Ludwig (Ljudevit) Mitterpacher von Mitterburg

 

Ludwig (Ljudevit) Mitterpacher von Mitterburg (Mitterburg = Pazin u Istri, 1734. – 1814.), rođen je u Bilju, u Baranji. Školovao se u Austriji. Studirao je matematiku i teologiju na Bečkom sveučilištu, te je 1762. bio postavljen za učitelja religije. 1777. je Mitterpacher postao prvi profesor novoosnovanog Poljoprivrednog fakulteta na Sveučilištu u Pešti (Budimpešta), i to je mjesto držao do smrti.

Bio je vrlo popularan predavač, a napisao je nekoliko školskih knjiga i skripata s bilješkama. Njegovo je najznačajnije Elementa rei Rusticae u tri sveska, opširna studija poljoprivredne znanosti i prakse. Među temama su obrada zemlje, uzgoj biljaka, hortikultura, vinogradarstvo, šumarstvo, uzgoj životinja i prerada hrane. Njegove knjige, napisane izvorno na latinskom jeziku, bile su prevedene na nekoliko jezika i postale su važna djela koja se kao reference spominju u suvremenoj znanosti. Mitterpacher je postao član Akademije znanosti u Bologni.

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

Napomena: 23. listopada 2008. - unesene ispravke zemljopisnih pojmova.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.