Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Crveni ideolozi već i pucaju

Protivnici Hrvatske

Vrlo brzo, odmah nakon stvaranja hrvatske države, onih poznatih i vječnih deset do dvadeset posto nezadovoljnika stalo nas je bombardirati prvo nazovi ljudskim pravima, a zatim i jednakim takvim građanskim udrugama, inicijativama, organizacijama. Tobože njima je samo i jedino stalo tek do razvoja demokracije. Tome navodno služe i brojne nevladine organizacije financirane iz inozemstva, također u cjelodnevnoj brizi za hrvatsku demokraciju i sve divote koje bi ona (po njihovim pravilima i odmah) morala pružati tim njihovim referendum2manjinskim građanima.

ReferendumProblem je s referendumima taj što se vlast silom želi odrediti glede tog pitanja, gdje joj nije mjesto. Referendum je volja naroda za koju nije potrebna nikakva suglasnost vladajućih. Pa ipak, upravo ovi posljednji, dobro su shvatili što im prijeti od bilo kojeg masovnijeg referenduma. I, kao i u svake traljave vlasti, posljednjih smo godina gledali, slušali i zgražali se do koje mjere lijeva ili desna vlast na sličan način, pokušava dokinuti efekte referenduma.Tako se pokušavala artikulirati opozicija kada je praktički nije bilo, ili točnije kada ona nije znala što će. Hrvatska je bila okupirana i razarana i nisu se baš nudile političke stranke koje bi oslobodile Hrvatsku na brži ili kvalitetniji način. Stranim „sponzorima" nije odgovarao osloboditeljski tijek razvoja stanja, pa su odlučili stvarati građanske udruge, brinuti umjesto nas za naša ljudska prava. Kad nije uspjela okupacija izvana - započeli su iznutra. Sve im je godinama bilo u redu. Pljuvalo se po hrvatskoj državi i njenom vodstvu usred rata.

Po potrebi: referendum može ili ne može

A onda, kad se vlast promijenila, kad je ona trećejanuarima, sama od sebe, pala u krilo (uz malu pomoć izvana) i hrvatski su se rodoljubi našli u prilici da traže napredniju demokraciju. Ignoriranje je međutim bilo sve što su dobili, uz obvezno medijsko prešućivanje. I tako je to trajalo punih i loših deset godina. Unatrag godinu dvije, nemoć da se išta mijenja počela je rađati prosvjede, štrajkove, i u najnovije vrijeme, jedino što je građanima još preostalo: referendume.

Problem je s referendumima taj što se vlast silom želi odrediti glede tog pitanja, gdje joj nije mjesto. Referendum je volja naroda za koju nije potrebna nikakva suglasnost vladajućih. Pa ipak, upravo ovi posljednji, dobro su shvatili što im prijeti od bilo kojeg masovnijeg referenduma. I, kao i u svake traljave vlasti, posljednjih smo godina gledali, slušali i zgražali se do koje mjere lijeva ili desna vlast na sličan način, pokušava dokinuti efekte referenduma.

Hrvatski se zakoni otvoreno krše

Tako smo došli, tako smo uznapredovali i do tog stupnja demokracije da državotvorci, rodoljubi i vjernici moraju golim referendumom, jedinim što im je preostalo, braniti svoja osnovna lgtb  981714ljudska prava. Nakon napada na jezik s čime je započela prosinačka Vlada, vrlo brzo se pokazalo kako ona želi mijenjati i sustav obrazovanja i osnovni atom svakoga društva: obitelj. Otkako su udarili na same temelje depopulirane, ratovima opustošene nacije, nacije u više-desetljetnoj bijeloj kugi, većini je počeo pucati film.

LBTGFCH manjina služi se do sad neviđenim metodama. Ona za sebe traži priznanje. Ali od većine. Traži od nas da budemo tolerantni i kada oni to nisu. Traži od nas, ne od sebe samih, da mi budemo uljuđeni, dok nas oni čine ludima. Dok nas uvjeravaju da je majka otac, a otac majka. Da su dvije majke obitelj ako usvoje dijete iz hetero, a ne homo zajednice.

Traže da dva oca budu majka i otac ako usvoje dijete iz hetero braka, iz tuđe obitelji. I čude se kako smo netolerantni, jer to im još ne dopuštamo. Sve drugo neka rade kako hoće, ali kad je dijete u pitanju pa valjda je znanost još prije trideset i više godine nepobitno dokazala da ono treba i oca i majku, a ne surogat oca i maćehu.

Nametanje kroz medije, a mimo zakona

Vrh trenutne vlasti u Hrvatskoj i njima sluganski mediji jedini su odgovorni što se ovaj obrnuti princip poslužuje, nameće i usađuje većini na usvajanje. Ne na razmišljanje ili izbor je li to zagreb pride31-180611LGTBLBTGFCH manjina služi se do sad neviđenim metodama. Ona za sebe traži priznanje. Ali od većine. Traži od nas da budemo tolerantni i kada oni to nisu. Traži od nas, ne od sebe samih, da mi budemo uljuđeni, dok nas oni čine ludima. Dok nas uvjeravaju da je majka otac, a otac majka. Da su dvije majke obitelj ako usvoje dijete iz hetero, a ne homo zajednice. Traže da dva oca budu majka i otac ako usvoje dijete iz hetero braka, iz tuđe obitelji.normalno, već na usvajanje kao gotovih ispečenih i začinjenih zaključaka da je to normalno. Ključ kojim su se poslužili, kojeg su zlorabili i prenapuhali jest taj da je znatan dio hrvatske populacije navodno natražan, ognjištarski, patrijarhalan, a od nedavno još i homofoban. Ma što to značilo.

Jer, činjenica jest da homofobija uopće ne oslikava stanje koje je na sceni u jednom manjem dijelu agresivnijeg ili tzv. mačo hrvatskoga puka. U onih, koji si ne daju nametati tek tako neke zapadnjačke natražne i pomodarske devijacije, koje su devijacije već na prvi pogled. Nadalje, termin je potpuno pogrješan jer se ni homoseksualaca ni lezbijki nitko ne boji. Činjenica jest da postoje ljudi koji ih ismijavaju, mrze pa su i nasilni spram homo zajednice.

Neki su netolerantni i osvetoljubivi prema tim manjinskim skupinama, drugi ih toleriraju, treći ih žale, a četvrti ih uzimaju pod okrilje i kad provociraju. U tim procesima, istina, ima mnogo animalnog. Prirodnog. Tako je to u životinjskom svijetu: ranjenu košutu, vukovi napadaju prvu. Albino vepra izgurat će iz krda sami njegovi srodnici.

Važnija je malobrojna homo zajednica od stotina tisuća nezaposlenih

Ljudsko društvo, pri ovoj temi, ne smije biti tako okrutno. Ono slobodno može i smije biti okrutno i najanimalnije kada su otkazi, umirovljenje ili kresanje već potpisanih kolektivnih ugovora vijesti 5731 vu pitanju. Ta brutalnost, nikoga s političkoga vrha u hrvatskoj ne zabrinjava, a niti smeta. Siromašni nemaju ni podršku iz Unije.

Homofobija je pak proizvedena u mit, ona je izrasla u najveće društveno zlo. Zlo u društvu siromašnih, zlo u društvu gladnih, zlo u društvu nezaposlenih. Kad imate pravo zlo, a nesposobni ste ga riješiti, onda ćete kao vlast izmisliti neko drugo, smiješno zlo, i izdići ga na pijedestal svih svojih javnih nastupa. Ono će postati ideološko zlo, što uključuje opijenost, gubitak kriterija i sluđenost. Ideologija, stalnim ponavljanjem, postaje masovnom, postaje zlo nad svim zlima, pa su onda i metode, sve metode obračuna s protivnicima, ne samo dopuštene, već dobrodošlo neprijateljske.

Ima li negdje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?

Tako smo došli da se u djevojke za improviziranim stolićem na trgu, zalijeću biciklisti. Kao ideološke kamikaze. A ženske ljubicic visnja 0 0 468X10000udruge i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova – šute. Tako smo doživjeli da se u središtu Zagreba, na nekada najljepšem Cvjetnomu trgu podmeću požari djevojkama i mladićima na štandu. Onima s početka priče, koji samo žele unaprijediti demokraciju. Koji samo vjeruju kako imaju pravo i slobodu „U ime obitelji" potpuno pacifistički i javno prikupljati potpise.

Legitimno se zalagati da njihov i naš, dva tisućljeća, star princip o obitelji koju čine majka, otac i dijete/djeca. Koji samo žele da to, u što vjeruje većina, bude demokratski valoriziran pojam kao i do sada. Kao što nam to, uostalom, već godinama i piše u Obiteljskome zakonu... Ima li negdje u Zagrebu pravobranitelja koji se bori protiv nasilja i diskriminacije?

U čemu je onda novost? U tome što se na obitelj stalno nasrće, stalno ju se devalvira, vrijeđa i umanjuje njezin značaj. A onda LCXTB zajednica, zamislite, želi upravo to isto priznanje, želi baš tu i takvu natražnu, zastarjelu, patrijarhalnu i demode obitelj. I to priznanje traže od nas, koje su prethodno izvrijeđali, a našu obiteljsku zajednicu popljuvali.

Jedno nasilje osuđuju i stigmatiziraju, a drugo nasilje prešućuju

Tako smo došli do toga, da zadojeni ideologijom, pojedini divljaci, bijesno trgaju liste s potpisima, da se lezbijke provokativno ljube pred štandovima misleći kako time vrijeđaju nas i ne cvjetni 573192S0PravobraniteljicaLegitimno se zalagati da njihov i naš, dva tisućljeća, star princip o obitelji koju čine majka, otac i dijete/djeca. Koji samo žele da to, u što vjeruje većina, bude demokratski valoriziran pojam kao i do sada. Kao što nam to, uostalom, već godinama i piše u Obiteljskome zakonu... Ima li negdje u Zagrebu pravobranitelja koji se bori protiv nasilja i diskriminacije?shvaćaju da time javno samo pokazuju koja je razina njihovog uličnoga odgoja.

Prijetnji, batinaša, divljaka, destruktivaca, piromana i nasilnika ne nedostaje nijednome društvu, nema u tome nikakve novosti. Novost je „samo" da Hrvatska odnedavno ima vlast, koja nakon što je svoj epidemijski ideološki uradak rasprostrla, jedno nasilje stigmatizira, a drugo prešućuje i odobrava.

Zamislite samo da se netko biciklom zaletio u štand LFTZG zajednice! Ili im ne daj Bože potpalio štand. Pa to bi izazvalo trenutni prekid programa na svim postajama i postalo bi vijest mjeseca za još godine i godine analiza, radio-emisija i tv-programa. I do tog smo ideološkog dna odbačeni.

Novost je to, da nitko iz vlasti nije kazao: to je nasilje. Prikupljanje potpisa za referendum je legitimno. Ne postoji razlog da se nasilje opravdava. Samo to. Nitko iz vlasti nije to bio u stanju braniti. Braniti legitimno pravo većine svojih građana. Do tog smo taloga došli.

Lažni borci za ljudska prava

Sva zaklinjanja u građansko društvo, u civilno društvo, u ljudska prava pokazalo se podmuklim odmah, još u devedesetima, a sada to eto metastazira, u pun ideološki paravan. uimobReferendum može, facebook prosvjed može, ako nesposobnim i rigidnim ljevičarima odgovara. Nasilje može ako je protiv njihovih ideoloških neprijatelja. Govor mržnje može, ako njime pokušavaju pravdati svoje partijske neandertalce.

Divljanje na kazališnom trgu može s njegove druge strane, može prema mirnim i kulturnim građanima, koji hodaju u krugu za trg. Ne psuju, ne vrijeđaju, ali zato oni drugi, ideologijom isprani, nekažnjeno čine sve to. Ali policija brani upravo njih, i redovito se okreće nasuprot ideološkome neprijatelju, mrskom neprijatelju koji mirno šeće u krugu trga. Smrt neistomišljeniku. Svim nepodobnima.

Daleko će vas to, drugovi, dovesti... s takvom, tolikom nezamislivom netolerancijom. I već vas izborno dovodi. S dodatnom netolerancijom u nekakvoj ionako prizemnoj demokraciji. Kad ne postoji ni elementarno pravo na prikupljanje potpisa, pravo na obično drugo mišljenje i zakonito djelovanje, tada se za to stanje društvenoga uma i (ne)prilika trebaju zabrinuti svi misleći slojevi društva, a pogotovo vlast. Vlast prva. Ne samo zbog one logike: danas mi - sutra ćete na red doći vi...

Šutnjom u totalitarizam

Vaša šutnja predsjedniče, je govor mržnje. Vaša šutnja spram nasilja uperenog protiv volontera, koji samo žele ono što već postoji u zakonima - Ustavom ojačati - je sramna. Ona dokida tape over mouth corUdrugeUmjesto osude, umjesto najviše vlasti koja bi trebala trenutno osuditi svako nasilje, nasilno se oglasilo dvadesetak civilnih udruga, koje klevetom odrađuju posao vladajućih... velikih humanista i europejaca. Umjesto njih, takozvane civilne udruge pervertiraju ideju slobode referenduma i donose nam spasonosno otkriće svojom više nego genijalnom optužbom kako je inicijativa „U ime obitelji" i prikupljanje potpisa - velika manipulacija jedne stranke, koja stoji iza svega. Čak i da je tako, gdje piše da referendum ne smije organizirati jedna stranka? Čak i da je tako, a nije, nasilje i palež su dozvoljeni? Primitivan i jadan obračun ideoloških vojnika je u redu? Svaka metoda je dobrodošla?demokraciju i inaugurira najsiroviju ideologiju. Nisu divljački napadi na volontere građanske inicijative „U ime obitelji" neregistrirani, pa da se vlast može praviti blesavom i pitati se je li se to stvarno dogodilo. Reagirali su i iz Građanske inicijative i iz političkih stanaka. Reagirali su protestom i hrvatski branitelji.

Zgroženi smo i mi građani, koji smo se potpisali. Pridružili smo se zato što se zakoni Republike Hrvatske sustavno krše, što se žele nametati neki drugi kriteriji i što nam je Ustav RH potreban kao konačna ograda od nasilja manjine nad većinom. Koordinacija braniteljskih udruga je reagirala, a predsjednik i promotor nove pravednosti šuti. Pravobraniteljica i pravobranitelj, oba ureda – šute. Premijer, kojemu su puna usta Europe i ljudskih prava - sada šuti. Jer kako će posijanu ideologiju i sve svoje i njezine vojnike partije - ukoriti? Ideologija i jest ideologijom upravo po tome što je bezgrješna. Savršena i naša, kao da nam time poručuju i kažu.

Vladini slugani i sirotani, a ne nevladine udruge

Umjesto osude, umjesto najviše vlasti koja bi trebala trenutno osuditi svako nasilje, nasilno se oglasilo dvadesetak civilnih udruga, koje klevetom odrađuju posao vladajućih... velikih humanista i europejaca. Umjesto njih, takozvane civilne udruge pervertiraju ideju slobode referenduma i donose nam spasonosno otkriće svojom više nego genijalnom optužbom kako je inicijativa „U ime obitelji" i prikupljanje potpisa - velika manipulacija jedne stranke, koja stoji iza svega.

Čak i da je tako, gdje piše da referendum ne smije organizirati jedna stranka? Čak i da je tako, a nije, nasilje i palež su dozvoljeni? Primitivan i jadan obračun ideoloških vojnika je u redu? Svaka metoda je dobrodošla? Da, sasvim je opravdano pitanje: Jesmo li mi svi jednaki pred zakonom ili manjina svim metodama smije terorizirati većinu?

Programirane, a takozvane civilne udruge i vlast, koja govorom mržnje prešućuje skandal, na najbezočniji način razaraju ostatke ostataka demokratskog sustava. Homoseksualne zajednice su tek oruđe, zloporabljeno u tim cilju. Nasiljem se ne može opravdati nijedna parada ponosa. Javnim linčem ne dolazi se do ljudskih prava već do pogubne ideologije za koju smo vjerovali da je krepala s Jugoslavijom.

Vladajući paničari

Riječ je očito o panici, koja zahvaća vladajuće i zadojene ideološkom mržnjom da će ih nekada njihovo oružje, njihovih facebook prosvjeda, sada sustići istim takvim legitimitetom ali vlada-rh-2011-12-00suprotnoga polariteta. Vlast se osjeća ugroženom jer broj se potpisnika vrtoglavo penje preko dvije stotine tisuća. Odatle vojnici ideologije slobodno orgijaju kroz prijetnje, provokacije, palež, nasilje, vrijeđanje, nalete biciklima, internetske prijetnje, paranja popisa, i sav ukupan folklor javnoga linča spram jedne uljuđene, miroljubive i potpuno legitimne akcije za uvođenje obične, dosadašnje, građanske obitelji (i) u Ustav.

Vlast šuti, saborski zastupnici šute na prijetnje i preporuke da se volontere zalijeva vodom, bojom, pa čak i kiselinom, da im se čupaju majice s tijela, ukratko sve su one stare metode ponovno na ulicama Zagreba. Kao da smo u 1945-oj, kada su se isti ovi ideolozi po genetici, istim sredstvima obračunavali s neistomišljeničkom „bagrom". Svim sredstvima. „Ubi bagru" urlalo se na Golome otoku...

Panika eskalira i zahvaća ideologe i vojnike partije jer podršku građanskoj inicijativi daju: Crkva, akademik Aralica, nogometni izbornik Igor Štimac, pjevač Pero Galić, zlatna športašica Blanka Vlašić, a svakim će danom podrške biti još i više. Tim prije što je više gromoglasne šutnje vladajućih, tog najrazornijeg govora mržnje. Hitler i Staljin nisu došli na vlast na plakatima podrške, već na krilima masivne, javne šutnje i mučkoga odobravanja.

Cave referendum

Vlast se vrlo rado poziva na demokraciju, ali istovremeno strahuje od referenduma u koji su se toliko zaklinjali dok su bili opozicija. Strahuje od demokracije i ljudskih prava koja su zazivali. I sada, tko se mača laća... od mača će i poginuti. Vlast je referendumski homofobna jer osim javne podrške refpitpotpisima, građani i po raznim portalima u anketama iskazuju svoju punu podršku ovom referendumu.

Tako jedna anketa na velikom uzorku od gotovo 5.500 glasova iskazuje da je za referendum svoj glas dalo čak 4.300 glasača ili 79%. Vlast dakle opravdano strahuje za svoja trajno ispravna stajališta i razumije kako mora pojačati otrov ideološke doze graktanjem plaćeničkih i takozvanih civilnih udruga.

Druga anketa pokazuje na uzorku od oko 3.700 glasača da je njih 62% za referendum. Vlast je dakle opravdano referendumski homofobna jer bi obitelj u Hrvata mogla biti unesena, suprotno svim njihovim željama - i u Ustav. Taj bi njihov poraz bio stvarno strašan, s obzirom da svi moramo misliti isto. Svi moramo biti vojnici njihove jednoumne partije. I priznati kako nam je dobro.

Kad je dakle situacija tako teška, a vlast tako jadna da im usnu ogradicu ne može prijeći ni najstidljivija osuda nasilja, drugovi se međusobno pogledavaju. Malo su zblenuti i pitaju se kada i kako im se dogodio taj opaki propust s prijetnjom mogućega i vrlo vjerojatno uspješnoga referenduma. Ideološki isprani mozgovi ubrzano odrađuju zastrašivanje neprijatelja svim sredstvima iako ovaj ne pruža otpor. Prve pobjede idejnih začetnika već su na vidiku. Dok demokracija napreduje trčećim korakom u ponor.

Iz arsenala udbe

Tako smo došli već i do paljbe. Već se (bez upozorenja!) Samoborom puca i na obične mladiće, koji lijepe plakate. Osumnjičeni V.S., kojeg nam policija marno skriva i drži anonimnim, StrahVlast se vrlo rado poziva na demokraciju, ali istovremeno strahuje od referenduma u koji su se toliko zaklinjali dok su bili opozicija. Strahuje od demokracije i ljudskih prava koja su zazivali. I sada, tko se mača laća... od mača će i poginuti. Vlast je referendumski homofobna jer osim javne podrške refpitpotpisima, građani i po raznim portalima u anketama iskazuju svoju punu podršku ovom referendumu. Tako jedna anketa na velikom uzorku od gotovo 5.500 glasova iskazuje da je za referendum svoj glas dalo čak 4.300 glasača ili 79%. Vlast dakle opravdano strahuje za svoja trajno ispravna stajališta i razumije kako mora pojačati otrov ideološke doze graktanjem plaćeničkih i takozvanih civilnih udruga.iako je odmah hrabro priznao kako je upravo on taj, koji je pucao. Zato što je uhvaćen - opravdavao se tvrdnjom kako je pucao na kriminalce. Misleći kako su to kriminalci. A što takav uopće misli, a čime bi to on i mislio? Nama, koji ne pucamo, pokraj zdravih očiju teško je lijepljenje plakata shvatiti kao krađu (čega? stupova?) ali je očito istina kako taj Ve.So. HDZ-ove aktiviste, a već i same plakate, smatra otvoreno neprijateljskima. To je ta nova pravednost koja javno ne osuđuje čak ni pucanje po priviđenjima, po plakatnim neprijateljima, po mirnim ekskluzivno-ispovijest-hrvata-koji-je-radio-za-udbumladićima, koji su puni ideala vjerovali u demokraciju, a umalo ostali bez glave.

Varaju se ideolozi, koji su posijali i palež štandova i ovu noćnu pucnjavu s druge strane ceste da će sve na tome ostati. Tko sije vjetar, žanje oluju. Kakva je to cesta, je li to četvero-tračna auto-cesta pa strijelac iz daljine nije dobro vidio o čemu se radi? Ali je odmah poželio ubiti svoju „metu"? Jesmo li mi to preko noći već postali i ideološki i pravni Divlji Zapad? Ili su to HDZ homofobni oružani manijaci?

Pretragom, od policije skrivanoga VeSe, pronađeno je kako isti zabunom ima arsenal ilegalnog oružja. Tu se slučajno u njegovoj kući, našao još i drugi pištolj, onaj marke Crvena zastava za kojeg nema niti dozvolu. Baš Crvena zastava. Policija je pronašla i treći, vidi slučajnosti, ručno rađen pištolj, pa plinski revolver, devedesetak metaka i tridesetak komada plinskoga streljiva.

Sve u svemu, sedamdesetogodišnji VeSo iz Konšćice kraj Samobora svakojako je oboružan, a puca već i na priviđenja... Iako ga je policija zatvorila uz podugačku kaznenu prijavu, o tome šuti i premijer i predsjednik. Nema medijske halabuke. Da je HDZ-ovac... aaa to bi bila udarna vijest. A nema ni našeg Pupovca da nam propovijeda toleranciju. On još luta po Petrovoj gori, jer Samobora se boji, tamo neki pucaju...

Priča kako u ovoj pucnjavi nema politike jest za malu djecu. Mediji pišu da je atmosfera u Samoboru već odavno politički ionizirana, a protu-HDZ prijetnje lete na sve strane. Kad se ideološka mržnja širi s vrha - uvijek se nađe ona prva odana budala koja to doslovno shvati i ode korak dalje. Do ubojstva. Poslije prvog (kako nas povijest uči) druga su im sve lakša i lakša.

Javor Novak

Pon, 8-03-2021, 10:12:16

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.