Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet...

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši... njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Srebrenka Sena Jurinac (1921. ‒ 2011.)
operna zvijezda

Postati slavan, legenda, a istovremeno ostati ponizan, nije lako, ali je časno i znak je duboke životne mudrosti. Jedna od slavnih Hrvatica bijaše i operna pjevačica Sena Jurinac, koja do smrti ostade skromna, nenametljiva, što bi se reklo, normalna žena.

Srebrenka Jurinac rođena je 24. listopada 1921. u Travniku, gradiću koji nam je dao nekoliko poznatih hrvatskih imena. sena jurinacOtac joj Ljudevit bio je Varaždinac, a majka Christine Bečanka. Upoznali su se za vrijeme njegova studija medicine u Beču, zatim su se vjenčali te bili upućeni u Bosnu gdje je Ljudevit radio u radničkoj bolnici rudnika soli u Lukavcu.

Još u mladim danima vidjelo se da je Senu Bog obdario lijepim glasom i na sreću njezinu i svijeta kulture ona je svojim napornim radom taj talent umnogostručila, usavršila i postala operna zvijezda svjetskoga glasa.

Kad joj je bilo deset godina Sena se s majkom iz Bosne preselila u Zagreb i tu je učila pjevanje kod poznate odgojiteljice Marije Kostrenčić. Njezini prvi javni nastupi bili su u Zagrebu 1942., a od 1945. do kraja svoje karijere pjevala je 37 godina u Beču i za bečku Državnu operu za koju je interpretirala 46 raznih uloga i nastupila u 1268 predstava.

Bila je jedna od najpoznatijih sopranistica poslije Drugoga svjetskog rata i osim redovitih nastupa u Austriji, pjevala je po svim europskim metropolama te u New Yorku, Buenos Airesu i drugim gradovima. Oživljavala je likove iz opera svih velikih skladatelja: Verdija, Beethovena, Wagnera..., ali najviše je pjevala skladbe Mozarta i Richarda Straussa. Umrla je 23. studenog 2011. u obiteljskoj kući blizu Augsburga u Njemačkoj.

Danas je lako pronaći na internetu imena opera, svih uloga i mjesta gdje je pjevala, ali je teško naći ljudsku stranu Senina karaktera i života. Ona nije samo vježbala svoj glas, nego i karakter. Ona nije trčala za ulogama, nije se „gurala“, nije iskorištavala druge da bi se penjala prema vrhuncima svijeta opere. Sena je glumila samo na pozornicama, a u privatnom životu uvijek je bila i ostala do kraja života dosljedna, stabilna i skromna žena. Njezine ljudske vrline i odličan glas osigurali su joj izvrsnu životnu karijeru kojom je obogatila svijet opere i povijest hrvatske kulturne baštine.

dr. Ante Čuvalo

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.