Bljesak je nagovijestio što Hrvati mogu - pamtimo to!

Prije dvadeset godina, 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30, počela je Operacija Bljesak, napadom Hrvatske vojske na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave tzv. Republike Srpske Krajine, snagama sastavljenim od dijelova četiriBljesak HVprofesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Poslije Bljeska postalo je jasno da je inicijativa u Domovinskom ratu apsolutno na hrvatskoj strani. A samo četiri godine ranije imali smo tek malo više od srca i ljubavi za našu Domovinu. Za nepunih četiri godine stvorili smo sjajnu i dominantnu vojsku, u neusporedivo težim okolnostima nego što su danas. Sjetimo se, trećina Hrvatske bila je okupirana, sotine tisuća Hrvata bilo je raseljeno, u slobodnim dijelovima Hrvatske, kao i stotine tisuća Bošnjaka-muslimana. Ali, svatko je imao krov nad glavom, i nitko nije bio gladan. A gdje smo danas, kamo su nas i zašto doveli oni koji su vladali Hrvatskom od 2000.?

Kako naprijed? Između ostaloga, treba pamtiti i stalno misliti na to kako možemo učiniti što god poželimo. Ako smo u devedesetima uspjeli stvoriti Hrvatku u izuzetno nepovoljnim okolnostima, zasigurno ju danas možemo ponovnoBljesak3učiniti državom zadovoljnih, sretnih i ponosnih ljudi. Kad je teško, treba se sjećati kako je bilo u godinama kada se rodila Klara iz najave filma o Bljesku koji možete pogledati u nastavku. I treba se izboriti da ne bude onako kako kaže Klara, a ona kaže: "Ja sam Klara, imam 10 godina, rodila sam se za vrijeme Bljeska. U školi nam o tome nisu puno govorili, ali zato su mi mama i tata o tome pričali."

Potrebno je stvoriti sustav u kojem će djeca učiti o Bljesku, kao i o svemu što smo ulinili devdesetih kako bismo imali Hrvatsku. Tako će mladi, osim povijesne istine, shvatiti što se može učiniti kad državu vode oni koji to znaju, kad im narod vjeruje, i, poglavito, kad Hrvati vjeruju u sebe i svoje sposobnosti. Ne će biti lako, ali će biti neusporedivo lakše nego što je bilo u devedesetima. I nitko ne će trebati dati svoj život za našu Domovinu, kao što su ga za sve nas i Hrvatsku dala 42 hrvatska viteza tijekom Bljeska.

Udruga branitelja 151. samoborske brigade izdala je knjigu "Poginuli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu 1991.-1995. na novljanskom zapadnoslavonskom ratištu", u kojoj se mogu vidjeti i slike i osnovni podatci i poginulih junaka Bljeska.

 

Velike pobjede - Bljesak

 

 

Bljesa

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.