem Stiera, Kovača, Milinovića, a sada će i Brkića) te da stvori nov Ribbentrop-Molotovpakt – tj. njezinu hrvatsku inačicu kao tzv. Veliku koaliciju. Jer što je i ostalo hrvatskoga u Plenkovićevu HDZ-u? Posvuda su već SDP kadrovi, stari prepoznatljiv jugo-mentalitet i 'javašluk'. Njegovi srodnici i sumišljenici. Ostali šute. Kao i za Istanbulsku konvenciju. Šuška se već da će i jedna notorna Milanka Opačić, kao nezavisna, rado dići ruku za Plenkovićevu trgovačku koaliciju HDZ-SDSS-HNS. Bit će još dizačica i dizača ruku, nogu i repa, hitrih hvatača i hvatačica mrvica s Plenkovićeva stola, pardon obilne trpeze. Jesu li već najavili povratak Filipa Latinovića, mislim, Šeksa? On bi mogao dati (novu opaku) ideju o Plenkovićevu nasljedniku, baš kao što je osmislio i samoga Plenkovića. Pa da u polit-instalacijama ostanemo tradicionalni.

Krivotvoreni referendum Građanske inicijative u RH nova je kaljuža vladajućih koja se valja, vonja i prijeti jačom Obersnekeskalacijom. Sada svi vidimo zašto se trgovačka koalicija s Plenkovićem na čelu tako grčevito protivila bilo kakvim neovisnim promatračima prebrojavanja potpisa. Kao da je taj proces poslovna formula coca-cole pa za nju nitko ne smije doznati. Ma kako to odbijanje bilo sumnjivo od početka, sada je sve vani. Na pomolu je nova prijevara Andreja Plenkovića, koji misli da je bilo mudro odgađati, dok (prozirno) narodu ne prođe ta mrska euforija, kano zaraza bez uzročnika. Kuščević će odraditi ostalo pred kamerama, koje Plenkoviću padaju sve teže. Jer teško je jednome predsjedniku Vlade iz dana u dan javno obrazlagati sve to što je tako i toliko eklatantno ne vjerodostojno. No i ta će prijevara rađati nove prosvjede jer skupljeno je (upravo preventivno) čak 30.000 potpisa više nego li je bilo potrebno. Upravo zato se toliko i skupljalo jer se opravdano očekivalo, nakon sramnih napada na referendum i samo prikupljanje potpisa, nakon opće harange na volontere i uz zadrte komunjare koje su čak zabranjivale u 'svojem' gradu ikakvo prikupljanje potpisa (Obersnel) da će (jednostranih) podvala biti kao pljeve. Korovita vlast nije nas razočarala... Odatle njezina mudra potreba za odugovlačenjem, dok se ne vidi što će se i kako će se. Vjerodostojno.

Vojuju protiv demokracije

Koje li sramote čak i po ovo naše kameno doba demokracije. To je gore čak i od odugovlačenja. Indikativno je da su se Obersnel i Plenković, tom rabotom, već našli na istoj kanalnoj crti. U kloaki. Oni zajednički vojuju protiv demokracije i, preko satelita, poduzimaju što god im zatrebalo. Oni jesu za demokraciju, ali ne u 'svojoj' kući. Jedan od takvih lutajućih satelita naravno je i HRT, koji na svom četvrtom kanalu, uz neodoljiv kapacitet i šarm provincije u voditelja Vlahova, spremno sumnja u referendum, spremno ponavlja proizvoljne tvrdnje o krivotvorenim potpisima HRTNovaNa pomolu je nova prijevara Andreja Plenkovića, koji misli da je bilo mudro odgađati, dok (prozirno) narodu ne prođe ta mrska euforija, kano zaraza bez uzročnika. Kuščević će odraditi ostalo pred kamerama, koje Plenkoviću padaju sve teže. Jer teško je jednome predsjedniku Vlade iz dana u dan javno obrazlagati sve to što je tako i toliko eklatantno ne vjerodostojnopa čak već traži i samu odgovornost organizatora. Da-da! Sve ne bi li rušenje referenduma prošlo bez pobune naroda, bez prosvjeda i kao tobože na zakonu osnovan državni potez.

Novinarka istog tog kanala čak pita ravnatelja Apisa Bilića: ako vijest nije procurila iz ministarstva od ministra Kuščevića onda je od Vas, nema od koga drugog, ne? Zaista briljantan zaključak od HRT-a. Jer ma tko bi drugi mogao imati koristi od ovog probnog balona? Sačuvaj Bože da su fake news plasirale novine. Jer, je li za njih lukrativna vijest (dohodovno-nakladna) da je Ministarstvo uprave objavilo kako su potpisi valjani a referendum legitiman? Naravno da to nije vijest, vijest koja prodaje novine jest ona da je otkriveno mnogo lažnih potpisa, vijest je da je referendum pao. There is no news like bad news! I odakle je onda dragi HRT-ovci stvarno procurilo? Bojim se da kontinuirano curi na sinapsi mozga i ustiju vaših političkih novinara – početnika i pripravnika. A vodo-instalatera nema, svi pobjegli u Njemačku.

Dragom pak Plenkoviću i svima koji se njegovim začepljivaćima osjećaju, treba reći: nema vam koristi od odugovlačenja, narod ne zaboravlja na što je stavio svoj vlastoručni potpis kao zadanu riječ, još manje zaboravlja onoga tko ga je postizborno nasamario, vukovarskim prosvjedom izvrijeđao a negiranjem referenduma raspalio. A koliko se tek naroda protivilo nasilnom uvođenju Istanbulske konvencije... Koja je tek to bila prijevara multiplex? Političko pretvaranje i varanje odavno je tako postala tradicija „ove Vlade u ovoj zemlji“ auskoro će na (zlo)djelu biti i konglomerat 'ovih stranaka u ovoj zemlji'.

Javnost mu sve teže pada

Kao svaki kockar koji predugo kocka, Plenković se, već duže vrijeme, evidentno gubi, gubi se već i pred kamerama, javnost mu sve teže pada, vrijeđa prvo novinarke a sada već i legitimne saborske zastupnike, izabrane predstavnike naroda. Neviđenim animalijama. On je sav u briselskim visinama - u moralnim anomalijama, njemu je Hrvatska i zvjerinjak i premala a previše je tu problema i previše ljubopitljivih i ambicioznih novinara te jetkih saborskih oporbenih zastupnika. Plenković Veliki gubi se pa se sjutrabolan otrežnjuje mali i marno ispričava. To opako bećarenje na naš račun, rodit će se time, rodit će on time, samo sve nove i noveprosvjede i krupna narodna i biračka nezadovoljstva. Sad ga čeka i objava 'falšeg' referenduma i tituliranje vukovarskog prosvjeda falšima zatim zbir svih prijevara prelomit će se (i opet) u i na Vukovaru. Na sam Dan sjećanja. Slutim brojne persone i još k tome Plenkvićnepoželjne. Do tada će Plenković sam otkriti i nehoteć zbrojiti sve svoje mahlojke kumulativno i takav će (pripadajući) honorar i odgovor na kraju (oporo) sam i ispiti. U usponu je euforija i idila u padu je razočaranje i gorčina. To i njega čeka. Sve prema stažu i zasluzi.

Ma... Zašto lijepo odmah ne kaže istinu, zašto odmah ne ode i oda se tom njemu sirenskome zovu iz Bruxellesa? Zašto nam čepi uši voskom? Zašto još uopće troši naše vrijeme i kisik legitimnih hrvatskih građana i birača? S njime nedvojbenih izbornih gubitnika. Troši nam neophodno vrijeme za gospodarsku stabilizaciju pa tek onda iskroman oporavak, vrijeme za rješavanje parazitizma tolikih stranačkih uhljeba i za istinsku borbu protiv korupcije. To bi bio neki obećavajući početak. To bi bila poruka mladima da pravna država i postoji i djeluje. Ali Bošnjaković-Plenković odlučno brane nerad. Plenković konkretno ne da jednog odioznog ministra poput prof. dr. sc. Kujundžića, koji baš ništa u svom neradničkom mandatu, nije promijenio na bolje. Jandroković, Kujundžić, Kuščević, Bačić... sve su to u tzv. hrvatskog i tzv. premijera topli i odani glasnogovornici, već prema žarkoj potrebi gazde. Kako kad i kako koji..., a mi smo svi drugi, njegovi opći zatočenici u porazu. Svi smo (mu) stranci u njegovu skučenom parlatoriju. Dokle?

Javor Novak

Čet, 9-07-2020, 07:39:06

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.