Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Vrijeđanje u „Nedjeljom u dva“

Najnovija provokacija notornog jugoslavenskog pamfletista već je i sam uvod. Isti stavlja znak ŠešeljFašizamNema nikakvog uzajamnog nerazumijevanja, ima samo srbijanskog fašizma koji oni pokušavaju nakalemiti suverenoj, njima novoj NDH e da se njima ne bi nacrtalo njihov dvostoljetni fašizam ako ne i od Pećke patrijaršije. Jesmo li mi presizali na srbijanski teritorij, jesmo li mi ratovali na njihovu tlu, jesmo li mi prisvajali njihove gradove, znanstvenike, umjetnike, je li Hrvatska pljačkala Srbiju za obaju Jugoslavija?jednakosti: „Delikatan je trenutak u odnosima između dvije susjedne zemlje, Hrvatske i Srbije. Opterećeni smo uzajamnim nerazumijevanjem, svađama. Danas je u Hrtkovcima Šešelj pokušao opet širiti mržnju. Dakle, novija povijest nikako nam ne ide u prilog.“

Nema tu nikakvog delikatnog trenutka. Riječ je o punim fašističkim ispadima iz srbijanske Skupštine (Šešelj) i još primitivnijima od onog starog Miloševićeva kadra te od ministara u Vladi Republike Srbije uključujući i samog predsjednika Srbije koji ih sve pokriva i nudi nam salatu od njihovih kolektivnih uvrjeda već kako mu i kada mu treba. A treba mu jer stvara klimu u kojoj ni jedno obećanje koje je dao u Zagrebu ne će morati poštivati. Posjet je bio u sklopu odskočne daske i susreta s Merkel a sada obveze iz tih susreta više ne igraju, jer, došlo je do „diplomatskog rata“. Inače svi su oni imali najiskreniju i najbolju namjeru...U njegova obećanja vjerovali su samo oni Stankovic Trifunovickoji su ga pozvali u Zagreb, a zatim mu još slali i hrvatsku delegaciju u Novi dvor, u stvari stari, onog kralja Aleksandra I. i onog Karađorđevića, na onim Terazijama.

Nismo ni opterećeni ne razumijevanjima osim naredbama iz Europe da se ljubimo s četnicima i da silujemo suživot s onima koji su klali i palili po Hrvatskoj i BiH, a za što ne osjećaju baš nikakvu ni krivnju, ni odgovornost. Nema nikakvog uzajamnog nerazumijevanja, ima samo srbijanskog fašizma koji oni pokušavaju nakalemiti suverenoj,njima novoj NDH e da se njima ne bi nacrtalo njihov dvostoljetni fašizam ako ne i od Pećke patrijaršije. Jesmo li mi presizali na srbijanski teritorij, jesmo li mi ratovali na njihovu tlu, jesmo li mi prisvajali njihove gradove, znanstvenike, umjetnike, je li Hrvatska pljačkala Srbiju za obaju Jugoslavija? To nazivati uzajamnim može samo tabula rasa i srbijanski pamfletist. To „ne razumjeti“ može samo onaj tko se pravi „toša“. Mi četničke podvale i zločine razumijemo jako dobro i patentirali smo lijek. Od njega su, kako to sami Srbijanci kažu, „pobegli ko zečevi“.

'Konačno rješenje' židovskog pitanja u Srbiji

Nema tu ni svađa. To je njihov nov napad na hrvatske zastupnike u Skupštini Srbije. A zatim je uslijedio nastavak udruženog zločinačkog pothvata Šešelja, Vulina, Dačića i Vučića... ma kakva svađa? Kakva je veza s nama, gdje je tu naša odgovornost što je Šešelj pokušao provaliti u Hrtkovce? Kakva zajednička novija povijest? Apsurdno, ali nakalemljeno. Podvale nadalje, o srbijanskom antifašizmu i hrvatskom fašizmu vrijede samo za neznalice. Za one koje ne znaju za Judenfrei Srbiju, prvu europsku državu očišćenu od Židova (kako su se hvalili i organizirali izložbu) te za:

„1. koncentracijski logor Banjica (kod Beograda),
2. koncentracijski logor Sajmište (Zemun kod Beograda, tada NDH, ali pod izravnom upravom Trećeg Reicha, okupacijska zona Istočni Srijem),
3. Topovske šupe, kod Beograda,
4. Veliki Bečkerek, Zrenjanin,
5. Crveni krst (u Nišu), (30.000, od čega oko 12.000 strijeljano, ostali su odvedeni u druge logore),
6. Dulag (Šabac),
7. Svilara (Pančevo),
8. Paraćin.

'Konačno rješenje' židovskog pitanja provedeno je na Sajmištu dolaskom plinske komore – kombija iz Njemačke. U Beograd je poslan jedan od takvih prvih kombija.“ (predstavnik SPC pozdravio je naciste pri ulasku u Beograd i pozvao narod da surađuje – op. J. N. vidi Ljubica Štefan „Srpska pravoslavna crkva i fašizam“). „Već u ožujku i svibnju 1942. svako jutro, osim nedjeljom i blagdanom, kombi je bio nakrcan židovskom djecom, ženama i starcima Judenfreikojima je rečeno da ih premještaju.“ (...) “Sveukupno, neki procjenjuju da je čak 80.000 ljudi ubijeno u koncentracijskim logorima diljem Nedićeve Srbije od 1941. do 1944.“ (vidi: viktimologija.com.hr, M. Opačak).

Važno je reći kako Srpska pravoslavna crkva nije protestirala ni pokušavala tražiti da se spase židovska djeca, žene ili muškarci. Važno je reći da Jewish Heritage Europe poimence navodi više od šezdeset (60!) srušenih sinagoga u Titovoj Jugoslaviji. Ispričavam se dr Ognjenu Krausu (predsjedniku „Židovske općine Zagreb“ i koordinatoru „Židovskih općina Hrvatske“) te Efraimu Zuroffu (izraelsko-američkom povjesničaru) što sam im naveo ove podatke za koje nikada nisu čuli?

Možda ni u Srbiji još ne znaju za desetine tisuća pobijenih Židova u osam (8) koncentracijskih logora? Samo za SrbijaMožda ni u Srbiji još ne znaju za desetine tisuća pobijenih Židova u osam (8) koncentracijskih logora? Samo za Nedićeve kolaboracije. Možda su oni u Dačićevoj kafani zapili antisemitizam isparavajući antifašizam? Šlagerima negiraju holokaust? Izgleda postoji holokaust i „zaboravljeni“ holokaust.Nedićeve kolaboracije. Možda su oni u Dačićevoj kafani zapili antisemitizam isparavajući antifašizam? Šlagerima negiraju holokaust? Izgleda postoji holokaust i „zaboravljeni“ holokaust.

Koji političar u Hrvatskoj pali srbijansku zastavu?

Nemamo mi ni nerazumijevanja ni svađa s Beogradom, to su tek stare laži službene Srbije. Ratni zločinac Šešelj je zastupnik u Skupštini. Da li Hrvatski sabor opterećuje neka takva osoba? Koji političar u Hrvatskoj pali srbijansku Upitnikzastavu? A oni su nas okupirali, a ne obratno. Država Srbija nije se odrekla Miloševićeva i svakog drugog fašizma, tome nasuprot, žele se ekskulpirati za genocid i još se prikazati i žrtvom.

Na samoj špici emisije, pamfletist najavljuje „prilog“, s namjerom potcjenjivanja i ismijavanja Muslimana. „Prilog“ koji je u Istanbulu snimio gost emisije Sergej Trifunović. U njemu se taj srbijanski neodgojen glumac, a pod naslovom (njegove) „Traume iz Istanbula“nijemo snebiva i prevrće očima i na kraju se križa kao pred nečastivim, zbog muslimanskog obreda koji sluša s minareta. „Prilog“ je više nego neukusan i netrpeljiv, posebno nakon tolikih srbijanskih pokolja Muslimana od Foče do Srebrenice. A novinar, kao degradirani voditelj, ne reagira kada Trifunović za ismijavanje muslimanskog obreda u Istanbulu (kroz smijeh u studiju) kaže da je to bila: „divna sprdnja koju smo burazer i ja...“. Voditelj odobrava evidentnu netoleranciju. Ne reagira čak ni kada Trifunović tvrdi kako se Srbi i Hrvati mogu složiti da su im Muslimani zajednički neprijatelji!

HRT još nema ni snage ni mogućnosti, uređivati program. HRT nije uspio nacrtati voditelju kako vrijeđanje gledatelja nije urednička sloboda. Nisu ga u stanju privesti uljudbi i opomenuti da se izvoli pridržavati osnovnih uzusa tolerancije i poštivanja svih drugih i drugačijih, da prestane privatizirati i probijati novinarsku struku sa svojim burazerima te da se uskladi s državnim medijem u kojem radi. Posebice da je svoje osobne komentare iz kafane dužan zadržati izvan studija, a ne militi njima Hrvatskom. HRT je mentalno još drčno Radmanov.

Hrvatožderske laži

Ne poštujući zatim gdje se nalazi, gost nastavlja svoju inventuru hrvatožderskih laži: hrvatskog novinara časti uvrjedom: „osvedočeni ustaša“ dok voditelj šuti. Pa Trifunović ohrabren nastavlja: „Uvek imaš nekog Šešelja, nekog Anto Djapic.jgAntu Đapića, uvek imaš nekog od tih idiota šovinista da ih izvučeš kad ti treba da se malo zategne, da se malo opusti... To je na kraju krajeva i osnovni razlog zašto ova gamad opstaje na vlasti svih ovih trideset godina. A to je ista gamad koja je pokrenula i vodila te iste ratove. Dakle isti HDZ ovde, ista ekipa SPS presvučeni radikali, zvani SRS, tamo... njima trebaju takvi ekstremi za zaluđivanje...“ Voditelj ne reagira ni na sve ovo. Obostrana gamad je vodila ratove?! Nema obrane pa nije bilo ni napada.

Ante Đapić, koji godinama nije u Saboru, a niti je vidljiv u pravašima, a niti je pozivao na klanje pa čak ni na paljenje srbijanske zastave, je isto! On je pandan pravomoćno utamničenom i osuđenom ratnom zločincu Šešelju. Ante Đapić je isto što i četnička „Balerina“, koja zloćudno ogadi, čim se prikaže, sve oko sebe, fašizmom i nasiljem i HDZtako od kraja osamdesetih godina pa sve do danas! Ni na ovo voditelja nema ni u tragovima. Zamislite da je Hrvat u Beogradu odabrao njihovu političku stranku, k tome još GamadJeste li uočili ono o „istoj gamadi“: „isti HDZ ovde, ista ekipa SPS presvučeni radikali tamo“. Maca papala Miloševića i svu njegovu tzv. JNA „ekipu“. U Hrvatskoj „ista gamad“, a tamo „ekipa“. Tek su bezimena ekipa.na vlasti, i kazao za sve njih da su gamad. Zamislite da netko na Hrvatskoj radioteleviziji kaže za Srbe da su neprijatelji kao što Muslimane nimalo duhovito vide Stanković i Trifunović? Jer voditelj je mutav. Si tacitus...

Jeste li uočili ono o „istoj gamadi“: „isti HDZ ovde, ista ekipa SPS presvučeni radikali tamo“. Maca papala Miloševića i svu njegovu tzv. JNA „ekipu“. U Hrvatskoj „ista gamad“, a tamo „ekipa“. Tek su bezimena ekipa.

Jasno, kad se razbija (u kafani) nek se razbija do kraja, a Stanković šuti.Trifunović se slaže sam sa sobom, odnosno sa svojim likom u ogledalu - s voditeljem, koji ga citira: „Svi bismo se trebali pogledati u ogledalo, što bi se onda dogodilo?“ Ili je to ogledalo gostu i voditelju (što je ovdje isto) podsvijest jer u njemu su strane zamijenjene, obrnute. Trifunović na to mudro predlaže: „Morali bi da prođemo jednu ozbiljnu kolektivnu terapiju.“ Pa da, velikodušno, treba njima, ali treba i nama. Ajmo kolektivno, kao nekad. Bratski ćemo. Šteta što oduševljen voditelj češće ne dovodi svoje burazere. Nema tada što zboriti, samo ih pusti neka psuju. Nemaš brineš, šefovi programa sve će hrabro odšutjeti, a hrvatski će pretplatnici sve to skupo platiti...

Inventura laži

„Sjećam se jedne emisije (...) kad je Gotovina sleteo i oslobođen...“ - nastavlja tzv. gost kojem roditelji još nisu rekli što je to gost- „...dočekan s oduševljenjem ovde i onda je bio neki lik koji je ovaj, mislim da se preziva Pusić, koji je verovatno ovde omiljen koliko i Nataša Kondić u Srbiji, koji je rekao jednu vrlo tačnu stvar da je Hrvatska oslobođenje Gotovine zapravo u Haagu...(...) kaže Hrvatska je uskraćena za katarzu. To je živa istina.“

Znači tip nas uči i to iz fašističke Srbije, iz Miloševićeve dan-današnje prčije što je istina, a što katarza tek ako ona Crnotreba nama?? Ustankovićevu stilu: progutali ste sve uvrjede do sada, pa da ne pretjeram, mada jesam, sad ću malo stati, a onda idem još i dalje. Pa odšuti i ono poznato (sve ide, sve može): „Pavelić je slao Hitleru vence od ljudskih očiju“. A voditelja nigdje, nema ni srbijanskih koncentracijskih logora. Pa nije voditelj u Hrvatskoj pa da otpovrgne: metite ispred svojih vrata! Imate za mesti duplo. HRT ne brine baš ništa od ovoga, pa zašto onda gost ne bi nastavio dalje s inventurom laži, sve do... i o: „retardaciji hrvatskih vlasti“... Onda ne o obrazu nego: „Mi smo izgubili empatiju“. Ma znao sam da smo zajedno nešto izgubili, ali ne i nastavak: „Svatko gleda svoje dupe“. Čini mi se da iz toga obojica nisu ni izašla, a toliko se gledaju.

Nema na HRT-u urednika redakcije, informativnog, političkog programa, Programskog vijeća nikoga od odgovornih, koji bi ovakve svinjarije prekinuli i ispričali se gledateljima. No, kakvo je stanje savskoga sedimenta, najbolje pokazuje kako su brzo izbacili hrvatskog voditelja, urednika koji ne podvaljuje, koji ne dopušta gostu da monologizira, vrijeđa i inventarizira sve povijesne laži kojih se može (do)sjetiti, a na račun domaćina. Ipak utješilo nas je, ma bezgranično, kad je gost jasno kazao: „Osećam se kao idiot“.

Tako je to bilo, mnogo lepo, u nedelju na Srpskoj državnoj radioteleviziji. Osećajte se kao kod svoje kuće..., a ljuljajte se u našoj fotelji.

"Plemenita dušica"

Što dalje to gore, pita Stanković jako pitanje:„Reality, tabloidi...?“ - „To bi ja sve zapalio. Pa nisu to ljudi. Sve bi to zapalio“ - uslijedili su ponovljeni odgovori. Zaista, trebali smo ovoga gosta. A i Stankoviću se to već... dobro, nije govor mržnje, ali...donekle mu se to već nije svidjelo, ipak su to ljudi... A zatim gost odurno još i o pokojnom generalu Praljku, ali ni to nije zasmetalo objektivnosti voditelja, pustio je neka uvrjeda legne. Pa onda „građanski rat“, „idioti su posvuda došli na vlast“, „u Jugoslaviji to ne bi bilo moguće...“ Jer nego kako, tada su sami lumeni i HRTkapaciteti vladali, to je opće poznato. I onda prilog velike Maje Sever u Beogradu,o velikom glumcu Trifunoviću, veliki prazni prilog i još ljepše veličajne dnevnice. „Prilog“ sa zadaćom. Pokušalo se ostvariti nemoguće: uljuditi ovu lajavu personu ili kako kaže Voja Brajović „plemenitu dušicu“ koja doduše vrijeđa i narode (i) pokojne ljude, a piše i pjesme. To se odmah (dodatno) omililo pjesniku Stankoviću. Dušica je to od velika glumca što rafalno brza i nema artikulaciju, ali hvali Hribara i HAVC... tako mi se od tog komplimenta, ma smilio se i meni.

Pokušaj voditeljeve isprike, tek na kraju (šapnulo ga u slušalicu), a obitelji tragično preminuloga generala i uspomeni koja je velika u hrvatskom narodu, ispala je usiljeno i završila je još gorom optužbom gosta. Nema načina, za ovu beogradsku „plemenitu dušicu“ osim da joj se pokazalo vrata. Ona: „obožava Balkan. Balkan je negdje i dalje... posljednje utočište anarhije.“ Eto divote kojoj HRT strem,i a urednik ne odgovara. Ima li lepšeg predela i kraja ovom gadljivu monologu?

Mjesto mu je na Radioteleviziji Srbije, je li mu tamo već prethodnica Sever? Taj će pamfletist, kroz HRT u Hrvatskoj i dalje gurati svoju „istinu“ i proteste umjesto aktualnosti, skupljati.

Javor Novak

Sub, 23-01-2021, 14:48:03

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.