Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Milanovićevi ispadi

U poplavi reakcija na Milanovićev najnoviji ispad karakteristično je što čitamo desetine reakcija, ali do izvorno izgovorenih rečenica teže je doći. Ucijenjeni mediji ponovno proizvode stvarnost umjesto da ju što vjernije prenose. Štiteći Milanovića pri svaku njegovu ogađenju, mediji sinkrono znatan prostor daju onima koji ga brane. Neki vojnici kvazisocijal-demokracije manekeni su zločinačke komunjarske partije i brane gradivo ma što ono bilo. Vrhunac je to (i za izbore ono možda strukturno najvažnije) da se još očitije pokaže kako Milanović, kad misli da ga ne snimaju, izražava svoj plameno odiozan, štetočinski karakter. To je istovar, mimo državničke svijesti, svih frustracija i ničim izazvanih, bogato nekontroliranih uvrjeda. Mediji ih kao i kod efemernosti, spremno skrivaju. Ne samo u diplomaciji, u visokoj je politici generalno - impulzivnost katastrofalna.

Djelovati na mah pogubno je po nacionalne interese, po vjerodostojnost i partnerstvo, po uspješno provođenje Hrvatskoj bitnih međunarodnih planova. Istresati uvrjede znači otežati sigurnosnu i nacionalnu budućnost te gubitkom vremena na saniranje štetiti elementarnom funkcioniranju države. Decentno ih je oprao Plenković, to zbilja jest Milanovićeva mehana.

Teške političke riječi često ispadaju iz očaja a SDP je zahvatio očaj jer gube postotke čak i kod svojih agencija i kod nazovi istraživanja. Njihov pad ništa ne može zaustaviti pa ne će uspjeti ni Milanović kad uličarskim optužbama razbija sve staklo oko sebe. Nije on kriv, takav je njegov balkanski običaj. Nakon što je Srbiju nazvao „šakom jada“ što je sve prije nego stvarnost jer njome caruju Šešeljeve vojvode i Miloševićevi pobočnici, Bosnu i Hercegovinu je uvrijedio kao zemlju koja „ne postoji“ i u kojoj da se nema s kime razgovarati. To je „zemlja bez reda i poretka“ ponavlja on poznati britanski prijezir. Prijetvorni prijezir onih, koji su današnji poredak u BiH, vrlo ciljano, stvorili.

Za osloboditeljski HOS-ov dragovoljački pozdrav „Za dom spremni“ izjavljuje da mu se „..be“. Pokušajmo sada samo zamisliti koliki bi naslovi tjednima vrištali da je samo jednu od ove tri stvari (primjerice samo onu o BiH) izrekao ne Milanović nego ministar Hasanbegović. Nižeoperetna Urša i operna Vejzović letjele bi Francuzima okupljajući zaluđeno lijevo stado, a afektirana i umišljena salonsko-lijeva europska skupinica nutkala bi nam svoja ubuđala intelektualna zgražanja bez poznavanja hrvatskih stvari. Bio bi to „Le MilanovićNakon što je Srbiju nazvao „šakom jada“ što je sve prije nego stvarnost jer njome caruju Šešeljeve vojvode i Miloševićevi pobočnici, Bosnu i Hercegovinu je uvrijedio kao zemlju koja „ne postoji“ i u kojoj da se nema s kime razgovarati. To je „zemlja bez reda i poretka“ ponavlja on poznati britanski prijezir. Prijetvorni prijezir onih, koji su današnji poredak u BiH, vrlo ciljano, stvorili.monde“ na način 'tout le monde'. Pupovac bi vjerojatno kazao kako je to još jedan napad na konstitutivnu i nevinu braću Srbe u Bosni te bi s četničkim djevcem Dodikom zazivao utvare novo-ustaškog pokreta in situ. Na samom Iblerovom trgu. Puhovski bi već nervozno šetao ispred zgrade (bez četveronožnog ljubimca) temeljito klijentelistički srdit što njegove mušterije mediji - stubokom kasne. Ne zovu ga, a on već satima ima spremnu maestralnu analizu držeći slobodnu mobitel-liniju kao najdražu si družicu. Kažu ljudi, vide ga, on već i trenira pod krošnjama naglas...

Uvezao bi sve ovo kao nevjerodostojni svjedok haškoga suda sa 600.000 prognanih Srba u Oluji i milijun i sedamsto tisuća ubijenih u Jasenovcu. Za vjerodostojne hrvatske medije. Tko zna, možda bi se dotakao i pojedine kraške jame u koje su ustaše bacale neprijatelje, a sada se tih jama treba sjećati i ravnoteže radi spram Titove Jazovke, Hude Jame, kamene rupe na Golome otoku, spram korčulanskih, velebitskih i istarskih jama. Spram cijele Slovenije u jamama i tenkovskim rovovima.

Sekreti

Ideološki povjesničar Klasić, uzrujano biciklističko grlo za bolju komunističku prošlost, pronašao bi udbaški nadnevak i kazao kako je baš na dan Milanovićeve logoreje Mile Budak održao govor jednako pun mržnje pa taj datum (cum grano salis) uopće nije slučajan. Iz splitskoga geta, perući se brzo od fekalija oduševljenih prolaznika, javio bi se medijskim lijavicama sklon trojac duboko razočaran preblagim Milanovićem koji, eto, ni ovoga puta nije dovoljno zaprijetio svim klerofašistima i onima koji se tako osjećaju a nažalost još dišu. Zato Milanovićeva, stvarnoj politici nedorasla dreka, jako dobro dođe da se nasilno podigne postotak nekakve relevantnosti nekakvoj ljevici. Može i zatrpavanjem medijskoga prostora. Relevantan se, osim sa sekretarima, izgleda može biti i po sekretima.

Da je ministar Hasanbegović tako uvrijedio BiH Zoran Pusić bi tjednima namršteno (znači značajno) strugao o gaženju ljudskih prava koja je magistrirao u JNA, a Čičak bi, čim podigne hlače, ingeniozno odbrusio da je to neviđeno miješanje u među-nogavične stvari susjednih država. Vesna Pusić bi s tribine Ujedinjenih naroda, kao prva predsjednica svih prvih predsjednika svijeta, odrezala kako su to niski udarci na prizemnoj razini u dragom joj regionu. Vikala bi kako u tih mrskih hrvatskih desničara, zapravo i nema neke novosti već samo signifikantnog kontinuiteta. Ratovali su u BiH tumačila bi, razarali su miješajući se na strani agresora. Zato i jest pokolj u Bihaću veći od onoga u Srebrenici. A nisu imali niti dozvolu za ulazak u susjednu suverenu državu dodala bi na kraju kad bi Hasanbegović, a ne Milanović bio u pitanju. Bilo bi tu još visokih, prvo-predsjedničkih i tajničkih tonova koji ne bi prošli bez dramatski neshvaćenog Stazića kojeg su, šteta, u međuvremenu zagipsali. No, furiozno bi pokušavao ugrizati i Radin, dobro počešljan i lakiran uključujući se u hajku na Hasanbegovića tvrdnjom kako minoriziranje BiH kao zajednice triju naroda ponižava sve manjine i sve narode. Pa i šire.

Uvedimo zato dvojezičnost u sve fašizmom potalijančene hrvatske gradove. Na tom planu surađuje s Pupovcom kako bi Vukovar dobio onu, samo četnicima dragu, dvojezičnost. Ukratko, natjecanje tko će dalje pljunuti trajalo bi dugo i mnogo bi komitetlijskog truda bilo utrošeno ne bi li se ponizilo ministra. Sada, kad je istinska mozgovna trulež pred nama, kad netko odjednom, ništa lakše, popljuje tri naroda i dvije države, mediji GalamaZato je potrebno Milanovićevo carstvo gafova, da stvori galamu bez galame, uz prešućenu izjavu, samo s brojnim osudama koje samo gutaju medijski prostor i čine ga neprobojnim za istinske teme - otvaranja arhiva, gospodarsku lustraciju, nalaženje nestalih i mrtvih ali i svih istina o srbijanskom fašizmu. Štiteći sebe Milanović je želio imati funkcionalan Lex Perković jer nema cijene kad je osobna zaštita u pitanju. Kao što Radina ne zanimaju fašistička kretanja u Italiji tako dugo dok novac iz nje stiže.nam opširno nude sve reakcije na Milanovića ali ne i slučajnu izjavu slučajnog premijera. Pa toliki su je, zar ne, najoštrije osudili. Onda dobro.

Galama bez galame

Reći da je Srbija „šaka jada“, a vojvode će ući u EU u mnogo kraćem roku nego Hrvatska i s brojnim svojim četnikovanjima, rehabilitacijama i spomenicima; s brojnim svojim univerzalističkim jurisdikcijama, mnogim svojim vivet in aeternum operativnim Memorandumima; psihološko-ratnim napadima na žrtvu; s hrvatskom vlasti koja nema moralne snage označiti agresora (ne samo prigodno kninski) i revidirati zastarjele abolicijske zakone ne samo nad vukovarskim silovateljima; koja okreće glavu od užasa nestalih i mrtvih hrvatskih državljana raznih nacionalnosti, još uvijek i nakon toliko godina a koji su skončali po raznim srbijanskim koncentracijskim logorima, privatnim bunarima ili robovskim farmama; to reći kada je očito da će Srbija ući po skraćenoj proceduri jer je hrvatska vlast trajno nesposobna dignuti pitanje srbijanskih fašističkih i koncentracijskih logora za Domovinskog rata na europsku i svjetsku, viktimološku i kaznenu razinu. Vidjeti u svemu tome tek „šaku jada“ - potpuno je zaostalo.

Zato je potrebno Milanovićevo carstvo gafova, da stvori galamu bez galame, uz prešućenu izjavu, samo s brojnim osudama koje samo gutaju medijski prostor i čine ga neprobojnim za istinske teme - otvaranja arhiva, gospodarsku lustraciju, nalaženje nestalih i mrtvih ali i svih istina o srbijanskom fašizmu. Štiteći sebe Milanović je želio imati funkcionalan Lex Perković jer nema cijene kad je osobna zaštita u pitanju. Kao što Radina ne zanimaju fašistička kretanja u Italiji tako dugo dok novac iz nje stiže.

Lex Beljak

Milanović ponavlja scenarij vođen na prošlim izborima: razmrviti pa pokupiti biračko tijelo. Ne žele ga samo razbiti na bezbroj stranaka, već naročito na glasnu skupinu tobože nezavisnih kandidata. Biračima ponuditi što više nesvrstanih, ono kao lepeza demokracije, neopredijeljenih, koji nisu drugo nego politički nemoćnici u sastavljanju ikakve ozbiljnije stranke. Ali, ako su brojni, mogu odvući na desetke tisuća glasova. S njima je i Bandić. I bivši zatvorenici otkrivaju nam međusobnu političku romansu. Naoko osuđuju Milanovića, jako se razlikuju, vrlo su inovativni, daroviti su hiromanti, obećavaju sve ili barem ono za čim vene lokalna zajednica, oni su i nezavisni i pametni i napredni... a svima nedostaje običan prefiks: navodni, tobožnji, kvazi - nezavisni. Kad ih čovjek začuje, pita se gdje su do sada bili? Poslije izbora to je ono staro Milanovićevo stado, običan koalicijski štof, konfekcija za daljnje razaranje Hrvatske. Posebno kroz HSS kojeg trajno treba razbiti, kazniti zbog koaliranja sa zločinačkim HDZ-om. Za to razbojstvo treba stvoriti Lex Beljak.

Kad mediji skreću pozornost izostavljanjem krucijalnih podataka, carstvo gafova nesmetano se širi. Slobodu govora brbljavci su pretvorili u žvakaonicu bez kraja i sadržaja. Čega se toliko boje iz pismohrana, Milanović i drugovi? Između brojnoga i da se ne vidi koja je sličnost ondašnjih komunističkih ispada i gafova i rječnika s rječnikom i gafovima današnjeg Milanovića? Onog jajetu nalik, koji ima tako sjajnu karijernu diplomatsku prošlost, kurikulum i kukurikulum vitae? Da se ne povuku poveznice? Nova snimka otkriva ono vino, kojim pijan govori kad misli da ga se ne snima. Pred izbore na umu treba imati upravo tu malignu i prijetvornu karakteristiku kad prestaje branitelje vrijeđati da su izmanipulirani od HDZ-a i da su stranački plaćenici. Kad više ne govori o šatorašima, niti da među njima smrdi, niti da je u rat išla sirotinja. Upriličio je sastanak sa svima jer su mu svi sada samo masa, glasačka masa. Dečak je prevagnuo. Nitko nije do te mjere odan Machiavelliju kao Milanović.

Nije naravno Milanović jedini koji presvlači kožu u izbornim nevremenima, od njega samo prijeti najveća šteta. Osim što sebe još uvijek vidi predsjednikom Vlade, koji „nije izgubio izbore“ njemu novi izbori u ovako kratkom roku najviše idu na ruku. Mediji su pred-kampanju odradili bljutavo navijački: u vijestima se prvo oglašava Milanovića, zatim puste malo Plenkovića pa opet zalijepe Milanovića. Kumrovačka škola još uvijek misli da je to ta demokracija.

Poznato je iz političke povijesti da je drugi mandat uvijek opasniji od prvog. Kako je Milanović već u prvome mandatu radio do paroksizma što ga je volja, nije upitno kako nam s njim na čelu prijeti urušavanje vitalne državne statike: sustava školstva, zdravstva, mirovina i plaća. Slat će se novi Migovi na korumpirane servise a za to vrijeme KumrovecNije naravno Milanović jedini koji presvlači kožu u izbornim nevremenima, od njega samo prijeti najveća šteta. Osim što sebe još uvijek vidi predsjednikom Vlade, koji „nije izgubio izbore“ njemu novi izbori u ovako kratkom roku najviše idu na ruku. Mediji su pred-kampanju odradili bljutavo navijački: u vijestima se prvo oglašava Milanovića, zatim puste malo Plenkovića pa opet zalijepe Milanovića. Kumrovačka škola još uvijek misli da je to ta demokracija.nova gladna djeca ići će pješke u osnovnu školu. Bijela kuga ne će samo zahvaćati pobjegle iz Hrvatske, radno i stručno sposobne već još jače nego do sada kositi i najšire i najranjivije skupine društva. Svakoga tko misli na budućnost i na djecu treba opeći Milanovićevo lamatanje jezikom, sada (prigodno) i preko hrvatskih branitelja i preko hrvatskih granica.

Do jučer, vjerničku je većinu Milanović vrijeđao gdje stigne, pa tako i izjavom: „Papa Franjo vjerojatno bi glasao za nas“ Njemu je to duhovito, osim što je mislio reći - glasovao bi za nas. Nakon donošenja Lexa Perković, Milanović poigravajući se kontekstom Oreškovićeve vlade, daje izjavu: „Hrvatskoj treba vlada koja se ne će sramotiti u inozemstvu“!! Jasno, jer se njegova proslavila diljem inozemstva.

Destruktivnost

U Milanovićevoj salati lupetanja trajno je opasna upravo ta destruktivnost koja izbija iz brojnih njegovih gafova. Kolike je samo uvrijedio izjavom koju je dao kad je Mimici čestitao odlazak na mjesto europskog povjerenika. Hvaleći ga, uz smiješak, još je jednim svojim gaf-zahvatom kazao kako Mimica „odlazi na drugu stranu“. Ne dugo zatim, ta Europska unija, ta njemu druga strana jest i nije mu druga strana. Skočiti sebi u usta Milanović će rado ako time očekuje zabuniti protivnika. Može i samoga sebe. Pa kaže: „Što je dobro za EU dobro je i za Hrvatsku“! I još: „Živjela Hrvatska!“ Trajna je u njega samo bljutavost izjava i razorno djelo.

Kad netko s takvim carstvom gafova i dalje učestalo govori na javnoj sceni, postavlja se pitanje osnovnih kriterija. Da smo u Europi kao što nismo, mediji bi ga rastavili na dijelove i razveli od politike jednom zauvijek. Kad se nedavno najavljivala velika debata (franc. dèbat, njem. Debbate) ne znam što je nedostajalo hrvatskom pojmu sučeljavanje? Dodatno uz tu raspravu Milanović izjavljuje za Petrova kako mu je žao da i on ne će biti u studiju pa da ih „u studiju bude troje“. Ostavljam čitatelje zaključiti tko je od ove političke trojice možda i političko žensko jer Milanović trojicu svojevoljno naziva troje. Toliko o njegovoj diplomaciji u kojoj ne zna ni kako osloviti ljude.

Orkestar medijskih drugova

Tko bi uostalom nabrojao sve što je Milanović podržavao od nehrvatskog pravopisa i smjene najvećih hrvatskih jezikoslovnih autoriteta, preko spolnog odgoja za svu djecu koja žurno moraju postati promiskuitetna, do proglašavanja braka kao zajednice muža i žene, žene i žene, muškarca i muškarca jer njemu je sve to isto. Sve je to brak i sve obitelj. Hrvatsku je odvajao od prirodnih saveznika Njemačke, Austrije i Madžarske koje su nam bile najveća podrška upravo u Domovinskom ratu i htio nas ukliještiti između Britanije i Francuske koje su već više od stoljeća tradicionalni srbijanski saveznici.

Na kraju, Milanović ima takav orkestar medijskih drugova da je samo u proteklih nekoliko godina u Večernjem listu „ostvario“ 1.005 naslova, u Jutarnjem 760. A gdje su sve druge novine, svi drugi članci u kojima ga se „samo“ spominje? Tih 1.765 naslova samo su djelić hrvatske manipulirane stvarnosti, to je color selfie zagađenja i karikaturalnosti medijskog prostora. A gdje su tek eko-polucije elektronskih medija? Nakon pristrane pred-kampanje, izborna kampanja ide istim tokom. Uz ovakav medijski cirkus, Milanović može imati i samo četiri razreda pučke. Lupetao ili smisleno govorio svejedno – on podjednako ne izlazi iz medija. Povodljivi ljudi slijede viđeno, ma što to bilo a Milanović je put razbijanja svih vitalnih institucija o kojima, prije ili kasnije, ovisimo svi. Ne ponovio nam se!

Javor Novak

Ned, 28-02-2021, 10:45:21

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.