Mirko i Stevo Seljan

 

Braća Mirko (Karlovac, 1871. - Peru, 1913.) i Stevo Seljan (Karlovac, 1876. - Ouro Preto, Brazil, 1936.) proveli su nekoliko godina u Etiopiji, obavljajući geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja. Zauzimali su važne položaje na dvoru etiopskog cara Menelika II. Kasnije su otputovali u Južnu Ameriku, gdje su osnovali društvo La Mission Cientifica Croata Mirko y Stevo Seljan (Hrvatska znanstvena misija Mirko i Stevo Seljan), organizirali ekspedicije, posebice u Peruu, Čileu i Brazilu (u području Amazone).Njihova je najznačajnija knjiga je Mirko i Stevo Seljan, El Salto del Guayra (ime slapa na rijeci Parani), 1905, Buenos Aires.

Braća Seljan

Knjiga je izvorno napisana na hrvatskom jeziku, kako bi mogla biti tiskana u Ujedinjenoj kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, i već 1905. bila je prevedena na francuski jezik. Stevo Seljan je 1913. bio izabran za počasnog člana Meksičkog zemljopisnog društva. Fotografije iz djela Aleksandra Sanja Lazarević: Život i djelo braće Seljan, Etnografski muzej u Zagrebu, 1977.

Braća Seljan

Etiopska zvijezda i Solomonov viteški križ, odličja koja je car Menelik II. Dodijelio braći Seljan.

Braća Seljan

Dar cara Menelika II. Mirku Seljanu, s natpisom na zlatom optočenim mačem: Etiopija podiže svoje ruke Bogu (na amharičkom jeziku)

Braća Seljan

Povelja koju je car Menelik II. darovao braći Seljan, pisana na amharičkom jeziku

LITERATURA:

Los hermanos Seljan, exploradores en África y Sudamérica(Braća Seljan, istraživači Afrike i Južne Amerike), Lelio Janin, Buenos Aires

Misionar na Gornjem Nilu, Damir Zorić

www.croatianhistory.net
preveo:D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.