Dan državnosti Republike Hrvatske

Tog 25. lipnja 1991., Hrvatski je Sabor, izglasao Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti naše Domovine, No ne zaboravimo, istine i budućnosti radi, 19 od 20 zastupnika SDP-a napustilo je Sabornicu ne želeći glasovati za to da Hrvatska bezuvjetno postane samostalna država, tražeći da se ostavi mogućnost za udruživanje s „drugima koji to žele" (a to bi, osim Slovenije željele vjerojatno sve ostale dotadašnje republike). Logika SDP-a na čelu s Ivicom Račanom bila je jasna, držati otvorenima i ona duga vrata, za slučaj da Hrvatska ne uspije u svojim nastojanjima i ne postane samostalna i neovisna država. S druge strane, velika većina hrvatskog naroda imala je samo jedan cilj i put.

Samo jedan zastupnik SDP-a, gospodin Marko Vlašić Čiče iz Čare na Korčuli ostao je u Sabornici i digao ruku za Ustavnu odluku.

Dakle, ključna odluka za stvaranje neovisne i suverene države – Republike Hrvatske, Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti donesena je većinom glasova, a ne jednoglasno.

No, i njima usprkos, naša je Hrvatska tu. Čuvajmo je i gradimo.

Čestit Dan državnosti Republike Hrvatske želi Vam Vaš Portal hrvatskoga kulrutnog vijeća

 

Dalmatino - "Croatia"

Riječi i glazba: Ivo Jagnjić

Zlatni Dukati - "Hrvati, Hrvatska vas zove"

 

Klapa sv. Juraj - "Ne dirajte mi ravnicu"

Mladen Grdović i klapa Munita - "Zemlja dide mog"

Zbor Hrvata - "Boze čuvaj Hrvatsku"

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.