Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Štafeta mržnje

S obzirom koliko ovi izbori traju (i još nisu gotovi) i ministrica Opačić još je u vladi i ministar Ostojić još je obučen u safari i njihov slavni predsjednik Milanović još je na Markovu trgu (mada je cenzuriran njegov televizijski blizanac) jer oni (po vlastitim izjavama) nisu izgubili izbore - humora nam zapravo treba više nego ikada. Prigodno, pred Sabor je došao drečati i osvjedočeni Muenchausen Vili Matula. Sletio grof na velikoj crnoj kugli a ono, kako se ispostavilo, na kuglici od sladoleda. Zabolile ga kuglice, jasno, pri doskoku. Glumatala je bjesomučno i Urša Raukar ali je naknadno progledala i srećom, zatražila naše razumijevanje za bijes (prvi) jerbo je ona tankih živaca. Onda dobro. Ne znam samo što s kulturom ima Sanja Sarnavka ali možda poznaje Raukarovu i Matulu. I to je talent. Ma, sam vrh hrvatske kulture. Vilija inače zovu još i Sancho Panza. Dakle međunarodno. Potpisuje i Zdenko Duka.

Humora nam naime treba, trebalo bi nam ga jer se još jedna osoba prezimena Violić odredila pljuvačkom u vezi nove Vlade ali i domovine a zatim se našla u nebranom grožđu. Koja ofca. Kad sam pročitao što je napisala došlo mi ju je žao. Jadna izgubljena natovarila si je na vrat policiju koja će ju sada morati štititi. Nego što! Zbog teških prijetnji smrću pa čak i silovanjem. Kako se štićenim osobama u hrvatskoj, koliko znam, nikada ništa nije dogodilo srećom ne će se niti gđi Nini Violić. Ona će nam samo biti i ostati - žrtva (na neviđeno). Žali Bože i troška i policije.

VrijeđanjeDirljivo je ovo s djetetom i zidom. Ganut sam vašom brigom za nju, mislim dijete. Vi ste majka? A gdje vam je bila pamet kad ste vrijeđali sve oko sebe? Jeste li tada mislili na dijete? Ili vam je preča bila vaša sloboda? U vašem specifično (pobješnjelom) obliku...A zamislite, nakon što je iz sebe istresla sljedeće: „...sve je gore nego u najcrnjoj mori. Očajna sam što ću sve do smrti živjet u šupku svijeta i što se nikad ništa neće promijeniti. Naša djeca isto. Njihova djeca isto. Gonite se u tri p.... m......(ispisano svim slovima - op. JN) cijela fašistička Evropa i naša primitivna prčija! Nisam odavde!“ I zatim se još čudom čudi što je ljudi napadaju, a smatra i da su napadi ispod svake razine, te nadasve opasni!? Naravno, njezine digestalije nisu govor mržnje. „Nisam odavde!“ – viče ona a meni sve izgleda da viče: Nisam svoja! Nekak si i nije.

Čemu bijes i očajanje, zašto biste do kraja života i života vaše djece morali živjeti ovdje? Gdje to piše da vaša velika umjetnost ne će naići na frenetično oduševljenje u svijetu? Upravo sada, kad gradite svoj status i žrtve i heroine... naići će. Jedno i drugo zajedno, znam, zvuči kontradiktorno ali nedovoljno za opis vas i vaših Nina Violic1osebujština od stavova. Naići će na odjek ne brinite, pričekajte tren da izađu nove „Novosti“. A u Beogradu su već naišle.

„Prije dva dana napisala sam na svom zidu na Facebooku kako se osjećam. U nepunih 40 sati na mene i moje dijete dignuta je zastrašujuća hajka.“

Dirljivo je ovo s djetetom i zidom. Ganut sam vašom brigom za nju, mislim dijete. Vi ste majka? A gdje vam je bila pamet kad ste vrijeđali sve oko sebe? Jeste li tada mislili na dijete? Ili vam je preča bila vaša sloboda? U vašem specifično (pobješnjelom) obliku...

„Prijete mi progonom, smrću, silovanjem.... Molim sve one koji su, (ovo je dobro - istakao JN) bez mog dopuštenja, objavili to pismo da objave i ovo, jer ne želim da preko mene dižete bune i zveckate oružjem.“

Brkati Matija Gubec?

Ma koliko ste vi samoznačajni, pojma nisam imao, znači novi brkati Matija Gubec? Divno. No straha nema, Večernjak će vam to prenijeti, on će uvijek marno prenijeti sve što nije buna protiv Nenarodnih i iščašeno lijevih. Kako „niste“ znali da pisanje na mreži uvijek znači da vašem (zaista) pisamcu može pristupiti baš svatko, samo ako to doista želi, sad vas to ja prosvjećujem. Besplatno. Eto, to je za vas novost a s obzirom da ste prgavoga karaktera i da to smatrate svojom slobodom kad vrijeđate sve druge (čak i unatoč spoznaje, kako kažete, da ste manjina) skrećem vam pozornost i da ste još i javna osoba. Izgleda ni to niste znali. Zato lijepo ugasite Facebook i Violic2pišite izravna bjesomučna pisma mailom. Svim svojim očajnim istomišljenicima. Nas ćete time poštedjeti a vas ne će svi „neopravdano“ vrijeđati. Eto, ni tome se niste dosjetili. Jedino ne znam kako ćete se tim putem boriti za slobodu (koje nam bez vas očito nema). Slobodu u tri... ili do Beograda. No, valjda ćemo nekako preživjeti i bez vas, kad smo i bez zečeva.

„Prostor moje borbe nisu ni društvene mreže ni mediji.“ Pišete dalje... a čemu onda vaša Facebook ispovijest? Što se derete onda s prozora svoje slobode na ulicu one moje?

„Osobna sloboda je ono čime sam se bavila i bavit ću se zauvijek.“ Ma kako revolucionarno, borba kažete ha? Impozantno. Čak egoistički štoviše. I baš ne ćete odustati? Od te značajne bitke za sebe... pa to je revolucija koja teče. Danas je to raritet, vi ste inovator, štoviše egzemplar. A kako je sa slobodom svih drugih, koji ne misle kao vi? Dokle seže vaša sloboda? I preko slobode, kako kažete, većine? Čini mi se da je vaše poimanje slobode u sukobu sa slobodom samom koju niti poznajete niti razumijete a druge osobe i većinu - ni elementarno ne poštujete. Potrebno je zato odgovoriti vam istom mjerom. Mislim, kako biste brže shvatili.

„Zalažem se i zalagat ću se za neovisnost kulture od politike bez obzira tko je na tronu.“

Pa to je kolumbovo jaje! Revolucionarno ali do sad neviđeno. A recite predraga gdje ste bili kada je iz politike, iz BorbaIstičete kako ćete se boriti protiv „tradicionalističke i baštinske umjetnosti, zato što je mrtva i nema odnosa s vremenom u kojem živimo“. Pa ako je mrtva, kako kažete, čemu se boriti protiv nje? A što ćemo i opet s onima koji ne misle kao vi? Koji ne poznaju vaš trapavi pojam „baštinske“ umjetnosti. Imaju li svi oni pravo na svoju tradicijsku kulturu i baštinu?minornog i izborno trajno propalog HNS-a došla na vlast vaša vrla prezimenjakinja poznata i po brojnim financijskim i inim pozamašnim aferama? Gdje je tada bila vaša sloboda? U čijoj ste pozadini tada bili?

Ističete kako ćete se boriti protiv „tradicionalističke i baštinske umjetnosti, zato što je mrtva i nema odnosa s vremenom u kojem živimo“. Pa ako je mrtva, kako kažete, čemu se boriti protiv nje? A što ćemo i opet s onima koji ne misle kao vi? Koji ne poznaju vaš trapavi pojam „baštinske“ umjetnosti. Imaju li svi oni pravo na svoju tradicijsku kulturu i baštinu? Vaše nepripadanje i polutanstvo ne daje vam baš nikakvo pravo da pripadanje, zavičajnost i domoljublje u kulturi - priječite drugima. Čak i kad nisu većina, a sami priznajete da jesu. Pogotovo ne da hrvatsku povijest niječete vulgarizmima koji su vjerojatno isto tako oblik „vaše slobode osebujnog izražavanja“. Vi ste stvarno svi paštroć protu-hrvatskih talenata. Znate onaj loš vic kad Pupavac kaže da je vrijeđanje hrvatske himne, Hrvatske vojske, hrvatske države i Oluje te sve ostalo veliko-srbsko iz arsenala primitivizma – parodija. Parodija vrhunskih majstora parodije iz tako dobrog lista Ferala, lista upravo toliko genijalnog da je propao i ostavio dugove, kažu, na sve strane. Baš parodijski kvalitetno. Ugledajte se, smanjite kiselinu.

Čudnovati kljunaš

Vidite, vi ste za mene stvarna parodija prirode. Čudnovati kljunaš, koji parazitira na po svemu od vas izrečenom – ŠovinizamVaša je isključivost vrlo blizu fašizma i poznate nam diktature jugo-nacionalizma. Cijeli svijet naime poznaje patriotizam. To što kao glumica ne razlikujete i ne poznajete sasvim različite pojmove kao što su nacionalizam, patriotizam i fašizam vaša je osobna sramota, ali nemojte nam zagađivati javni prostor svojim šovinizmom i neznanjem.na neprijateljskom okruženju. Paa, kako možete tako? Odrecite se konačno kao čovjek s osovinom svih tih mračnih sila koje vas financiraju godinama. Nema smisla da plaću primate iz šupka svijeta. Ne pitajte ima li igdje neki ...... ovaj, kutak i za vas. Svatko mora imati svoje mjesto. Održivosti vrsta radi... a vi ste sami sebi zauvijek i mazohistički pronašli ono otpozadi!

„Ne podnosim nacionalizam, fašizam i povraća mi se od svih vrsta patriotizama. Gnušam se diktature i jednoumlja.“

Nemam taj dojam poštovana, vaša je isključivost vrlo blizu fašizma i poznate nam diktature jugo-nacionalizma. Cijeli svijet naime poznaje patriotizam. To što kao glumica ne razlikujete i ne poznajete sasvim različite pojmove kao što su nacionalizam, patriotizam i fašizam vaša je osobna sramota, ali nemojte nam zagađivati javni prostor svojim šovinizmom i neznanjem. Taj prostor naime, iako vi tako ne mislite, nije samo vaš. Meni se recimo povraća od apatrida, šovinista, anarhista, polutana i njihove tobožnje slobode, pa to do sada nikada nisam napisao, ali ako ćete vi vrijeđati svako drugačije mišljenje, onda na svoju kvotu imam pravo i ja. A mogu vam i zapjevati onu vašu: „U ime nas iz pedeset i neke...“

Znam, nije vam do pjesme, vama se povraća, vi se gnušate. Ali koga vi zanimate? Koga zanima vaš Facebook za kojega između ostaloga nemate pojma što je? Kojim pravom vi vrijeđate? Osim golim iskazom vlastite razine. I vi smatrate da ste kompetentni, da ste kulturni i pozvani samo zato što radite u kulturi, prozivati ministra kulture i usput vrijeđati sve i sva? Kažete uvjereni ste da ste ovdje manjina, ne biste li onda slobodom tada prvo mogli darovati gostoprimljivu većinu? No, vi u stvari radite pri kulturi. U stroju i po modi onih talentiranih odnaroditelja u kulturi čiji je prirodni dar slabo-mirišljavi prašak iz protu-hrvatske kloake.

„Brine me ono što je, u posljednjih nekoliko sati, moje benigno pisamce izazvalo. Ne mogu vjerovati da se to pismo smatra hrabrošću.“

Nemojte si tepati. Nema u bezobraštini baš nikakve hrabrosti. Još manje u lažnoj benignosti. Samo uličari se ponose svojom drskošću. Što pametan skriva - glupan maže na dvorišnu lesu. Vaše pisamce zaista jest (duhovno gledajući) samo pisamce. I jest ono zabrinjavajuće s obzirom na duhovni, točnije bjesomučni status kojega ne samo manifestira nego i javno iznosi. Jer, da je vaš habitus zaista kultura, onda biste joj bili na ponos umjesto na sramotu.

„Ne želim ni pomisliti da se bojimo reći ono sto osjećamo. I ne pristajem na društvo u kojem je to podvig.“

Ne pristajete? I vi kao Sancho Panza ne pristajete? Logično, pa ne pristaje ni vaš gospodar.

Upravo je tragikomičan ovaj vaš ego trip, vaše visoko mišljenje o sebi. Vaš iskorak. Čestitam vam, nasmijao me TragikomičnoUpravo je tragikomičan ovaj vaš ego trip, vaše visoko mišljenje o sebi. Vaš iskorak. Čestitam vam, nasmijao me taj vaš podvig. Makar i s dna. I kojeg tobože ne priznajete. Velikodušno. A na što vi to imate ili nemate pristajati? Tko ste vi da društvu postavljate ultimatume? Da nijeste dragi druže Tito? Vama se vrijedi nasmijati u lice i kad konfabulirate o tome da se u današnjem hrvatskom društvu netko boji reći što osjeća. To ste vi, ono kao, borac za istinu i općenarodnu slobodu? Da niste Zoki, pardon Zoro?taj vaš podvig. Makar i s dna. I kojeg tobože ne priznajete. Velikodušno. A na što vi to imate ili nemate pristajati? Tko ste vi da društvu postavljate ultimatume? Da nijeste dragi druže Tito? Vama se vrijedi nasmijati u lice i kad konfabulirate o tome da se u današnjem hrvatskom društvu netko boji reći što osjeća. To ste vi, ono kao, borac za istinu i općenarodnu slobodu? Da niste Zoki, pardon Zoro?

Tobože problem je nastao zato što ste se vi odredili a ne kojim riječetinama i uvrjedama ste se odredili. Koja laž i farizejstvo, gdje nestade vaše istinoljubivosti? Kako biste se vi osjećali da ja vas, istom mjerom, smjestim recimo u hiperaktivni sfinkter društva? I da vam Titovski odrežem: Vaš sud ne priznajem! Što biste odgovorili kada bih vas sasvim konkretno upitao tko se to danas u hrvatskom društvu boji reći što osjeća? Jesu li to oni iz bratije Mesića i Fumića i Frljića, je li propali ministar Jovanović, je li zastupnica Antičević-Marinović, je li zastupnik Stazić koji pljune pa se na sudu mora ponizno ispričavati, jesu li to vaši kolege iz klana Šerbedžija? Je li to neshvaćeni zastupnik praljudskih prava Zoran, sva ergela odnaroditeljskih kolumnista? Je li to Pusićeva? Jesu li to Pupovčeve mrzilačke „Novosti“ financirane iz proračuna kao i vi ili su to četničke pjesme o radosnom klanju iz samoga vrha Srpske pravoslavne crkve? Ne nisu pjevali - oni su samo otvarali usta. Nisam pročitao da vam se išta s ovoga skupa, da ne kažem gomile, ogadilo. Mislim onako, slobode radi. A ovi su samo manji dio cijelih valova mržnje koji se hrvatskom desetljeće bez prestanka valja. Bez zabrane emitiranja.

Po svemu hrvatskome se pljuje

Dajte mi molim vas, navedite tko se to danas boji reći što sve (protu-hrvatski) osjeća??

Obrnuto! Pa to je lajt motiv svih proteklih 15 godina. Po svemu hrvatskome se pljuje... do gnušanja, da ponovim kako vi ljeposlovite. Da, ja se gnušam što netko koga plaća država može pljuvati po njoj. I raditi u HNK. U nacionalnom kazalištu glavnoga grada. Ne želim nastavak i sigurno u tome nisam jedini, takvog vašeg fermentirajućeg društva, kojem ste vi sasvim kompatibilni. Jest kuna ustaška ali dobro dođe? U svojoj silnoj želji za ekskluzivom i ekscesom upali ste u šablonu. Ne želim močvarnu društvenu klimu i njen povratak a kojoj su građani upravo definitivno presudili na izborima. Dosta više. Klimu kojom se na tako niskoj i primitivnoj razini obraćate javnosti i vrijeđate kao pijani šmajserist. Vaš je javni primitivizam enorman, gospođo. I banalan silno. Vi snažno raspirujete podjele i netoleranciju.

„Možemo javno reći što mislimo, što znači da se ne bojimo i tu je kraj. Jedino ako ne predlažeš terorističku brigadu. Onda imaš šanse.“

Opet se busate u prsa s glupošću. Čega se vi to ne bojite? Što je to tako hrabro osim bezobraštine i primitivizma iz vašeg pisamca? Da, vi možete otkako je Hrvatska postala demokratska država, slobodno reći što mislite ali to ne znači da imate pravo vrijeđati. Samo primitivac misli da se njegova sloboda rasprostire i preko prava svih drugih. Sami kažete da ste manjina pa zapanjuje insuficijencija inteligencije: vrijeđate većinu i to još preko Facebooka?? Koji talent. A što ste mislili... da ne ćete dobiti odgovor? Ili vam treba malo medijske slave tipa onog budalastog, da ne kažem iz kojeg mjesta na obali, čija je životna krilatica: nema veze bilo loše ili dobro - glavno da se o meni govori!?

Što se tiče vaše vruće asocijacije na terorističku brigadu, to je puna slika vaše podsvijesti i vašeg banditskog Bijedni ljudipoimanja slobode. S tom se podsvijesti proslavio i vaš izborno propali Milanović. Prvo je poručio „Ili mi ili oni“ što je divan primjer slobode, tolerancije i demokracije a zatim se kao i vi proslavio podsviješću: „Imat će pakao ali ne ćemo im odvrtati plinske boce“. To je i ta vaša širina i diverzantska sloboda: podsvijest u terorizmu. Kvazi-inteligencija ste koja jednostavno ne zna gubiti. Zna se tek sramotiti. Ispunili ste solidnu mjeru mržnje. F. M. Dostojevski: „Bijedni ljudi“ a može i domaći „roman s ključem“.

Danas je štafetu mržnje bjesomučno preuzela Helena Puljiz. Puna je to slika vaše divljačke podsvijesti. Ma kakva sloboda, vi ste za teror protiv neistomišljenika. Ima taj jedan, srećom tanak sloj društva, koji smatra kao i vi da što su drzovitiji i bezobrazniji u javnosti, tim su veće face. Vi ste Violićeva i Puljizova jedne od tih bezveznih i promašenih, sobom nezadovoljnih i frustriranih, totalitarističkih i jednoumnih faca. Ne znam je li mi u vašoj vrjeđalačkoj kvoti ostalo još nešto punata, zato ću samo dodati: izgubljenih i polutanskih.

Pita me prijatelj: „Pa što je njima?“ - Njima je svaki dan sve gore, kažem mu.

Javor Novak

Čet, 4-03-2021, 13:18:39

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.