Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet...

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši... njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Vinko Gecan (1862. ‒ 1916.)
„Naš heroj“

U svakom od nas postoji klica junaštva, klica istinske ljubavi za drugoga, ali treba tu klicu uzgajati i ne dopustiti da ju naša sebičnost uguši. Primjera junaštva ima mnogo. Ovdje ću vam predstaviti jednog junaka i Hrvata u Americi za kojeg nikad niste čuli. gecan vinko1Njegova imena nema ni u kakvim knjigama, ali je on jedan od onih nepoznatih junaka koje ne bi trebalo zaboraviti, nego od njih učiti.

Bio je to Vinko Gecan. O njegovu životu znamo sljedeće: rođen je 5. travnja 1862. u mjestu Praputnjak, Primorsko-goranska županija, u obitelji od šestero braće i dvije sestre. Odslužio je mornaricu u Puli i zatim 1884. krenuo u svijet, tražeći stabilnije uvjeta života. Došavši u Chicago radio je na polaganju tračnica na željezničkim prugama. Nakon tri godine boravka i rada u Chicagu vratio se u rodno mjesto i oženio, pa opet natrag u Chicago. Žena i sin, koji se rodio u Hrvatskoj, pridružili su mu se 1890. i zatim mu se rodilo još nekoliko djece.

Vinko je bio dobar čovjek i odgovoran radnik. Postao je predradnik, naučio je dobro engleski da bi pomogao sebi, svojoj obitelji i drugim Hrvatima. Bio je jedan od osnivača dobrotvornog društva „Hrvat Primorac“. Cijenili su ga poslodavci, radnici i hrvatska zajednica u Chicagu, koja je već tada naglo rasla.

Ali Vinko Gecan nije bio samo dobar čovjek, muž i otac, nego je bio pravi heroj: tri puta je riskirao svoj život za bližnjega. U siječnju 1896. skočio je s mosta u već poluzaleđenu rijeku Chicago i spasio život šestogodišnjem dječaku. Godine 1901. Vinko je ponovo stavio život na kocku kad je uletio u zapaljenu kuću i spasio nepoznatu mu ženu i dijete. Ali kad je treći put riskirao život za druge, i sam je poginuo.

Naime, Vinko je radio na ulicama Chicaga i zamijetio da će teretni vlak pri brzini većoj od 60 km udariti u zadnja kola tramvaja. Kako bi spasio živote putnika, Vinko je skočio na stražnju platformu tramvaja, otvorio vrata kola i dovikivao ljudima da bježe naprijed. Dok je spašavao druge, on je poginuo. Vlak je udario u tramvaj i ubio Vinka, jednog putnika i jednog radnika u blizini sudara. Bilo je to 24. siječnja 1916. godine. Sve čikaške novine drugi su dan pisale o ovom neobičnom čovjeku koji je položio život za svoje bližnje. Građani su se divili njegovu čovjekoljublju. Vinka su iz hrvatske crkve na groblje ispratili mnogobrojni Hrvati i ostali sugrađani kao pravog junaka. Na grobu mu je podignut spomenik na kojem je uklesano i „Our Hero“ (Naš heroj).

Vinko Gecan nije se proslavio kakvim neobičnim talentima i titulama, nego svojom čovječnošću i ljubavlju za bližnjega, a to je pravo junaštvo, junaštvo duha! Prava veličina nije u onom što imamo ili što radimo, nego u onome što smo u duši, u srcu. Svatko od nas može biti junak, ali samo ako stavi druge, a ne sebe, na prvo mjesto.

dr. Ante Čuvalo

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.