Zdravko Dučmelić

 

Zdravko Dučmelić (1923.-1989.), izuzetni hrvatski umjetnik rođen je u Vinkovcima. Studirao je slikarstvo u Zagrebu, Rimu i Madridu (Real Academia de San Fernando), a 1949. je emigrirao u Argentinu. Od 1963. do 1966. bio je ravnatelj argentinske umjetničke akademije Escuela Superior de Artes de la Universidad Nacional de Cuyo.

Dučmelić

Autorov autoportret

Dučmelić je maestralno ilustrirao slavnu "Laberintos" (Labirinti), koju je napisao Jorge Luis Borges (Izdao: De Arte Gaglianone, Buenos Aires, 1983.), svojim nadrealističkim, kvazi-metafizičkim djelima (...el pintor preferido de Borges = Borgesov najdraži slikar).

Dučmelić

Napravio je i različite portrete Borgesa koji su bili izloženi 1987. 1980. je argentinsko Ministarstvo vanjskih (Ministerio de Relaciones Exteriores) pozvalo Dučmelića da napravi izložbu svojih djela u nekoliko muzeja u Japanu, u Tokiju, Kyotu, Aomori i Kamaturi.

croatianhistory.net
preveo: D.J.L.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.