Georges d'Esclavonie

 

Georges d'Esclavonie (ili de Sorbonne, Juraj Slovinac, rođen u Brežicama, danas u Sloveniji, 1355./60.-1416.), profesor na Sveučilištu u Parizu (Sorbonne) i teološki pisac, napisao je prvi Hrvatski abecedarij hrvatske znanosti na glagoljskom pismu 1400. (čuva se u Bibliothèque municipale (Javna knjižnica) u Toursu u Francuskoj). Želio je pokazati svojim istaknutim kolegama na sveučilištu Sorbonne da osim hebrejskog i grčkog alfabeta i latinske abeceda, isto tako postoji i izvorna hrvatski alfabet, kako ga je alphabetum chrawaticum, s velikom grafičkom i leksičkom vrijednosti. 1401. je obranio doktorat iz teologije. 1413. je njegovo ime upisano na veliku lentu profesora Sveučilišta u Parizu. Od 1404. bio je i kanonik-ispovjednik u Toursu, u ženskom samostanu Beaumont, do svoje smrti.

Istra

Svojom je knjigom "Le chasteau de virginite" (Tvrđava djevičanstva), napisanom na latinskom i francuskom, ušao u povijest francuske i europske književnosti. Postoje mnogi primjerci iz 15. stoljeća, uz tri francuska tiskana izdanja (1505., 1506., 1510.) i jedno latinsko (1726.), što dokazuje njegovu popularnost u Europi. Njegovi se rukopisi, od kojih su neki pisani hrvatskom glagoljicom, čuvaju u Gradskoj knjižnici (nekad Knjižnici Katedrale) u Toursu. Jako je volio Istru, koju spominje kao dio njegove domovine Hrvatske: Istria eadem patria Chrawati. Fotografije nekih od njegovih rukopisa mogu se vidjeti na Juraj Slovinac (na hrvatskom jeziku). Jedan od njegovih izvornih rukopisa čuva su u knjižnici sveučilišta Yale. (Yale University Library).

Juraj Slavonac

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.