Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet...

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši... njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

John Owen Dominis (1831. ‒ 1891.)
muž posljednje havajske kraljice Liliuokalani

Ivan Dominis-Gospodnetić (1796 – 1846), mladi hrvatski pomorac podrijetlom s otoka Raba (neki vele s Brača – nije to ovdje važno) stigao je u Ameriku 1819. i kao čovjek mora ubrzo je postao kapetanom jedrenjaka „Owyhyee“ (Hawaii) vlasnika Josiaha Marshalla u Bostonu. John Owen Dominis photograph by Bradley Rulofson PP 71 2 016Plovio je Tihim oceanom i svako toliko „put bi ga nanio“ i na Havaje. I izgleda da je Ivan zaključio da će u toj ljepoti prije ili poslije utemeljiti sebi stalan boravak. A možda su ga ti otoci i otočići podsjećali na hrvatsku obalu i njezine dragulje?

Godine 1821. Ivan je sklopio brak s mladom Bostonkom Mary, iz ugledne obitelji Jones. Oko godine 1831. obitelj Dominis se preselila u gradić Schenectady, blizu Albanyja (država New York), gdje im se (10. ožujka 1831.) rodio sin John Owen Dominis. Obitelj je imala i dvije kćeri, Mary Elizabeth i Frances Ann.

Šest godina poslije (1837.), Ivan se s obitelji preselio u Honolulu na otoku Oahuu. Početkom 1840-ih kapetan Ivan je u centru grada izgradio veliku i udobnu vilu, koju su poslije prozvali „Washingtonova palača“, u čast prvog američkog predsjednika, a s vremenom je postala rezidencija američkih guvernera na Havajima. Ivan je 1846. pošao u Kinu, uz ostale trgovačke poslove, i po namještaj za svoju vilu, ali se brodu „William Neilson“, kojim je plovio, izgubio svaki trag. Mary je ostala udovica i uzdržavala obitelj iznajmljujući sobe u novoizgrađenoj vili.

Mladi John Dominis još je kao dječak upoznao djecu kraljevske kuće na Havajima. Poslije završenih škola radio je jedno vrijeme u San Franciscu, pa u Honoluluu i zatim je bio tajnik jednom od prinčeva te je pratio kraljevsku obitelj na raznim putovanjima. U rujnu 1862. John O. Dominis je oženio princezu Liliuokalani, koja je 20. siječnja 1891. postala kraljica Havaja, poslije smrti svojega brata, kralja Kalākaua. Nažalost, njezina vladavina nije dugo trajala; samo dvije godine poslije toga skupina američkih biznismena skinula ju je s vlasti, ukinula monarhiju i pripremila put za kasnije priključenje Havaja SAD-u.

John Dominis bio je u raznim državnim službama. Među ostalim bio je zapovjednik Kraljevskih redova, član Kraljevskog vijeća, Kraljevski guverner otoka Oahua, a zatim otoka Mauija, general, zapovjednik vojnih snaga, itd., a kad je Liliuokalani okrunjena kraljicom, John je postao „Prince Consort“ (princ suprug). Ali nije to dugo trajalo; samo nekoliko mjeseci poslije John O. Dominis je umro (27. kolovoza 1891.) i pokopan je u Kraljevskom mauzoleju, a kraljica Liliuokalani umrla je 11. studenog 1917.

Ivan Dominis i sin mu John unatrag mnogo godina uspostaviše most između hrvatskih i havajskih otoka. Svojim životom i radom oni su dali doprinos zemlji i narodu u kojem su živjeli. Havajci ih se rado i s poštovanjem sjećaju.

dr. Ante Čuvalo

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.