Vukovar i Škabrnja - 25 godina od pokolja koje kao da nitko nije počinio

 18. STUDENOGA 1991. - 18. STUDENOGA 2016.

Nikad se zaboravit ne će,
lica straha, izgubljene sreće,
nijedna bomba. nijedna granata,
nijedna suza u oku Hrvata.

Netko će možda reći da u ove dane kad obilježavamo četvrt stoljeća od pokolja Hrvata u Vukovaru i Škabrnji nije prilično spominjati političare i vlade, sjetivši se16suze kako svih onih kojima su velikosrbi, kako tih dana tako i svih ratnih godina prekinuli živote, tako i njihovih živućih članova obitelji, rođaka i prijatelja.

No, baš je ovih dana potrebno govoriti i pisati o onima koji nam godinama pričaju kako „treba procesuirati sve koji su tijekom Domovinskog rata počinili zločine, bez obzira kojoj su strani pripadali“ i kako će „država znati zaštititi hrvatske branitelje i istinu o Domovinskom ratu“.

Razlog su prvenstveno upravo oni naši pobijeni i poginuli, svi kojima su oni bili dragi i najdraži, svi oni u kojima ti naši junaci žive.

Bol s kojom žive obitelji, rođaka i prijatelja smaknutih u Vukovaru i Škabrnji, kao nažalost i u mnogim drugim, dijelovima Lijepe Naše nitko ne može i neće ukloniti, to oni znaju i svakim danom proživljavaju.

Usuđujemo se, međutim, reći, da bi ta bol bila bar malo podnošljivija da znaju da država za koju su njihovi dragi dali živote16klinac zaista mari za sve njih, da sudski proganja i kažnjava sve počinitelje, da konačno prisili Srbiju da kaže gdje počivaju oni koje njihovi najdraži već četvrt stoljeća traže.

Političari i vlade se mijenjaju, a to što bi trebali raditi, i što govore da će raditi, ne rade. Za nezamislive zločine u Vukovaru u Hrvatskoj nitko nije ogovarao (izvan Hrvatske ih se oslobađa), kao ni za tisuće i tisuće civila pobijenih diljem Slavonije, Banovine, Like, Dalmacije.

Optužbe i presude protiv svih počinitelja strašnih zločina počinjenih od strane velikosrba nad Hrvatima u prvoj polovici devedesetih bio bi najbolji, usuđujemo se reći jedini način „zaštite digniteta hrvatskih branitelja iVukovat_Skabrnja istine o Domovinskom ratu“.

Za vladavine vlada Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Zorana Milanovića nije po tom pitanju učinjeno ništa, ili gotovo ništa. Rezultati njihovog rada u svezi hrvatskih žrtava, a time i istine o Domovinskom ratu bili su pokušaji guranja problema pod tepih, zapravo, to je, da ne upotrijebimo neku težu riječ, teško ponižavanje kako žrtava velikosrpske agresije tako i onih koji te žrtve svakodnevno oplakuju u svojim srcima.

Ne bismo nikako voljeli da za koju godinu na taj popis dospije i ime Andreja Plenkovića.

I još jedna poruka političarima. Ostavite se priča i konačno se primite posla. Velik dio hrvatskog naroda zna i bez vas istinu, i o Vukovaru, i o Škabrnji, i o cijelom Domovinskom ratu. Ta je istina uklesana u naša srca, i o njoj svjedoče kako milijuni svijeća koji će ovih dana, kao i svake godine, gorjeti diljem naše Hrvatske u spomen na naše poginule i pobijene, tako i stihovi poput ovih s početka ovog teksta.

 

Pismo Vukovaru

 

Stoji Grad

 

Grobovi im nikad oprostiti ne će

 

16Aemada16split

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.